Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.9 TDI AWX - prośba o analizę logów.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć forumowicze,

zwracam się z prośbą o sprawdzenie logów. Pacjent to A4 B6 1.9 TDI 130PS.

Przypadłość jest następująca przy wyprzedzaniu wpada w tryb awaryjny. Mniej więcej jest to przy prędkości 120 km/h.

Dzieje się tak za każdym razem. Test sztangi robiłem vagiem i niby jest ok.

Logi:

Log nr 1

Log nr 2

Log nr 3

Dodam jeszcze, że podczas testów złapał notlaufa, na 3 biegu przy ok 3,4 k rpm a na drugim teście na 4 biegu przy ok 2,9 k rpm.

Oczywiście, pomiędzy testami resetowałem tryb awaryjny.

Edytowane przez devey

Opublikowano

masz przeładowanie

Opublikowano
  • Autor

Czyli na pierwszy ogień czyszczenie/podmiana N75?

Edytowane przez devey

Opublikowano
9 minut temu, devey napisał:

Czyli na pierwszy ogień czyszczenie/podmiana N75?

Ja bym pierw zmienna geometrie przeczyścił. miałem podobny problem też przeładowywało i pomogło.

Edytowane przez ferN

Opublikowano
  • Autor

Czy po filmiku z testem vagowym sztangi turbo będziecie w stanie stwierdzić kondycję kierownic?

Opublikowano

Kombinujesz, jak przysłowiowy koń pod przysłowiową górę (zrozumiałe wobec perspektywy demontażu turbosprężarki).

Koniecznym jest demontaż turbiny i czyszczenie jej zmiennej geo. Zwróć uwagę też na to, co napisałem tu https://a4-klub.pl/topic/459283-logi-19-tdi-awx/?do=findComment&comment=5515607    to bardzo częsta przypadłość i trzeba zniwelować te nierówności. Ustrzeżesz się przed powtórnym demontażem, który będzie konieczny po paruset kilometrach.

Edit - Po przyjrzeniu się wszystkim danym z logowania. Log nr 3 wygląda na usterkę czujnika doładowania, usterkę wiązki lub sterownika silnika. Niemożliwym wydaje się (jest) wartość ciśnienia 2983,5 w pierwszym teście BS 011 (dane z drugiego i trzeciego testu wyglądają normalnie).  I to właśnie w pierwszej kolejności proponuję sprawdzić.

Co nie znaczy, że demontaż turbiny i reszta wspomnianych czynności jest bezsensowny :)  

Edytowane przez Tomnik

Opublikowano
  • Autor

Masz rację. Zacznę od turbo. Dziękuję za linki. Napiszę o postępach.

Opublikowano
2 minuty temu, devey napisał:

Zacznę od turbo.

Przeczytaj mój wpis jeszcze raz. Edytowałem go i dodałem ważną uwagę. Zacznij od czujnik ciśnienia doładowania/jego wiązka/sterownik.

Edytowane przez Tomnik

Opublikowano
  • Autor

Dzięki. Czujnik doładowania (038906051C) wyciągałem wczoraj, był trochę zasyfiony. Oczyściłem go kontaktem ale dało to tylko tyle, że tryb  awaryjny pojawił się na 3 biegu przy ok 4k rpm a nie jak wcześniej przy 3,5 k rpm. Wiązki nie sprawdzałem. Jeśli chodzi o sterownik silnika to tylko podmiana jako diagnoza?

Btw. czy ta przypadłość może mieć coś wspólnego z zaklejoną syfem odmą? Bo w egr pod grzybkiem przy otworach upustowych pojawi mi się olej przy pałowaniu silnika i jest trochę spocona rurka idąca do odmy.

Opublikowano

Trudno wyrokować na odległość, co jest przyczyną pojawiania się wartości 2983,5 (zauważ, że znajdziesz taki sam odczyt w teście drogowym 011). Na początek sprawdzenie wiązki i wtyczek (czasochłonne) lub podmiana czujnika doładowania (szybkie ale trzeba zainwestować :) ).