Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

stukanie z okolic silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Mam problem z moim audi a4 b7 1.8t. Czasami po odpaleniu silnika z okolic silnika słychać stukanie(dosyć głośne), po dodaniu gazu stuki znikają, ale jak odpuszczę gaz i obroty spadną to znowu stuka. Zazwyczaj gdy zgaszę auto i odpalę na nowo to stuki znikają. Dziwi mnie to, że to nie zawsze się pojawia, a jak się pojawy to wystarczy zgasić auto i odpalić na nowo. Prosiłbym o jakieś podpowiedzi co to może być

Edytowane przez Patryk_audi

Opublikowano
  • Autor

w tamtym przypadku jak pisał użytkownik strzela mu przy dodawaniu gazu. Czytałem i takich przypadków jest własnie dużo, tylko że mi coś stuka jak mam wrzucone P i nie dodaję gazu. Czy to też tak jak pisałeś jest bulbulator?

Opublikowano

...

Skup się na moim kolejnym poście w tamtym temacie

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj po południu dodam filmik jak mi się uda że akurat będzie stukać bo niestety jest to bardzo rzadko dlatego też mechanik nie zauważył żadnego nieprawidłowego działania 

Opublikowano
  • Autor

Dodałem już filmik tylko taki udało mi się nagrać 

Opublikowano

Rolka napinacza albo alternator bym obstawiał. Zdejmij pasek i pokręć rolkami.

Opublikowano
  • Autor

A rolka napinacza nie jest wymieniana wraz z robieniem rozrządu bo jakiś tydzień temu robiłem rozrząd i przy okazji pasek alternatora

Opublikowano
7 minut temu, Patryk_audi napisał:

A rolka napinacza

Chodzi o napinacz paska osprzętu.

Opublikowano
  • Autor

A okej jutro postaram się to sprawdzić 

Opublikowano

Tak jak przemo napisał, przygotuj sobie klucz płaski 17, nasuń go na kwadrat napinacza (zaznaczony na zdjęciu), popchnij i ściągnij pasek drugą ręką (zapamiętaj sobie jak pasek jest poprowadzony), następnie kręć po kolei rolkami które napędza pasek - rolka napinacza, rolki prowadzące, alternatora, pompy wspomagania i pompy kompresora klimatyzacji

Screenshot_20211017-140553_Chrome.jpg

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wielkie. Jutro będę robił i dam znać

Opublikowano
  • Autor

Byłem zobaczyć ten pasek ale ja nawet tam ręki nie włożę i chyba zlecę już to mechanikowi ale mam pytanie jak to coś z tą rolka napinacza to dlaczego ona tylko czasami hałasuje? 

Opublikowano

To MOŻE być rolka napinacza, a może i czegoś innego, trzeba sprawdzić wszystkie rolki po ściągnięciu paska. Jak już to zrobisz, daj znać, będziemy myśleć dalej

Opublikowano
  • Autor

A da się zdjac pasek bez zdejmowania zderzaka? Bo tam gdzie jest pasek to ja ledwo reke wsadzam

Opublikowano

Da się i zajmuje to minutę. Napinacz też się wyjmuje na luzaka w 3 minuty :P

Edytowane przez przem8

Opublikowano

Widzę że mało miałeś do czynienia z mechaniką :) wbrew pozorom tam jest sporo miejsca w porównaniu do niektórych innych silników :P

i tak jak przemo pisał, jak zrzucisz pasek, możesz ten cały napinacz odkręcić (3 śrubki na klucz 13, na tym zdjęciu co dałem widać te 3 otwory na nie) wtedy będzie tam jeszcze więcej miejsca.

nie trzeba zderzaka zrzucać ani nic innego :P

Opublikowano
  • Autor

No racja mało miałem styczności z mechaniką. A pytanie czy trzeba zdejmować zderzak pojawiło się dlatego że jak robiłem ostatnio rozrząd to mechanik mówił, że akurat w tym aucie będzie drożej bo trzeba wysunąć przód bo jest tam za mało miejsca 

Opublikowano

Tak, żeby wymienić rozrząd, trzeba zdemontować zderzak i wysunąć pas przedni do pozycji serwisowej, do demontażu paska osprzętu nie jest to konieczne.

Opublikowano
  • Autor

A no okej jutro zobaczę