Jump to content
IGNORED

Klucz dynamometryczny

Recommended Posts

Posted

Witam. Kupiłem sobie klucz dynamometryczny od 2-24 NM. Jest to mój pierwszy klucz i nie mogę rozkminić go za bardzo. Wiem ze 0 musi pokrywać się z pionowa kreska na poziomej kresce np 10 NM żeby otrzymać dany moment. Ale na rękojeści jest skala od 1 do 11 a później zaczyna się skala po przecinku tzn 1.2 1,6 itd. Nie wiem jak nastawić np 9 NM. Mógłby ktoś rozpisać jak dokładnie ustawić dany moment, z góry:hi:

20200902_204605.jpg

20200902_204629.jpg

20200902_204749.jpg

Posted

Masz tam podane 2 jednostki miary jedna to Nm ta która Cie interesuje a druga to kilogram-siła. Ustawiasz na Nm i je kontrolujesz. 

20200902_213454.jpg

20200902_213625.jpg

Posted

to wiem tylko chodzi mi o to jak nastawic np na 9 NM bo skala na rekojesci jest od 0 do 1.9. jesli chce 10NM to ustawiam 0 na lini pionowej  przy 10 NM. ale nie wiem jak ustawiac ta skala np na nieparzyste NM

Posted

Ustawiasz na pionowej lini najpierw na 8 i na rękojeści na 0. Kręcisz rękojeścią o 10 jednostek. Na rękojeści masz regulacje o 2 Nm małymi krokami. 

Posted (edited)

tylko tak zastanawiam się czy klucz nie jest dupnięty. Jeśli ustawie na 0 żeby uzyskać 10 nm np to jest z pól mil po kreska od 10nm a jeśli drugim 0 podkręcę to jest powyżej kreski od 10nm o jakieś pól milimetra. żeby uzyskać równo z linia 10nm to na rękojeści muszę ustawić .10 kreskę i wtedy zgrywa się.

Edited by hidden22
Posted

Nie oczekuj cudów od tego klucza. Dobry klucz dynamometryczny kosztuje dość dobry pieniądz, złaszcza te z niskimi zakresami:wink:

Posted (edited)

Nie ma co się spinać, klucze, same z siebie mają odchyłki i za to żeby były jak najmniejsze, najwięcej się płaci żeby był zgodny z ISO, taki FACOM 20-100 NM kosztuje około 1200zł, klasa dokładności +- 2% HAZET podobnie, do domu Expert wystarczy, +-4%, cena z 500zł, 20-100 Nm (to nie jest promocja firmy, żeby nie było), choć jak już to bym brał dwa klucze, do 30 jakiś 1,4" i 0.5" do 150 max 200 Nm. Z ciekawości, Twój bym dał do wzorcowania i zobaczył, co by wyszło :)

Edited by Talpa