Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Silnik nierówno pracował i migała kontrola check engine

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
dziś rano miałem następujący problem. Po odpaleniu silnik pracował nierówno, zaczeła migać kontrola check engine i było bardzo było czuć benzyne. Po zgaszeniu silnika i ponownym zapaleniu problem ustąpił i już jest ok. W tym tygodniu nie mam możliwości podpiąć go pod VAG, ale pisze tutaj z zapytaniem co może być przyczyną? Cewka, świece, a może zapchany katalizator?

Opublikowano

Trudno powiedzieć bez programu diagnostycznego. Mogł się jeden z wrtysków zawiesić, mogła cewka chwilowo nie podawać iskry mogło mogło... bez komputera to wróżenie a nie diagnoza. 

Opublikowano
  • Autor

Podłączyłem pod komputer i wyskoczył błąd:
16687 - Cylinder 3 Misfire Detected
              P0303 - 008 - Implausible Signal - Intermittent

Dodam że obecnie jest już ok i pracuje normalnie, lecz coś sie zaczyna dziać i pytanie co to może być?

Opublikowano

Trzeba będzie szukać po kolei i wykluczać. Powodów wypadania zapłonów jest wiele. 

Opublikowano
  • Autor

Czekać czy się to powtórzy i wtedy szukać czy od razu? Tak jak pisałem teraz jest ok, przejechałem 100 km i podpiąłem znowu pod komputer i nie ma błędów. Możliwe, że to był chwilowy incydent?

Opublikowano

Nie znając jednoznacznie przyczyny trudno powiedzieć czy jednorazowy. Skoro teraz jest ok, to jeździj i obserwuj.  Nic innego i tak nie da się teraz zrobić. 

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam! Ja też mialem 2021-10-01 (piątek!) przykrą niespodziankę,na szczęście nie w trasie,ale po krótkiej jeździe po mieście.Objawy jak w opisie wyżej. Od razu postawiłem na awarię cewki,bo mechanik jeden i drugi wyliczali kilka ,oczywiście,przyczyn.Kupiliśmy tego dnia przewody WN  Beru,cewkę Bosch,świece NGK i po 4,5h  auto jak nowe.Bez wyciągania listwy wtryskowej,ani kolektora dolotowego.Odpiąć (-)accu.Wyjmujemy Rurę plastikową lączącą przepłwomierz z przepustnicą (2 ściski),następnie wykręcamy 4 śruby ampolowe i jeszcze 2 od egr,wypinamy 2 przewody z płynem chłodz.(również mocowane  by 2 ściski),i 1 wkręt przy zbiorniczku wyrównawczym plynu wyciągając zbiornik umiejętnie z 2 uchwytów na karoserii,odchylając go na bok.Wyjmujemy przepustnicę i czyścimy z grubej warstwy nagaru.Nie bójmy się lekko nacisnąć przepust aby wyczyścić na blysk ścianki wokól niego.Ma wszystko blyszczeć.Cienką metalową podkładkę w kształcie rombu,założyć wgłębieniem tak jak było.Mamy już dostęp do zespolu cewek i 3 śub mocujących go.Wyjmujemy stary i uszkodzony zespół cewek (po prostu "cewkę") wraz z przewodami lub osobno jak kto woli,i "wkładamy" nową,nowe przewody wn.Przewody trzeba starannie ulożyć i wpiąć w odpowiednie świece wkręcone wcześniej w odkurzone z paprochów gniazda.Momenty dokręcania odpowiednio dobrać (ze 2Nm),żeby nie przesadzić.Po cewce kolej na przepustnicę.Czyściutką,wytrwale przykręcamy spowrotem tymi długimi śrubami i 2 krótkimi.Podpinamy wężyki starannie.Bez demontażu listwy wtryskowej,kolektora dolotowego z jego delikatnymi uszczelniaczami .Teraz uruchamiamy  silnik,niech popracuje,już teraz równiotko ,na jałowych obr. ,aż temp. się lekko podniesie i jazda próbna (niekoniecznie po ok. 4 h roboty).Okazujesię,że warto było wymienić ww elementy bo przy 4 tys osiąga na 5 biegu prędkość ponad 150 km/h! i w aucie jest cicho na równej drodze.Oczywiście należy zachować ostrożność, i przestrzegać obowiązujących prędkości.Napewno od tej pory nie będzie trzeba wlec się w ogonie bo można już jechać,zachowując odpowiedni odstęp, równo z innymi.Auto  zbiera się błyskawicznie,nie ma  już szarpnięć jazda jest płynna,jak przystało na A4B6 z "pancernym"  1,6 8V ALZ.Wszystko napisałem dziś ,bo jestem pod wrażeniem,że za sumę 500,-pln i trochę pracy można tyle zyskać.Napisałem też o tym dlatego,żeby nie bać się samemu tej wymiany.Lepiej,że autko "padło" nie w trasie.Przy okazji "inspekcji" można zrobić oględziny,odmy i innych ,lepiej  wtedy widocznych,dostępnych połączeń .I na koniec,uwierzcie,że Audi z tym silnikiem ma o wiele większy potencjał,niżniektórzy sądzą.Pozdr.WW 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Miałem również problem z wypadaniem zapłonu. Co jakiś czas jak odpalałem auto to pracowało nierówno około minuty i się normowało. Było tak co pewnie okres. Zawsze wyskakiwał mi błąd od drożności katalizatora, który sprawdzałem był dobry i jak pracowała nierówno to dochodził błąd wypadania zapłonu na 4 cylindrze. Po wymianie cewki auto odżyło lepiej się zbiera i ciszej pracuje. Trochę roboty jest, ale warto. Dodatkowo znikły wszystkie dokuczliwe błędy.