Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

2.0 tdi bkd problem z temperaturą płynu chłodniczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam problem z temperaturą płynu , wymieniłem 3 czujniki , wentylator załącza sie przy 94 stopniach i spada temperaturą do 92 to na postoju A podczas jazdy jak jade mając 2 tyś obrotów to temperatura rośnie do 96 stopni i nie spada , a gdy mam 3 tyś obrotow i wyżej to spada temperatura do 87 stopni . Co tu moze być nie tak ? Tak jak by na postoju albo z mniejszymi obrotami się przegrzewał 

Opublikowano

Termostat, pompa wody.

Zacznij od termostatu. Sprawdź czy na milion procent jest odpowiedni bo w 2.0tdi 8V jest inny a na upartego pasuje...IMG_20210614_131350.jpg

IMG_20210614_130751.jpg

Edytowane przez nadybek

Opublikowano
  • Autor
W dniu 14.06.2021 o 12:54, nadybek napisał:

Termostat, pompa wody.

Zacznij od termostatu. Sprawdź czy na milion procent jest odpowiedni bo w 2.0tdi 8V jest inny a na upartego pasuje...IMG_20210614_131350.jpg

IMG_20210614_130751.jpg

Właśnie patrzyłem na allegro na termostaty i jedn sie otwierają przy 105 stopniach jest cały z obudową i czujnikiem a drugi to wkład i otwiera sie przy 87 stopniach , mi dziś temperatura skoczyła do 100 stopni a wentylator chodził tylko jak by na pierwszym biegu po odpięciu kostki od czujnika temperatury dmuchał mocniej , ehh najpierw chyba zmienię termostat i dam znać czy coś się zmieniło 

Opublikowano
  • Autor

Termostat zmieniony na ten który ma się otwierać przy 87 stopniach dalej jest to samo , temperatura rośnie do 100 stopni wtedy załączają się wentylatory i zbija temperaturę na chwilę do 94 stopni.  Płyn chłodniczy zalałem nowy A w zbiorniczku taki nalot i jakiś brokat . Juz nie wiem co robić , czy to chłodniczka egr puszcza spaliny ? Proszę o pomoc 

20210622_202851.jpg

Opublikowano

Termostat dałeś ten z talerzykiem czy bez?

Co to za auto? 

Do Bkd powinien iść termostat bez takerzyka nr OE 03g121113. 

Do awx idzie ten z takerzykiem nr OE 044121113.

Przez chłodnice spalin raczej nie będzie wrzucać gazów do płynu ale go zjadać chyba że DPF/ kat jest całkowicie zapchany.

Płynu nie ubywa? Przypominam, że BKD posiada felerne pękające głowice.

Trafiło mi się kiedyś 2.0tdi z pękniętym wirnikiem pompy wody ale nie pamiętam czy przyjechało z jakimś objawem czy po prostu na rozrząd.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 23.06.2021 o 13:43, nadybek napisał:

Termostat dałeś ten z talerzykiem czy bez?

Co to za auto? 

Do Bkd powinien iść termostat bez takerzyka nr OE 03g121113. 

Do awx idzie ten z takerzykiem nr OE 044121113.

Przez chłodnice spalin raczej nie będzie wrzucać gazów do płynu ale go zjadać chyba że DPF/ kat jest całkowicie zapchany.

Płynu nie ubywa? Przypominam, że BKD posiada felerne pękające głowice.

Trafiło mi się kiedyś 2.0tdi z pękniętym wirnikiem pompy wody ale nie pamiętam czy przyjechało z jakimś objawem czy po prostu na rozrząd.

Właśnie zacząłem się tym interesować od kiedy zaczęło mi ubywać płynu . Po zrobieniu 300 km z zakręconym korkiem płynu jest na min I gdy odkręcę korek po przejażdżce to nagle słychać jak uchodzi ciśnienie i poziom się podnosi i to dosyć sporo bo jak jest na samym dnie to nagle jest połowa jak odkręcę,. Gdy jeżdżę z poluzuwanym korkiem nic nie ubywa i właśnie w zbiorniczku jest ten ciemny osad jak by spaliny . A termostat założyłem ten beż talezyka 

Opublikowano
  • Autor

Ktoś tu jeszcze zagląda ? 

Opublikowano

Test na CO² zrobiony?

Węże są twarde?