Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Świeży lakier, a glinkowanie i quick detailer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, w piątek odbieram auto od lakiernika (lakierowane były drzwi i tylny błotnik). Przed tym jak musiałem oddać auto do lakiernika przymierzałem się do glinkowania całego samochodu, ale pokrzyżowało mi to trochę plany. Mogę od razu umyć auto pianą i szamponem a potem glinka, czy odpuścić na razie glinkowanie bo świeży lakier musi swoje odczekać i standardowo jak po każdym myciu użyć tylko qd a po jakimś czasie dopiero glinkować? W piątek będę się pytał jeszcze lakiernika, ale może ktoś z was był w podobnej sytuacji i powie co i jak.

Opublikowano

Świeży lakier potrzebuje nawet do 4 tygodni do całkowitego stwardnienia. Nie powinno sie w tym czasie go mechanicznie obrabiać, stosować agresywnych środków czyszczących czy zabezpieczać polituą czy woskiem czy czymkolwiek. Mycie ręczne lub bezdotykowe. 

Opublikowano
  • Autor

Odczekam dla pewności 5 tygodni i dopiero zacznę bawić się z glinką, a potem nałożę wosk na zimę.

Opublikowano

Na nagrzany na słońcu lakier nie powinno sie od razu dużej ilości wody w czasie mycia podawać by uniknąć powstania rys naprężeniowych przy nagłym schłodzeniu. Jak muszę nagrzany na słońcu lakier umyć zaczynam od spryskania go Kärcherem ze znacznej odległości. Zapylam go tak jakby i może sie powoli schłodzić.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Będę o tym pamiętał, dzięki za rade.

Opublikowano

A ja zapytam - w jakim celu glinkować świeżo malowane elementy ? Przecież glinkowanie, to proces mający na celu pozbycie się tego(mocno wczepiony brud i innych niechcianych drobin), co nagromadziło się miesiącami/latami  na lakierze, z czym nie poradzi sobie mycie szamponem.

Opublikowano
  • Autor
58 minut temu, Tomnik napisał:

A ja zapytam - w jakim celu glinkować świeżo malowane elementy ? Przecież glinkowanie, to proces mający na celu pozbycie się tego(mocno wczepiony brud i innych niechcianych drobin), co nagromadziło się miesiącami/latami  na lakierze, z czym nie poradzi sobie mycie szamponem.

Trochę źle to napisałem, glinkować chciałem całe auto jeszcze przed tym jak na parkingu mi auto przerysowali. Teraz chciałem tylko te elementy z ori lakierem, ale chyba nie bardzo jest sens robić część samochodu, a te świeże elementy zostawić gołe. Jak nowy lakier stwardnieje to oczyszczę ori lakier, a potem całość zabezpieczę. 

Edytowane przez Karo1