petro Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Witam Zatarł mi się kompresor w 2.5 TDI. Chciałem się dowiedzić czy trzeba robić jakieś dodatkowe czyności przy wymianie kompresora, czy wystarczy tylko sama podmianka i nabicie? W warsztacie powiedzieli mi że trzeba wyczyścic układ i wymienić osuszacz, zawołali za to 600 zł (300 zł robocizna i 300 zł osuszacz) , a gdzie jeszcze zakup kompresora.
majkel_majki Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Dobrze powiedzieli w warsztacie Kolego, jeżeli zmienisz sam kompresor to zaraz znowu się zatrze opiłkami, które zostały w układzie i ewentualnie zaklei się parownik granulatem z osuszacza a wtedy ściąganie deski i wymiana parownika. Za robociznę 300zł dobra cena, ale osuszacz ciut drogi.
petro Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2009 a orientujesz się może żeby wymienić kompresor to trzeba rozbierać cały przód czy jest jakieś inne dojście?
Gość Iceman Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 w tych modelach sprężarka jak się zaciera to zrywa talerzyk i najczęściej układ nie zostaje zalany syfem,wystarczy wymienić lufkę (zaworek w rurce tłocznej ) przedmuchać azotem i po temacie ,do sprężarki jest kiepski dostęp od dołu ale jest pozdrawiam
petro Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Dzięki wielkie za rade, teraz wiem jak z nim gadać, żeby nie naciągnał mnie na niepotrzebne koszty
majkel_majki Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Iceman ma pewnie rację, z tego co pamiętam to robi w tym temacie. Mi po prostu fachman powiedział że bezpieczniej zrobić z płukaniem.
Gość Iceman Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Iceman ma pewnie rację, z tego co pamiętam to robi w tym temacie. Mi po prostu fachman powiedział że bezpieczniej zrobić z płukaniem. pewnie że lepiej wypłukać ale za 300 zł to na pewno nie wypukają tego ,bo środek do płukania instalacji klimy jest bardzo drogi a technologia płukania zajmuje kilka godzin pozdrawiam
petro Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2009 pewnie że lepiej wypłukać ale za 300 zł to na pewno nie wypukają tego ,bo środek do płukania instalacji klimy jest bardzo drogi a technologia płukania zajmuje kilka godzin No tak może być bo ja sie dowiedziałem to koleś nawet nie ma sprzetu do czyszczenia układu.
Gość Iceman Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 niema ,bo urządzenie profesjonalne do płukania instalacji kosztuje kilka tysięcy a żeby wypłukać układ to należy instalacje porozkręcać i omijać ( sprężarkę ,lufkę , filtr ) więc jest co robić i jest to bardzo niewdzięczna robota a wykorzystuje się ja kilka razy w roku pozdrowienia
Rekomendowane odpowiedzi