Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AMB] Jeżeli odepnę DV i będzie lepiej to co to będzie oznaczało ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak w teorii: czy jak będzie odpięty (ten cienki przewód) DV i samochód zacznie hulać 100 razy lepiej to by oznaczało, że jest walnięty i że puszcza normalnie ciśnienie. Zgadza się?

A jak będzie latał furak tak samo to dv może być zwalony ale tylko w drugą stronę, to znaczy cały czas zamknięty.

Moje pytanie jest czysto teoretyczne pragnę poznać bliżej zagadnienia związane z DV.

pzdr

Opublikowano

Jak zlamal mi sie jeden z kroćców od dv (ten cieniutki) to na poczatku nawet tego nie odczulem. Czasem tylko mial zanik mocy ale tak to szedl. Nie wiem jak dlugo miala miejsce ta sytuacja aczkolwiek musialem wyremontowac turbinke i wymenic dv..... :thumbdown: 1500 nie moje :rolleyes::kox: :kox:

Opublikowano

Dump Valve sluzy do upuszczania nadmiaru cisnienia nadmuchanego przez turbine, usuniecie dv nie jest dobre na dluzsza mete, w momencie jak zdejmiesz nogę z gazu, zamknięcie przepustnicy powoduje, że powietrze tłoczone przez przepustnicę nie znajduje żadnego ujścia i może uszkodzić przepustnicę oraz niepotrzebnie zatrzymywać rotor turbiny, podejzewam ze w twoim dv pekla sprezyna badz jest juz za slaba.

Opublikowano

jesli bedzie odpiety cienki przewod od DV,podcisnienie wytwarzane przez tloki nie podniesie zaworka w DV i cisnienie wytworzone przez turbine nie bedzie mialo gdzie ujsc,jesli masz storzek to po odjeciu nogi z gazu uslyszysz ''furkotanie'',tj odbijajace sie powietrze od wirnika turbiny-niepotrzebne zwalnianie jej obrotow-co wplywa na komfort jazdy,jezeli usuniesz DV z przewodu cisnieniowego(tego,wychodzacego od turbo)auto nie bedzie jechac,bo cisnienie wytworzone przez turbo ucieka w atmosfere,a silnik nie jest w stanie zassac dostatecznej ilosci powietrza do wybuchu mieszanki,poprzez intercooler-mialem taka sytuacje,kiedy zapomnialem zalozyc opaski sciskowej na przewod cisnieniowy i cisnienie doslownie wystrzelilo z hukiem DV i auto zgaslo-nie mozna bylo odpalic auta,musialem sie wgramolic pod auto i wcisnac z powrotem,bardzo delikatnie operowac gazem,zeby dojechac do miejsca,gdzie zostawilem lewar i klucze

moja rada-nie kombinuj,tylko podmien DV i bedziesz wiedziec czy jest zepsuty :wink4:

Opublikowano

moja rada-nie kombinuj,tylko pomien DV i bedziesz wiedziec czy jest zepsuty :wink4

dokładnie, ewentualnie podmień z jakimś innym na spocie