Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Klima przesyła chłodzić, szumy metaliczne| proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w mojej B5 po lifcie dziś przestała działać klimatyzacja, wczoraj zrobiłem 600 km i pod koniec trasy coraz to cieplejszej powietrze leciało z kratek nawiewu oraz zaczęło coś rzezic metalicznym dźwiękiem, niestety nie skojarzyłem to z klima. Dźwięk ten pojawia się gdy sprzęgło klimy zapnie się, dodam że na biegu jałowym z kratek zaczyna dmuchać zimne powietrze, lecz podczas jazdy zero chłodzenia. Dla bezpieczeństwa nie uruchamiam kompresora aktualnie ale... Cóż może być przyczyną i jak to diagnozować? Może łożysko? Czynnika już nie jest zbyt wiele i trzeba uzupełnić chciałbym usunąć problem niepokojących dzwiekow samodzielnie. 

Opublikowano

Pewnie sprezarka się zaciera. Pokrec korpusem o ile się jeszcze ręcznie da. 

Opublikowano
  • Autor

Skubana, niestety musiałem dziś wyjechać służbowo więc nie mam możliwości sprawdzić, jeśli Twoje założenie okazałoby się słuszne to jakiego rzędu kwoty za naprawę klimy wchodzą w grę? Bo coś czuję że równowartość auta ;)

Opublikowano

Jak ma to ktoś robić i zgodnie ze sztuką, a ze świecą takiego szukaj, to 2,5-3tys lekko ze wszystkim, a przynajmniej sam bym tyle wziął jakbym miał to komuś robić. Kilka lat temu płaciłem 2,5tys na regenerowanej sprężarce, którą po dwóch latach wymieniłem na nową sam.

Opublikowano
  • Autor

Jeśli tyle miałby wynieść koszty naprawy to mówię pass, nie w aucie wartym 6k. Muszę zdiagnozować ten kompresor jak wrócę, wyczytałem że może to byś łożysko sprężarki. Gdyby tak było to jeszcze wyszło by to sensownie. Dziękuję za odzew w mojej sprawie

Opublikowano

Trzeba sprawdzic czy nie ma opilkow w układzie. Jak nie ma to może będzie dobrze. 

Opublikowano

Jak już zrzęzi i słabo tłoczy to nie oczekuj że układ bedzie super czysty bo kompresor mógł sypnąć opiłkami. Teraz pytanie ile tego jest w układzie. Ogolnie pisząc kompresor zawsze bedzie delikatnie opiłkował bo cały czas się zużywa no i jeszcze dochodzi reakcja czynnika z aluminiowym układem tworząc grafit.

Najwiecej opiłków bedzie w osuszaczu i na dyszy rozprężnej.

Miej nadzieję że siadło tylko łożysko kompresora a dysza rozprężna jest tylko zapchana grafitem i małą iloscią opiłków i wystarczy jej wymiana - musisz kupić tego samego koloru bo kapilary mają rózne średnice odpowiadajace kolorom.

Jest na forum tutorial z naprawa kompresora Zexel, Ty już masz kompresor Denso ale są dość podobne i dzialają na tej samej zasadzie. Jak dobrze poszukasz na necie to też znajdziesz sklep z częściami tj. zestaw uszczelnień, łożysk, zaworów do swojego modelu kompresora.

Edytowane przez Hezen

Opublikowano
  • Autor

Miałem problemy z internetem na obczyźnie i długo się nie odzywałem dłuższą chwile. Dobrze, w takim razie zacznę to rozbebeszać jak radzicie i powinno się trochę naświetlić co tam w środku się dzieje, ale to za 1,5 tygodnia ponieważ nadal przebywam za granicą, a a4 jeździ aktualnie żona, Oby tylko nie włączała klimy bo już totalny bigos będzie ;) Jeżeli się okaże że naprawa wyniesie połowę wartości auta to trzeba będzie zmienić furę ;) Dziękuję Hezen za wyczerpującą wypowiedź ;)

Opublikowano

Pojedź do klimiarza co ma przeziernik i się obejdzie bez rozbierania, a dowiesz się w jakim stanie jest układ. Może zaczyna rzęzić łożysko w środku kompresora ale jeszcze nie opiłkuje więc jest szansa na dość tanią naprawę :p

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Sprawdzili mi dławik w układzie, miał sporo grafitu na sobie a opiłki bardzo małe, coś jak brokat. Mówili że dużej tragedii nie ma ale kompresor out plus przepłukanie węży i nowy osuszacz. Co sądzicie?

Opublikowano

A olej ze sprężarki jak wyglądał? Jeśli był szary i świeciły się opiłki to długo to nie pożyje, bo układ się zaciera.

Opublikowano
  • Autor

Jutro będę pytał gościa bo dziś papierowe sprawy załatwiam 

Opublikowano
  • Autor

Kompresor rozebrany, oleju było jak na lekarstwo, nie był zły. Przyczyną hałasu było łożysko igiełkowe ale pozostałe też już nie najlepiej. Dodatkowo poruszając tłokami na boki niektóry z nich mają opor, same cylindry i tłoki w dobrym stanie