Akuku Opublikowano 3 Stycznia 2021 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Cześć, ostatnio zacząłem słyszeć lekki, niezbyt głośny dźwięk "piszczenia"(?) chyba tak to mogę nazwać przy dodawaniu gazu, obstawiałbym turbinę jeżeli byłoby to na każdym biegu i w przedziale gdzie turbina zaczyna faktycznie wstawać, ale tutaj dzieje się to tylko na 6 biegu, gdy wbije z 5 na 6 i dodam gazu zaczynam słyszeć właśnie taki lekki odgłos piszczenia, świstu, czy ktoś miał może coś podobnego ? Aktualnie nie mam możliwości aby podpiąć samochód pod kompa, także chciałem zapytać tutaj na forum.
R4xx Opublikowano 3 Stycznia 2021 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Rozumiem, że kiedy słyszysz ten dźwięk, za każdym razem masz podobną prędkość?
Akuku Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2021 1 minutę temu, R4xx napisał: Rozumiem, że kiedy słyszysz ten dźwięk, za każdym razem masz podobną prędkość? Tak, podobna prędkość jest
R4xx Opublikowano 3 Stycznia 2021 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Spróbuj wbić 6 bieg szybciej niż zwykle (przy niskich obrotach piątego biegu) i później (przy bardzo wysokich obrotach piątego biegu). Może świst pojawia się tylko przy danej prędkości i bieg nie ma tu znaczenia.
Akuku Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2021 2 minuty temu, R4xx napisał: Spróbuj wbić 6 bieg szybciej niż zwykle (przy niskich obrotach piątego biegu) i później (przy bardzo wysokich obrotach piątego biegu). Może świst pojawia się tylko przy danej prędkości i bieg nie ma tu znaczenia. Sprawdzałem, czy ten dźwięk pojawia się tylko przy danej prędkości, żeby właśnie sprawdzić czy może być winna tutaj turbina, ale jadąc np 100km/h na 5 biegu, a 100km/h na 6 biegu, słyszę tylko na 6 biegu, chyba że źle zrozumiałem to co napisałeś
R4xx Opublikowano 3 Stycznia 2021 Opublikowano 3 Stycznia 2021 1 minutę temu, Akuku napisał: Sprawdzałem, czy ten dźwięk pojawia się tylko przy danej prędkości, żeby właśnie sprawdzić czy może być winna tutaj turbina, ale jadąc np 100km/h na 5 biegu, a 100km/h na 6 biegu, słyszę tylko na 6 biegu, chyba że źle zrozumiałem to co napisałeś Dobrze zrozumiałeś. Chciałem wykluczyć ewentualną szparę, która puszcza powietrze przy danej prędkości i powoduje pojawienie się takiego dźwięku.
Akuku Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2021 Teraz, R4xx napisał: Dobrze zrozumiałeś. Chciałem wykluczyć ewentualną szparę, która puszcza powietrze przy danej prędkości i powoduje pojawienie się takiego dźwięku. Myślałem też właśnie o jakiejś ewentualnej nieszczelności przy turbinie, ale tak jak mówię, jest to tylko przy 6 biegu, jakieś inne pomysły może ?
R4xx Opublikowano 3 Stycznia 2021 Opublikowano 3 Stycznia 2021 (edytowane) 4 minuty temu, Akuku napisał: Myślałem też właśnie o jakiejś ewentualnej nieszczelności przy turbinie, ale tak jak mówię, jest to tylko przy 6 biegu, jakieś inne pomysły może ? Ja zaś miałem na myśli szczelinę w elementach nadwozia. Kiedyś spotkałem się z podobną sytuacją. Piszczenie pojawiało się przy konkretnej prędkości a słyszałem to tylko na (w moim przypadku) 5 biegu, bo akurat na tym biegu, przy konkretnej prędkości miałem stosunkowo niskie obroty, więc i ciszej pracujący silnik. Edytowane 3 Stycznia 2021 przez R4xx
Akuku Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2021 Aaa, coś takiego, w takim razie sprawdzę to jeszcze raz jutro, o szczelinie w nadwoziu nie pomyślałem, a można widzieć w którym miejscu mniej więcej miałeś te szpare ? Bo to wtedy wyszło, że po prostu powietrze dostaje się mam rozumieć ?
R4xx Opublikowano 3 Stycznia 2021 Opublikowano 3 Stycznia 2021 U mnie w A3 problem był gdzieś przy podszybiu. A jak nie to zostaje turbo lub wydech (w tych przypadkach z czasem dźwięk powinien się nasilić i łatwiej będzie go zlokalizować). 1
Akuku Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2021 Będę badać, jeżeli coś ogarnę to dam znać co i jak
R4xx Opublikowano 3 Stycznia 2021 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Teraz, Akuku napisał: Będę badać, jeżeli coś ogarnę to dam znać co i jak Powodzenia 1
majkel_majki Opublikowano 3 Stycznia 2021 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Łożyska skrzyni na 6 biegu potrafią właśnie tak świszczeć, później zaczynają huczeć.
Akuku Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2021 43 minuty temu, majkel_majki napisał: Łożyska skrzyni na 6 biegu potrafią właśnie tak świszczeć, później zaczynają huczeć. Łożyska ? Jak wygląda naprawa tego, przyznam że jestem zielony dlatego pytam, jakie koszty ? Jakby faktycznie było to to
R4xx Opublikowano 3 Stycznia 2021 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Godzinę temu, majkel_majki napisał: Łożyska skrzyni na 6 biegu potrafią właśnie tak świszczeć, później zaczynają huczeć. I problem pojawiałby się tylko na 6 biegu?
majkel_majki Opublikowano 4 Stycznia 2021 Opublikowano 4 Stycznia 2021 18 godzin temu, R4xx napisał: I problem pojawiałby się tylko na 6 biegu? Właśnie tak. Dobrze byłoby jeszcze sprawdzić ile w tej skrzyni jest oleju.
majkel_majki Opublikowano 4 Stycznia 2021 Opublikowano 4 Stycznia 2021 19 godzin temu, Akuku napisał: Łożyska ? Jak wygląda naprawa tego, przyznam że jestem zielony dlatego pytam, jakie koszty ? Jakby faktycznie było to to Koszty spore, ponieważ wiąże się to z wyjęciem i rozebraniem skrzyni biegów. Łożyska też kosztują. Robota + części w najlepszym wariancie to przedział 1500-2000 zł.
Rekomendowane odpowiedzi