Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ile oleju się mieści na miarce między max a min?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Często gęsto  pomykają lewym pasem  z prędkościami  delikatnie mówiąc nadmiernymi. Nie mów  że wszyscy są zasadni i przestrzegają przepisy.  Po mieście  tak ale trasa i drogi dwupasmowe.... ja nie mam nic przeciwko  sam też daje po garach często gęsto jak warunki pozwalają i eielu kierowców nie tylko Audi tak  jeździ.  Umówmy  się  nie są  to wolne auta i wiele nie trzeba by przekroczyć dopuszczalną. Ja nie mówię  o jakimś extremum ale o szybkiej dynsmicznej jeździe i niestety ale audi czesto rzuca się w oczy.

Opublikowano
4 minuty temu, Dev napisał:

a obejrzyj sobie StopChama na jutubie, tam masz 100% "sportofcóf" :decayed:

No dobre, dobre i trafione w "punkt"

Opublikowano

Obie marki słyną  z mocy i konkurencji.. Jak  rano pojedziesz swoim Audi spojrz w prawo i lewo i przed siebie założę się  ze od 60% napotkanych aut będziesz miał  o 50 hp. wiecej albo i jeszcze więcej

Opublikowano

Witajcie . Ponizej przykłady  kart przeglądowych dla silników grupy Vw poerwsze 3 dla benzynowych i czwarta diesel. Ja interpretuje zapis że w razie konieczności uzupełnic do max  tak że jak auto dostaje  po garach to jest taka konieczność i koniec!. Podkreślić chcę ze w niektórych silnikach zdarza się za ilość napełniania podana w karcie = max.  Olej 504,00-507,00  0 lub 5 w/30 a 508,00-509,00 0w/20 może być stosowany tylko w niektorych kodach silników! Są nowe silnik gdzie jest dopuszczona tylko norma 508-509 jak i są  silniki gdzie tylko 504-507 tej samej pojemności ale zależy od roku produkcji i kodu silnika. W tabeli producenta przy kodach z silnikien na 508 -509 JEST NAPISANE ostrzeżenie  ze zastosowanoe oleju 504 i odwrotnie może doprowadzić do uszkodzenia silnika. Nie wiem o co biega ale prawdopodobne że  o panewki tak jak kiedyś zacierały się  w 1.9 tdi bxe. Są też silniki  chocby 2.0tsi  gdzie można  w zależności od kodu albo 504 albo 508 albo jeden i drugi.

20210506_104106.jpg

20210506_104036.jpg

20210506_103958.jpg

20210506_103922.jpg

Opublikowano

Te silniki mają różne pasowania współpracujących części, panewki wal tłoki pierścienie walki łańcuchy popychacze itd itp

Jeżeli producent podaję co trzeba lac to się leję i tyle. 

Kiedyś lali 15w40 teraz leję się 0W20, technologia budowy silników i produkcji olej silnikowych cały czas idzie do przodu

Już są oleje 0W8, ale do czego?

Nie mam bladego pojęcia 

Opublikowano
W dniu 3.05.2021 o 00:49, Dev napisał:

jutro wrzuce foty bagnetu jak wygladają na nim stany oleju

1. przed odpaleniem zimnego silnika

2. w trakcie pracy

3. po zgaszeniu silnika

zobaczycie coś ciekawego

20210508-092844.jpg

20210508-093157.jpg

20210508-094115.jpg

Edytowane przez Dev

Opublikowano

@Deva po zgaszeniu silnika ile masz tego oleju bo słabo widać na zdjęciu?

U mnie w BFB zaraz po zgaszeniu rozgrzanego silnika jest tylko trochę mniej niż na zimnym przed odpaleniem. Tak czy inaczej wlewam 4,5 l i na zimnym mam trochę powyżej max, co ciekawe książka pisze że powinno wejść tylko 3,5 l.

Opublikowano
7 minut temu, pelonek1 napisał:

@Deva po zgaszeniu silnika ile masz tego oleju bo słabo widać na zdjęciu?

U mnie w BFB zaraz po zgaszeniu rozgrzanego silnika jest tylko trochę mniej niż na zimnym przed odpaleniem. Tak czy inaczej wlewam 4,5 l i na zimnym mam trochę powyżej max, co ciekawe książka pisze że powinno wejść tylko 3,5 l.

3 zdjecie, widac doskonale

Opublikowano
26 minut temu, Dev napisał:

3 zdjecie, widac doskonale

Teraz widać ale zdjęcia były chyba w innej kolejności :wink:

Opublikowano
26 minut temu, pelonek1 napisał:

Teraz widać ale zdjęcia były chyba w innej kolejności :wink:

Jo, źle wczesniej wkleiłem