chriss Opublikowano 19 Stycznia 2012 Opublikowano 19 Stycznia 2012 chriss, nie wiem czy ten naturalny olej napędowy to nie jest przypadkiem ekodiesel który to własnie jest na każdej stacji i wlasnie jego przewaznie kazdy tankuje. Ekodiesel to normalny diesel z dodatkiem bio coś około 20%a naturalny to w 100% z tego co rośnie na polu czyli Bio-100 [br]Dopisany: 19 Styczeń 2012, 23:05_________________________________________________Kiedyś na forum był podobny wątek i ktoś opublikował takie oświadczenie Audi w sprawie Biodiesla: "W pojazdach Audi z datą produkcji wcześniejszą niż wrzesień 1995 r. w sprawie stosowania biodiesla paliwa, trzeba się skontaktować z producentem. Wszystkie Audi od września 1995 do grudnia 2002 r. TDI produkowanych modeli z serii A2, A3, A4 Cabriolet, A4, A6 i A8 są przystosowane do paliwa biodiesel z DIN EN 14214. Model Audi A4 produkcji od listopada 2004 r. nie jest dopuszczone do paliwa biodiesel. Dla wszystkich innych pojazdów Audi z datą produkcji od styczniu 2003 r."
andrzejd1312 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Ja przed Audi miałem Mondka mk2 1.8 td jeździłem na bio i nie polecam.Miałem problemy z pompą wtryskową tam w pompie Lukas były takie cieniutkie membrany,które to były rozpuszczane,rozmywane przez to paliwo tak dowiedziałem się po ekspertyzie na warsztacie gdzie regenerują pompy,na dodatek ta awaria była niekorzystna dla turbiny bo awarii ulegał zawór sterujący ciśnieniem doładowania do turbiny,zaprzestałem lania bio paliwa i problem znikł,ale jak kto woli jego sprawa.
Pandzior Opublikowano 20 Stycznia 2012 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Lałem BIO i olej z biedronki, z tesco i powiem wam, że to prawie to samo. B100 jest rzadszy od oleju jadalnego, po spaleniu śmierdzi tak samo, nawet po wymieszaniu ze zwykłym ON. Spalanie faktycznie wzrasta, u mnie jeżeli dobrze pamiętam to ok 0,5 litra. Zmiany w pracy silnika nie zauważyłem, może nie mam takiego ucha jak inni. Żebym się ponownie zdecydował to lać, to przy dzisiejszych cenach ropy musiałby kosztować z 4zł, bo za te grosze, to żadna oszczędność.
Rekomendowane odpowiedzi