Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AKN] Gdzie się znajduje czujnik temperatury powietrza doładowanego ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, orientuje się ktoś gdzie się znajduje czujnik temp. powietrza doładowanego, w moim silniku? Pytam, ponieważ po rozgrzaniu silnika temp powietrza doładowanego wynosi w zasadzie tyle co temp powietrza atmosferycznego... Przeglądałem kilkanaście logowań i większość w 007Stat ma temp powietrza doładowanego w okolicach 45-49 stopni. No właśnie jak to jest, czy temp powietrza doładowanego powinna być stała(po rozgrzaniu silnika) niezależnie od temp na zewnątrz i wynosić ok 45stopni? Z góry dzięki, pozdrawiam hi

Opublikowano

http://www.voila.pl/020/3jy36/

1 - Wtryskiwacz z czujnikiem wzniosu iglicy -G80- wtryskiwacz 3 cylindra

2 - Zawór sterujący ciśnieniem doładowania -N75-

3 - Czujnik temperatury oleju -G8-

4 - złączka czujnika obrotów silnika -G28-

5 - złączka wtryskiwacza z czujnikiem wzniosu iglicy -G80-

6 - siłownik podciśnieniowy ciśnienia doładowania

7 - obudowa ECU zawierająca:

- ECU -J248- czujnikiem wysokości -F96

- przekaźnik sterownika pompy wtryskowej -J322-

- Bezpieczniki świec żarowych

8 - Czujnik obrotów walu -G28-

9 - Czujnik ciśnienia doładowania -G71-

10 - Zawór sterujący klapą gaszącą -N239-

11 - Zawór sterujący EGR -N18-

12 - Siłownik podciśnieniowy z klapą gaszącą

13 - EGR

14 - Pompa wtryskowa wraz z:

- sterownikiem pompy wtryskowej

- magnetycznym zaworem mieszającym

- czujnikiem obrotów pompy wtryskowej

- z zaworem początku wtrysku

- czujnikiem temperatury paliwa

15 - Czujnik temperatury płynu chłodzącego -G62-

16 - Miernik masy powietrza -G70- czujnik temperatury powietrza wlotowego -G42-

Opublikowano

No ja tu na tym obrazku go nie widzę, jest tylko czujnik wlotowego (za filtrem) a koledze chyba chodzi o temp. powietrza po przejściu przez sprężarkę.

Opublikowano

Ja wiem ze czujnik cisnienia powietrza doladowujacego jest przy chlodnicy powietrza doladowujacego strona lewa, nie widzialem na schemacie zadnego czujnika temperatury.

Opublikowano
  • Autor

No mi właśnie chodzi o 007 statyczny, tam jest pokazana temp powietrza doładowanego. Jeżeli jest temp to i powinien być jakiś czujnik...

est tylko czujnik wlotowego (za filtrem)

Hmm, kurcze, mam Etkę przed sobą, filtr powietrza i ja go nie widzę.., gdzie ten czujnik temp powietrza wlotowego za filtrem?, czy chodziło Ci może tylko o miernik masy powietrza (przepływomierz)? :wallbash: Masz jakiś obrazek gdzie on jest pokazany? Pozdrawiam :hi:
Opublikowano
  • Autor

Chodziło mi o rysunek z linku http://www.voila.pl/020/3jy36/ podanego przez RiCoTriCo, w ETKE nie patrzyłem jeszcze

Za filtrem to jest przepływomierz a nr 3 to jest czujnik temp ale oleju....
Opublikowano

no właśnie tłumaczę że wg opisu nr 16 jest to i to, więc nie ten o który Ci chodzi

Opublikowano
  • Autor

no właśnie tłumaczę że wg opisu nr 16 jest to i to, więc nie ten o który Ci chodzi

Ok ok ;)
Opublikowano

Czujnik temperatury widoczny w logach na kanale 007 jest określany jako G42 i stanowi część intergralną z przepływomierzem powietrza G70.

W logach wielu kolegów widać podwyższoną temperaturę wówczas, kiedy logowanie odbywa się po dłuższym już postoju na biegu jałowym - kiedy "ogólna temperatura" komory silnika wzrasta.

Podczas jazdy (lub natychmiast po zakończeniu) temperatura widoczna w 007 powinna być zbieżna z temperaturą otoczenia (czyli u Grześka jest OK).

Opublikowano
  • Autor

Czujnik temperatury widoczny w logach na kanale 007 jest określany jako G42 i stanowi część intergralną z przepływomierzem powietrza G70.

W logach wielu kolegów widać podwyższoną temperaturę wówczas, kiedy logowanie odbywa się po dłuższym już postoju na biegu jałowym - kiedy "ogólna temperatura" komory silnika wzrasta.

Podczas jazdy (lub natychmiast po zakończeniu) temperatura widoczna w 007 powinna być zbieżna z temperaturą otoczenia (czyli u Grześka jest OK).

Hej Piotrek, kąt wtrysku zależy od temperatury, jeżeli jakiś czujnik nie odczytuje lub źle odczytuje temp to odbija się to na kącie wtrysku - jeżeli dobrze zrozumiałem z wcześniejszej rozmowy. Mógłbyś wskazać mi o jakie czujniki tutaj chodzi, żebym je mógł sprawdzić?