w-b Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Witam. W tej wnęce na pompkę centralnego zbiera mi sie woda. Nie wiem którędy może ona sie tam dostawać. Uszkodziła mi sie pompka i chcąc wymienić stwierdziłem, że ta gąbka w której jest pompka była calutka mokra ( woda się z niej lała po ścisnięciu jak z nasączonej gąbki wodą w wannie ). Na samym dole tej wnęki jest malutki otworek szerokości ok 2-3 mm i długości 1.5 - 2 cm, rozumie , że on ma odprowadzać zbierającą się ewentualnie wodę. Myślałem , że to może przez niego dostaje się woda i zalepiłem go. Jednak po 1 dniu jazdy na deszcz i po kałurzach w tej wnęce było ok 1cm wody która nie miała jak odpłynąć. Udrożniłem spowrotem ten mały otworek i woda spłyneła. Obok jest jeszcze otwór okrągły średnicy ok. 2 - 3 cm ale zaślepiony plastikowym kapslem tak więc nie ma nic do rzeczy. Z boku znajduje się jeszcze jakaś taka kratka z filterkiem, jakby wywietrznik. On jest moim gównym podejrzanym. Ale nie wiem jak sie zabrać do takiej naprawy. Prosze o sugestie co sprawdzić i co zrobić aby woda się tam nie zbierała bo boje sie , że ta pompka też wyzionie ducha jak będzie racować w wodzie. Pozdrawiam
pablo_9 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Jak pada deszcz, jest mokro to wtedy woda się dostanie do wnęki przez otworek odpływowy. Ten otwór który zaślepiłeś jest właśnie do odprowadzania wody z tej wnęki, kratka która jest z boku to taka jakby wentylacja, żeby woda tam długo nie stała. Pompka centralnego jest w gąbce po to żeby woda szybko się nie dostawała do pompki centralnego i nie zalała (ona wchłania wodę). Także nie zaślepiaj tam żadnych otworów bo woda musi mieć odpływ i musi być tam wentylacja żeby woda długo nie stała w tej wnęce.
mcm Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 mnie ciekło po wymianie lamp jak mi się uszczelka podwinęła - sprawdź
w-b Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Czyli mam się nie przejmować , że ta gąbka była mokra i tak to zostawić? Ta gąbka ma być mokra??
pablo_9 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Tak gąbka może być mokra jak jest deszczowa pogoda, później ona schnie bo jest tam ta kratka wentylacyjna. Jakby nie było gąbki to pompka stała by w wodzie.
mcm Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 co wy mówicie jaka gąbka może być mokra , tam musi być sucho, a ten otwór powinien być zatkany, on jest do awaryjnego spuszczania wody, u mnie tam jest suchutko, szukaj miejsca którędy ci cieknie bo gdzieś na pewno tak, jak nie widzisz to właź do bagażnika i niech ktoś autko wodą polewa w z góry przy lampie i klapie bagażnika a ty obserwuj gdzie jest przeciek
rotter Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 dokładnie tak jak kolega pisze - latarka w rękę i do bagażnika - a na zewnątrz ktoś z wężem i leje po aucie
pablo_9 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 no to w takim razie sorry za pomyłkę ale byłem przekonany ze tak jest...
Rekomendowane odpowiedzi