Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Światło cofania a4 b7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z światłem wstecznym w audi a4 b7 1.8t bfb. Po zmianie skrzyni z multitronica na manualna światło cofania i czujniki nie działają Proszę o pomoc z góry dziękuję

Opublikowano
3 minuty temu, Wagtom napisał:

Witam mam problem z światłem wstecznym w audi a4 b7 1.8t bfb. Po zmianie skrzyni z multitronica na manualna światło cofania i czujniki nie działają Proszę o pomoc z góry dziękuję

1.Kto robił podmianę?

2. Do czego podpięte są teraz światła wsteczne?

Opublikowano
  • Autor
29 minut temu, Muskel1 napisał:

1.Kto robił podmianę?

2. Do czego podpięte są teraz światła wsteczne?

Próbowałem podpiąć do modułu komfortu konektor 3 pin 7 nic nie dało 

Opublikowano

Trzeba czujnik na skrzyni biegów podłączyć jeden pin do bezpiecznika 31 (12v) a drugi przez kostkę w podszybiu czerwoną pin 15 do modułu komfortu na pin 7 kostki czarnej opisanej jako konektor 3.

W zależności jaka skrzynia piny na czujniku na skrzyni sie różnią. Możesz zrobic test i podać na pin 7 modułu komfortu +12v wtedy powinny zapalić sie lampy i załączyć pdc.

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, MaTeo85 napisał:

Trzeba czujnik na skrzyni biegów podłączyć jeden pin do bezpiecznika 31 (12v) a drugi przez kostkę w podszybiu czerwoną pin 15 do modułu komfortu na pin 7 kostki czarnej opisanej jako konektor 3.

W zależności jaka skrzynia piny na czujniku na skrzyni sie różnią. Możesz zrobic test i podać na pin 7 modułu komfortu +12v wtedy powinny zapalić sie lampy i załączyć pdc.

Dzięki wielkie dam znać jak sprawdzę 

Opublikowano
  • Autor
11 godzin temu, MaTeo85 napisał:

Dzięki za szybką odpowiedź podałem +12 na 7pin modułu komfortu i światła się nie świecą

Opublikowano

A ze tak zapytam, sprawdzasz na zapłonie?

Jeśli na zapłonie i lampy nie świecą, to sprawdź czy żarówki na pewno są sprawne, druga sprawa odczytaj błędy w vcds, najlepiej zrobić autoscan całego auta. Może bedzie jakaś podpowiedź.

Opublikowano
  • Autor
21 minut temu, MaTeo85 napisał:

A ze tak zapytam, sprawdzasz na zapłonie?

Jeśli na zapłonie i lampy nie świecą, to sprawdź czy żarówki na pewno są sprawne, druga sprawa odczytaj błędy w vcds, najlepiej zrobić autoscan całego auta. Może bedzie jakaś podpowiedź.

Na zapłonie a żarówki ok. Odczytam błędy i zobaczymy? 

Opublikowano

Też walczę z tym problemem. Wszystko zrobione według schematu i dalej nie załącza świateł wstecznego. Kodowanie zrobione na manual. Testowałem też na kodowaniu z automatyczną skrzynią ale nie daje efektu. 

W moim przypadku kolor przewodu na 7pinie kostki t12i to czarno żółty. Proszę o poradę. Co jest nie tak

Opublikowano

Sprawdziłem jeszcze raz schemat bo pisałem z pamięci.

Dla B7:

Dla skrzyni 5 biegowej:

Dajemy zasilanie z bezpiecznika 31 poprzez białą kostkę w grodzi (T17e PIN 15) do przełącznika na skrzyni biegów na PIN 3, z PINu 2 poprzez kostkę czerwoną w grodzi (T17d PIN 10) prowadzimy przewód do modułu komfortu na kostkę czarną (T12i PIN 7)

Dla skrzyni 6 biegowej;

Dajemy zasilanie z bezpiecznika 31 poprzez białą kostkę w grodzi (T17e PIN 15) do przełącznika na skrzyni biegów na PIN 2, z PINu 1 poprzez kostkę czerwoną w grodzi (T17d PIN 10) prowadzimy przewód do modułu komfortu na kostkę czarną (T12i PIN 7)

Dla B6

Dla skrzyni 5 biegowej:

Dajemy zasilanie z bezpiecznika 31 poprzez brązową kostkę w grodzi (T10a PIN 5) do przełącznika na skrzyni biegów na PIN 3, z PINu 2 poprzez kostkę czerwoną w grodzi (T17d PIN 15) prowadzimy przewód do modułu komfortu na kostkę czarną (T12i PIN 7)

Dla skrzyni 6 biegowej:

Dajemy zasilanie z bezpiecznika 31 poprzez brązową kostkę w grodzi (T10a PIN 5) do przełącznika na skrzyni biegów na PIN 2, z PINu 1 poprzez kostkę czerwoną w grodzi (T17d PIN 15) prowadzimy przewód do modułu komfortu na kostkę czarną (T12i PIN 7)

reszta realizowana jest poprzez sygnał CAN z modułu komfortu, którym wysyłana jest informacja do MCE o załączeniu wyjść dla lamp biegu wstecznego. Nie dotyczy to wersji MCE Low w B6 gdzie lampy są zasilane bezpośrednio z tego sygnału z przełącznika na skrzyni, tam też sygnał idzie do Modułu komfortu żeby sterować poprzez CAN sygnałem załączenia PDC.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 25.01.2021 o 20:07, MaTeo85 napisał:

Sprawdziłem jeszcze raz schemat bo pisałem z pamięci.

Dla B7:

Dla skrzyni 5 biegowej:

Dajemy zasilanie z bezpiecznika 31 poprzez białą kostkę w grodzi (T17e PIN 15) do przełącznika na skrzyni biegów na PIN 3, z PINu 2 poprzez kostkę czerwoną w grodzi (T17d PIN 10) prowadzimy przewód do modułu komfortu na kostkę czarną (T12i PIN 7)

Dla skrzyni 6 biegowej;

Dajemy zasilanie z bezpiecznika 31 poprzez białą kostkę w grodzi (T17e PIN 15) do przełącznika na skrzyni biegów na PIN 2, z PINu 1 poprzez kostkę czerwoną w grodzi (T17d PIN 10) prowadzimy przewód do modułu komfortu na kostkę czarną (T12i PIN 7)

Dla B6

Dla skrzyni 5 biegowej:

Dajemy zasilanie z bezpiecznika 31 poprzez brązową kostkę w grodzi (T10a PIN 5) do przełącznika na skrzyni biegów na PIN 3, z PINu 2 poprzez kostkę czerwoną w grodzi (T17d PIN 15) prowadzimy przewód do modułu komfortu na kostkę czarną (T12i PIN 7)

Dla skrzyni 6 biegowej:

Dajemy zasilanie z bezpiecznika 31 poprzez brązową kostkę w grodzi (T10a PIN 5) do przełącznika na skrzyni biegów na PIN 2, z PINu 1 poprzez kostkę czerwoną w grodzi (T17d PIN 15) prowadzimy przewód do modułu komfortu na kostkę czarną (T12i PIN 7)

reszta realizowana jest poprzez sygnał CAN z modułu komfortu, którym wysyłana jest informacja do MCE o załączeniu wyjść dla lamp biegu wstecznego. Nie dotyczy to wersji MCE Low w B6 gdzie lampy są zasilane bezpośrednio z tego sygnału z przełącznika na skrzyni, tam też sygnał idzie do Modułu komfortu żeby sterować poprzez CAN sygnałem załączenia PDC.

Dzięki MaTeo za podpowiedź odezwę się koło soboty jak poszło. Czy pisząc o kostkach w grodzi miałeś na myśli podszybie? 

Opublikowano

Tak kostki w grodzi to te w podszybiu, czyli przejście z komory silnika do wnętrza auta za obudową sterownika silnika.

Opublikowano
W dniu 25.01.2021 o 13:58, tomas760 napisał:

Też walczę z tym problemem. Wszystko zrobione według schematu i dalej nie załącza świateł wstecznego. Kodowanie zrobione na manual. Testowałem też na kodowaniu z automatyczną skrzynią ale nie daje efektu. 

W moim przypadku kolor przewodu na 7pinie kostki t12i to czarno żółty. Proszę o poradę. Co jest nie tak

W twoim przypadku wpiales się nie w tą kostkę. Wpinke zrobiłeś w konektor 1, a powiniennes zrobić w konektor 3. Kolor kabla niebiesko/czerwony.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 27.01.2021 o 10:34, MaTeo85 napisał:

Tak kostki w grodzi to te w podszybiu, czyli przejście z komory silnika do wnętrza auta za obudową sterownika silnika.

Zrobiłem wszystko tak jak pisałeś i światła nie ma nadal czy mogłem o czymś zapomnieć 

Opublikowano

zobacz czy po wbiciu wstecznego pojawia się +12v na pinie 7 tej kostki przy module komfortu i dodatkowo odczytaj błędy w sterownikach MK i MCE. oczywiście sterownik silnika licznik itp wszystko masz przekodowane na manualną skrzynie?

Opublikowano
  • Autor
16 minut temu, MaTeo85 napisał:

zobacz czy po wbiciu wstecznego pojawia się +12v na pinie 7 tej kostki przy module komfortu i dodatkowo odczytaj błędy w sterownikach MK i MCE. oczywiście sterownik silnika licznik itp wszystko masz przekodowane na manualną skrzynie?

Prąd jest a przekodowanie było robione ale czy wszystkiego to niemam pojęcia. Da się to jakoś sprawdzić? 

Opublikowano

wklej cały autoscan z vcdsa wszystkich sterowników to zobaczymy co tam siedzi.

Opublikowano
  • Autor
46 minut temu, MaTeo85 napisał:

wklej cały autoscan z vcdsa wszystkich sterowników to zobaczymy co tam siedzi.

20210130_152806.jpg

20210130_152423.jpg

20210130_152651.jpg

20210130_152500.jpg

20210130_152540.jpg

Opublikowano

zobacz jeszcze w liczniku adaptacje na kanale 60 jaką masz tam wartość.

i napisz co z błędami? są jakieś?

Opublikowano
  • Autor
16 minut temu, MaTeo85 napisał:

zobacz jeszcze w liczniku adaptacje na kanale 60 jaką masz tam wartość.

i napisz co z błędami? są jakieś?

Błędów brak kanał 60 nie jest obsługiwany przez ten pojazd