Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i kodowanie czujników ciśnienia i temperatury TPMS w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie wygląda tak i nie mogę zapisać aktualnego ciśnienia 20260109_080535.thumb.jpg.bd02128bac038b42fedab5f870f6477a.jpg20260109_080535.thumb.jpg.bd02128bac038b42fedab5f870f6477a.jpg

20260109_080600.jpg

20260109_080621.jpg

20260109_080628.jpg

Zauważyłem też że zaraz po uruchomieniu auta na tylnej osi obrazu pojawia się wskazania ciśnienia a na przedniej osi po przejechaniu kilkuset metrów 

Problem rozwiązany podpielem vcds i sprawdziłem jaka wartość minimalną ciśnienia  powinienem mieć na tylnej osi okazało się że aż 3,3 bar dla tego dla tego była podświetlana na czerwono,po do pompowaniu powietrza kontrolka automatycznie znikła dodam też że wydaje Mi się że to trochę za dużo ciśnienia jak na moje opony zimowe,pewnie jest jakaś możliwość zmiany tej wartości minimalnej tylko nie wiem jak to zrobić może ktoś z was podpowie jak to zmienić?

Opublikowano

Sprawdź w nastawach podstawowych lub w adaptacjach. Jeżeli tam nie znajdziesz to pewnie trzeba będzie wgrać odpowiedni Dataset do tego auta.

Skąd pochodzi ten sterownik?

Opublikowano

Nabyłem cały zestaw z Aliexpres 

Opublikowano
10 godzin temu, Daniel0605 napisał(a):

Problem rozwiązany podpielem vcds i sprawdziłem jaka wartość minimalną ciśnienia  powinienem mieć na tylnej osi okazało się że aż 3,3 bar dla tego dla tego była podświetlana na czerwono,po do pompowaniu powietrza kontrolka automatycznie znikła dodam też że wydaje Mi się że to trochę za dużo ciśnienia jak na moje opony zimowe,pewnie jest jakaś możliwość zmiany tej wartości minimalnej tylko nie wiem jak to zrobić może ktoś z was podpowie jak to zmienić?

Trzeba modyfikować i wgrać dataset do sterownika zawierający odpowiednie ciśnienia.

Opublikowano

Ok tylko jak to zrobić kolego?

Mam zapisana taką wartości w adaptacja chciałem zmienić na inną to wyskakuje polecenie po za zakresem,może ktoś podpowie jaką wartości wpisać lub pewnie potrzebny kod dostępu do sterownika przeszukałem neta to nie mogłem znaleźć może ktoś z was kolegów podpowie jak to zmienić

20260113_211439.jpg

Opublikowano

255 to max. wartość domyślna, jeżeli nie ma innej podanej jako parametr w zestawie danych. Nie zmienisz jej pewnie, bo brakuje chyba zestawu danych w sterowniku. Należy je wgrać.

Możesz na próbę wpisać 23 (odpowiada to 2,3 Bar)

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Ok ale jeszcze Wyskakuje taki komunikat przed zmianą tej wartości wpisuje te podpowiedzi i nadal wyskakuje polecenie po za zakresem 

20260113_203646.jpg

A taki zestaw danych to posiadam vcp może oni mają taki plik

Opublikowano
16 minut temu, Daniel0605 napisał(a):

taki zestaw danych to posiadam vcp może oni mają taki plik

Raczej nie.

Opublikowano

A podane wartości które podpowiada vcds co oznaczają 21345/231/45312

Opublikowano

Naciśnij na "Nie". Jest to tak jak widzisz w zawartej informacji, numer warsztatu i importera.

Opublikowano

Witam udało się zmienić te wartości z 255 na 23 tak jak podpowiedział kolega Muskel1 sterownik zaakceptował zmianę tylko że jak wchodzę w pomiary rozszerzone i tam dalej wyskakuje wartości wymaganego os tylna 3,3 bar 

Może te wartości są zakodowane w czujnikach w kołach?

Opublikowano

Wrzuć proszę pełny auto-scan.

Opublikowano

A w kodowaniach sterownika 17 byte 4 bit 0 zaznaczony powinienem być czy odznaczony?Bo chyba mam zaznaczony 

Opublikowano

Odznaczony.

Opublikowano

Jutro sprawdze bo chyba jest zaznaczony a kodowanie wzięłam z tego filmiku na youtube i tu pewnie mam problem ale jeszcze jutro sprawdze

Witam odznaczylem w kodowaniach sterownika byte 4 bit 0 ale to nic nie dalo nadal jest to samo 

Log-WAUZZZF43HA069182-217997km.txt

Nadal w pomiarach rzeczywistych tylnej osi wymagane jest 3.3 bar

20260115_202329.jpg

Opublikowano

Kupiłeś nieodpowiedni zestaw. To nie jest do A4 B9.

Opublikowano

W opisie na ali było opisane ze jest do audi a4 b9 

To teraz zostaje tylko wrzucenie datset albo jazda z takim ciśnieniem w oponach 

Opublikowano

Napjrawdopodobniej było więcej opcji do wybrania i wybrałeś niewłaściwą, tak jak poniżej widoczne. 

Screenshot (642).png

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Być może teraz to już nic nie zrobię bo minęło już ponad msc na zwrot albo wymianę więc pozostaje tak jak wyżej napisałem 

Tylko teraz wymaganego ciśnienie jest zapisane w sterowniku czyli w antenie czy w czujnikach bo jeśli w sterowniku?

Kupiłam taki zestaw 

Opublikowano
W dniu 15.01.2026 o 22:22, Daniel0605 napisał(a):

Tylko teraz wymaganego ciśnienie jest zapisane w sterowniku

Tak.

W dniu 15.01.2026 o 22:07, Daniel0605 napisał(a):

To teraz zostaje tylko wrzucenie datset albo jazda z takim ciśnieniem w oponach 

Nie byłbym tego taki pewny czy to przejdzie.
Kupiłeś Hardware 5Q0907273 HW: 5Q0 907 273 z wersją softu ŚW: 5Q0 907 273 B

Do A4 musi być SW: 4M0 907 273 B,  HW: 4M0 907 273 B więc nie wiem czy ten sterownik przyjmie flash 4M0 907 273 B i później dopiero Dataset pod A4 B9. Musisz próbować.

Otrzymałeś nieodpowiedni, bo nie 4M0... tylko 5Q0 do platformy MQB