Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Czy można stosować BioPaliwa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

silnik taki jak w opisie, moje zapytanie czy mozna stosowac BioPaliwa?

na stacji Bliska ostatnio było po 2,99 a ON -3,49 czy moze zaszkodzic takie paliwo dla silnika?

Mam jeszcze stare mondeo z silnikiem 1,8td i ponad rok na takim paliwie jezdze - zero zauwazalnych skutkow ubocznych, tylko po zapachu spalin mozna poznac ze to BioON

Opublikowano

można jeździć, raczej nie będzie żadnych skutków ubocznych;)

Opublikowano

Łącznie Rubinkiem i Kulfonem już kilkadziesiąt tysięcy na bioestrze z Bliskiej (no w 80 % - nie zawsze jest po drodze Bliska), także podczas mrozów (dodatek Liqui Moly - dużo bardziej wydajny od stp itd, opakowanie z dozownikiem wystarcza na 1000 litrów). Różnice w spalaniu i mocy co do jakichś super verv i v-powerów niezauważalne. Paliwo moim zdaniem nie podrabiane, produkowane w zasadzie tylko w rafinerii Trzebinia bodajże. Właśnie rozpoczął test długodystansowy także teściu fabią tdi z pompowtryskami (na razie delikatnie: pół na pół ze zwykłym ON). Ja mogę tylko polecić :good:. Poza tym wyższa liczba cetanowa i lepsze właściwości smarujące (2.5 TDI powinni docenić dla swoich wrażliwych VP44)

Opublikowano

Witam.

Z powodu kryzysu już kilka baków BIO z Bliskiej przejeździłem. :wink4: Większej różnicy w spalaniu, jak i w mocy nie widzę (bo jaka też u mnie moc). Tylko ten smród jakbym na przepalonym oleju po frytkach z McDonalda jeździł mnie denerwuje. :confused4: W zimie też nie miałem problemów (z dodatkiem do palia). Przestałem się bać tego "wynalazku". Kolega napisał: "Poza tym wyższa liczba cetanowa" - mnie się wydaje, że w ulotce liczba była mniejsza (ale mogę się mylić). W piątek BIO - 2,94 (śląskie), wczoraj ON - 3,68 (opolskie) (ceny skrajne).

Opublikowano

francuzi podobno zabraniają... do PD też bym raczej nie lał (choć może być lepsze od niejednego chrzczonego)

Opublikowano

produkowane w zasadzie tylko w rafinerii Trzebinia bodajże.

Od tego roku, rafineria w Płocku tez leje BIO.

Opublikowano

http://www.e-biopaliwa.pl/bioester/jakosc.html

L.cet. 51, ON-y mają zwykle ok 46-48, opał 20-30, to co w zbiornikach niektórych stacji (także markowych!) często zagadka. A co do PD zobaczymy, ta fabia jest zdrowa, salonówka, ma w tej chwili ok. 40 tys. przebiegu. Na mieszance 50/50 w tej chwili trzeci bak. O ew. skutkach i efektach będę informował

Opublikowano

jak możesz to zrób logi (korekcje i bipy)... i po jakimś czasie znowu... będzie widać czy dostaje czy nie...

Opublikowano

spoko, gdzieś za 2-3 tyg. powinienem mieć VAG-a to się ją zbada

• 2 lata później...
Opublikowano

Koledzy temat umarł ? Diesel w Wodzisławiu Śląskim 5,80 zł :( Kryzys mam ale w portfelu przy takich cenach :kwasny: czy ktoś odświeży temat ? Mam stacje w Jastrzębiu Zdroju, Bliska bodaj , bio tańsze nascie groszy. Lać nie lać ? mega mrozów nie ma, silni 1.9 TDi AWX (131PS). Myślałem, że temat na czasie przy obecnych cenach a tutaj cisza...

Opublikowano
Mam stacje w Jastrzębiu Zdroju, Bliska bodaj , bio tańsze nascie groszy.

No własnie, trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy za te naście zł opłaca się to coś wogóle lać. Kiedyś spróbowałem i wyszło mi spalanie dużo większe około 1 l na 100 km, do tego moc gdzieś uciekła delikatnie. Dla mnie to szajs. Ja mam AFN-a,to to wszystko przepali, wyjeździłem do połowy, dowaliłem on-a i było już lepiej. Ja bym na Twoim miejscu dał se spokój.

Opublikowano

Bio paliwo jest dobre do starej ciezarowki i do starego traktora nie do naszych AFN. Przepalic przepali ale straci na dynamice i wzrosnie spalanie.

Opublikowano

porównaj budowę układu wtryskowego AFN i tego w starej ciężarówce czy traktorze, podpowiem ci że w afn dołożono troszkę elektroniki by precyzyjniej pracował układ-to zaowocowało mniejszym spalaniem, 20 lat temu pompa i wtryskiwacze były takie same :hi: tylko zamiast inteligentnej elektroniki była linka od gazu, poza tą skromną zmiana afn to ten sam klekot co wolnossące dizle z poprzedniej epoki, a czemu to jest to samo? bo tamto było nie zawodne i sprawdzone, nowsze tdi robione są tak by psuły się jak najszybciej(chodzi o kasę...), w czasach afn jeszcze była zasada by było nie zawodne, by o pompę czy wtryski martwić się dopiero po 400tys a o silnik przy 750tys, w nowoczesnych tdi wtryski czy pompy padają dużo szybciej pomimo lania "porządnego" paliwa

o jakich stratach na dynamice i o wzroście spalania mówisz? testowałeś? ile baków wyjeździłeś na bio i na zwykłej ON że wysuwasz takie zdanie?

Opublikowano

Sam jestem ciekawy tego bio :mysli: Ale myślę, że i tak nigdy nie zaleję :no: Sam nie wiem dlaczego :decayed:

Opublikowano

Mój AFN mówi mniam mniam nawet cisze chodzi . Tylko jest jeden problem - wzrosła akcyza na bio i lepie tankować normalną ropuchę ...

Opublikowano

Też słyszałem ze silnik chodzi bardziej miękko.Instrukcja mówi że można spokojnie latać na naturalnym oleju napędowym BIO ale różnica w cenie jest za mała by się to opłacało :mysli:

Opublikowano

A ile teraz kosztuje BIO?? bo sam się kiedyś zastanawiałem czy zalać czy nie:/

Opublikowano

Bo szanowne nasze władze stwierdziły iż po co mają ludziki tanio jezdzić - lepiej nich płacą dużo i zniosły niską akcyzę na bio od stycznia tego roku . Jedynie pozostaje jeszcze kupno oleju rzepakowego prosto od producenta i śmiganie na tym .

Opublikowano

Tylko że w tamtym roku różnica wynosiła niecałe 50gr na litrze więc ok 2,5-3zł na 100km. Wtedy też było to nieopłacalne. Ja bym może się nad tym zastanowił gdyby BIO było tańsze o ok 1-1.5zł/litr od normalnego ON.

chriss, nie wiem czy ten naturalny olej napędowy to nie jest przypadkiem ekodiesel który to własnie jest na każdej stacji i wlasnie jego przewaznie kazdy tankuje.