Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Częściowe działanie elektryki w drzwiach pasażera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam taki problem, kilka miesięcy temu przestała działać elektryka w drzwiach kierowcy i pasażera. Zacząłem od bezpiecznika, spalony, wymieniłem, sprawdziłem - drzwi kierowcy w pełni działały, drzwi pasażera wszystko poza elektryczną regulacją lusterka, podgrzewania i fotochromem. Po chwili znów bezpiecznik spalony, więc rozebrałem boczki, okazało się, że ktoś nieźle rzeźbił przy kostce w drzwiach kierowcy i wszystko to się rozsypało. Dałem nową wiązkę i przewody - nie działa nic w drzwiach kierowcy. Wymieniłem silniczek z modułem podnoszenia szyby - wszystko ok, więc uznałem, że trzeba to powtórzyć po stronie pasażera, ale tam przewody, kostka, wiązki wyglądają bardzo dobrze, przejrzałem wzdłuż i wszerz, nie widzę najmniejszego szczegółu, który mógłby wskazywać jakieś uszkodzenie, więc wymieniłem silniczek z modułem podnoszenia szyby, niestety do żywych wrócił jedynie czujnik otwartych drzwi oraz centralny zamek. W efekcie końcowym drzwi kierowcy są w pełni sprawne (oprócz przycisku opuszczania szyby pasażera), a w drzwiach pasażera działa tylko czujnik otwartych drzwi i centralny zamek. Podnoszenie szyby, podświetlenie przycisku i klamki, regulacja lusterka, podgrzewanie i fotochrom nadal nie działają (silniczek z modułem dobrany 1:1, jedyne, co się różni na etykiecie, to wyprodukowany tydzień później, wszystkie numery się zgadzają). Teraz pytanie, czy mogę jakoś zewrzeć piny, w celu sprawdzenia np podnoszenia szyby? Czy możecie mi podpowiedzieć jakie napięcia powinny być na pinach odpowiedzialnych za regulowanie szyby? Lusterko jestem w stanie przeboleć, ale szybę chciałbym przywrócić jak najszybciej do żywych.

Opublikowano

a błędy w module komfortu odczytałeś? jakieś są?

Opublikowano

Jeżeli działa centralny to wiązki dochodzące do modułu raczej są sprawne (zasilanie + inklinacja + CAN) bo bez tego nie działało by nic. Oprócz sprawdzenia MK pod kątem błedów skupiłbym się na wiązkach wewnątrz drzwi podłączonych do modułu:
- 16pin - lusterko
- 32pin - przełącznik szyb + pakiet oświetlenia

Piny na kostce przełącznika: 1 - podświetlenie, 2 - masa, 3 - sygnał

Coś mi świta, że jeżeli przełącznik szyby w drzwiach pasażera nie będzie sprawny to z drzwi kierowcy również nie będzie ona działać ale możliwe, że się mylę :) 

Opublikowano
  • Autor
11 godzin temu, MaTeo85 napisał:

a błędy w module komfortu odczytałeś? jakieś są?

Brak błędów, przed wymianą silniczków były błędy silniczka w drzwiach kierowcy i pasażera.

46 minut temu, Skowrix napisał:

Jeżeli działa centralny to wiązki dochodzące do modułu raczej są sprawne (zasilanie + inklinacja + CAN) bo bez tego nie działało by nic. Oprócz sprawdzenia MK pod kątem błedów skupiłbym się na wiązkach wewnątrz drzwi podłączonych do modułu:
- 16pin - lusterko

Coś mi świta, że jeżeli przełącznik szyby w drzwiach pasażera nie będzie sprawny to z drzwi kierowcy również nie będzie ona działać ale możliwe, że się mylę :) 

Przełącznik szyby w drzwiach pasażera szwankował, działał odwrotnie lub dopiero za którymś razem, może być, że faktycznie padł i tak jak mówisz, po stronie kierowcy przez to też nie działa, zamówię nowy i sprawdzę.

Opublikowano
  • Autor
7 godzin temu, Skowrix napisał:

- 16pin - lusterko

Jasnobrazowa kostka do przełącznika, 3 piny, jeden wskazuje 0.58v, czy to jest ok?

Rozebralem przełącznik szyb, wygląda jak nowy, napryskałem kontaktu, ale bez zmian.

Czy silniczek z drzwi kierowcy zadziała w drzwiach pasażera?

Edytowane przez Mateusz-B6

Opublikowano
  • Autor

Sprawdziłem błędy ponownie

20210515_152812.jpg

20210515_152816.jpg

20210515_152820.jpg

Opublikowano

coś dalej jest nie tak, can działa w trybie jednoprzewodowym i jest zbyt niskie napięcie zasilania w drzwiach kierowcy. gdzieś albo wtyczka uszkodzona, albo iny w niej, może zaśniedziałe od wody, albo wiązka w drzwiach ma przełamane przewody.

sprawdź dla pewności bezpieczniki 37 i 22.

Opublikowano
  • Autor

Bezpiecznik 22 dobry, 37 sprawdzę, zdejmę ten bandaż z przewodów, zgaduję, że już go na nowo nie nałożę - izolacyjna?

Opublikowano

Najlepiej taśmę materiałową a nie izolacyjną

Opublikowano
  • Autor

Ok, zamówię. Tak się zastanawiam, bo do kostki w słupku A po stronie pasażera idą przewody od modułu komfortu? Ja w sumie wymieniałem kostkę w słupku A kierowcy, przy tym miałem rozebrane tapicerkę w okolicach nóg kierowcy, słupka A etc, może tam uszkodziłem jakiś kabel? Potwierdź mi proszę czy przewody idą z modułu komfortu do słupku A pasażera, żebym na marnę nie rozbierał strony kierowcy.

Opublikowano

nie, przewody do drzwi pasażera to zasilania z bezpiecznika 22 i bezpiecznika 37, masa, CANy i przewód "Convinience" (tylko CANy i convinience idą do MK) ok część z nich przechodzi po słupku A kierowcy jak i nad kierownicą w torze kablowym) ale nie przez kostki słupka A

zdejmij osłonę gumową z przejścia kablowego do drzwi pasażera, wypnij kostkę i sprawdź czy w kostce nie ma wody czy nie zaśniedziało nic i dodatkowo czy pod gumową przelotką kable nie są popękane.

Opublikowano
  • Autor

Kostka i przewody pomiędzy słupkiem A a drzwiami są w stanie niemalże idealnym. Bezpiecznik 22 i 37 sprawdzony, w porządku. Przypomniałem sobie jeszcze jedną rzecz, kiedyś pękła linka od mechanizmu podnoszenia szyby w drzwiach pasażera, rozebrałem boczek i okazało się, że głośnik Bose jest obłożony z tyłu taką pianką, w której stała woda, pianka dotykała linki i linka w tym miejscu zardzewiała i pękła, być może w tym miejscu wiązkę szlak trafił również od wody.

Opublikowano

Może tak być, zdejmij tapicerkę i zobacz

Opublikowano
  • Autor

Dokładnie, jeden z dwóch najgrubszych przewodów był przerwany na samym początku w drzwiach, wymieniłem go i zarówno szyba jak i lusterko działają. Dziękuję bardzo za pomoc @MaTeo85 oraz @Skowrix