Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wibracje, bialy dym, rozpalony Kat.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, moj nowy nabytek B6 2.0 alt. Podczas jazdy zapalil sie czek, brak mocy. Pokazalo blad p0172, po odpaleniu trzesie sie i nierowno chodzi i najwazniejsze kat rozpala sie szybko do czerwonosci, gdzie zaczac szukac?

Opublikowano

Napisałeś nowy nabytek....

A weryfikowałeś jego stan przed zakupem??

Kat szybko się rozgrzewa, czy aby nie zapchany, a od czego wiadomo, i spaliny się kotłują.

W generacji B6 w tym silniku dzieją się " cuda na kiju" , oliwa , odma itd,

Zrób pełną diagnostykę silnika, będziesz mądrzejszy, ale dobrze to nie wygląda, obym się mylił.

Opublikowano

Diagnostyka dopiero w piatek jak interfejs dojdzie, silnik ladnie chodzil nie bylo zadnych bledow ani problemow, po zakupie nowe filtry olej i rozrzad. Plynu nie ubywa olej w normie.

Opublikowano

No tak, ale tak było, a jest inaczej jak napisałeś.

Kat pewnie zatkany i robi akcje jak opisujesz, ale wstrzymaj się do diagnostyki i nie jeździj tak.

To moja sugestia, zrobisz jak uważasz.

Opublikowano
5 minut temu, AndrzejK. napisał:

No tak, ale tak było, a jest inaczej jak napisałeś.

Kat pewnie zatkany i robi akcje jak opisujesz, ale wstrzymaj się do diagnostyki i nie jeździj tak.

To moja sugestia, zrobisz jak uważasz.

No oczywiscie ze nie ma jazdy takim samochodem bo grozi pozarem. Pyt co mozna teraz sprawdzic zastanawiam sie nad odkrrcrniem listwy z wtryskami i sprawdzenie jak podaj paliwo - moze ktorys leje. Jeszcze kwestia zapchania sie kata tak szybko by sie to stalo oleju nie przepalal przynajmniej ja nie widzialem za soba niebieskiej chmury. Moze ma ktos namiar na sprawdzonego mechanika w Warszawie?

Opublikowano
Godzinę temu, +mario31 napisał:

Jeszcze kwestia zapchania sie kata tak szybko by sie to stalo

Ja nie rozważam kwestii jak szybko Ci się to stało, bo niby skąd bym miał taką wiedzę, natomiast jak uważasz tak po ludzku z jakiego powodu się on tak szybko i nienaturalnie nagrzewa? Jakby był drożny to by tego nie było....

Zacząłbym jak napisałem od pełnej diagnostyki  i przyjrzeniu się katalizatorowi.

Objawy jakie masz mogą być ściśle z nim powiązane, bo jakże ten silnik ma prawidłowo pracować jak np. nie ma drożnego wydechu?

Ale to gdybanie z mojej strony, Ty jesteś na miejscu to powinno być łatwiej.

Godzinę temu, +mario31 napisał:

Pyt co mozna teraz sprawdzic

Najpierw kat, jak jest ok (a pewnie nie jest) to od kwestii najprostszych, świece, cewki, drożność i stan odmy itd.

Ile masz to auto, przebieg jakiś wiarygodny czy niekoniecznie, jaki olej lejesz, co ile?

Auto dobrze jezdziło i nagle się "zbuntowało" czy proces się nasilał?

Wiesz, to takie podstawowe info, bo okrojona informacja jaką dałeś nie spowoduje, że ktoś się domyśli i zaproponuje złoty środek na dolegliwości....

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano

AndrzejK. Pytanie tylko czy ma to auto na tyle długo by to stwierdzić i wiedzieć, bo może sprzedający wiedział i się pozbył rychło w czas jak to się mówi.

Opublikowano

To właśnie to próbuję "wyciągnąć" od właściciela, aby mieć jakiś punkt odniesienia....

Opublikowano

Audi mam od marca nic sie nie nasilalo notmalnie palil zatankowalem do pelna na auchanie i podczas powrotu do domu stracil moc i nierowno chodzil bialy dym sie pojawil w wiekszej ilosci. Teraz jak odpalam czuc w spalinach benzyne jakby nie przepalal mieszanki. Dzis odbieram viakena wiec jak sie podlacze bede wiedzial wiecej. Macie moze wiedze co i na jakim kanale sprawdzac no i jakie sa normalne wartosci?

Opublikowano

Tu masz wszystko opisane o diagnostyce ALT

Opublikowano
W dniu 26.03.2021 o 07:43, +mario31 napisał:

zatankowalem do pelna na auchanie

To słaby pomysł, bo w takich miejscach to różnie z tym paliwem jest....

Nie twierdzę, że to jest przyczyną dolegliwości, ale tankowanie w sprawdzonych stacjach to podstawa wg mnie.

Opublikowano

Audi mam od marca nic sie nie nasilalo notmalnie palil zatankowalem do pelna na auchanie i podczas powrotu do domu stracil moc i nierowno chodzil bialy dym sie pojawil w wiekszej ilosci. Teraz jak odpalam czuc w spalinach benzyne jakby nie przepalal mieszanki. Dzis odbieram viakena wiec jak sie podlacze bede wiedzial wiecej. Macie moze wiedze co i na jakim kanale sprawdzac no i jakie sa normalne wartosci?

Opublikowano

Witajcie po wielu godzinach instalacji sterow do viakena na xp wreszcie dziala. Niestety wersja light vcsa wiec nie moglem wejsc w kanal 32 itd. Pierwsze to bledy

Opublikowano

Bledy wypadajacych zaplonow na 1 i 4 cyl aby sprawdzic zamienilem cewki i oto rezultaty. Bledy sondy mogly wynikac z tego ze odpinalem wtyczki aby sprawdzic czy cos sie zmieni ale nic

Opublikowano

Wynika ze do wymiany 2 cewki zamowie na pn moze wt i zobaczymy jakie cewki polecacie? Ceny ngk i beru sa kosmiczne?

Opublikowano (edytowane)

Nikt nie mówił, że będzie tanio....no ale ceny nie są jakieś zaporowe i nie zmienia się tego co tydzień.

Ori albo Beru.

Wszelakie próby zaoszczędzenia w tej kwestii nie są warte zachodu.

Zakładają co niektórzy jeszcze SKV, ja bym nie założył.

Ale to Twoja kasa, ja tylko sugeruję optymalne rozwiązanie.

Edytowane przez AndrzejK.
Opublikowano

Sam sobie odpowiedziałeś- jakość kosztuje, ale cena wg mnie nie jest zaporowa, choć tanizna też nie jest...

Rada- kup, załóż,zapomnij.