Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B7 BDG] Wymiana kompresora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zatarł mi się kompresor w 2.5 TDI. Chciałem się dowiedzić czy trzeba robić jakieś dodatkowe czyności przy wymianie kompresora, czy wystarczy tylko sama podmianka i nabicie?

W warsztacie powiedzieli mi że trzeba wyczyścic układ i wymienić osuszacz, zawołali za to 600 zł :shocked: (300 zł robocizna i 300 zł osuszacz) , a gdzie jeszcze zakup kompresora.

Opublikowano

Dobrze powiedzieli w warsztacie Kolego, jeżeli zmienisz sam kompresor to zaraz znowu się zatrze opiłkami, które zostały w układzie i ewentualnie zaklei się parownik granulatem z osuszacza a wtedy ściąganie deski i wymiana parownika. Za robociznę 300zł dobra cena, ale osuszacz ciut drogi.

Opublikowano

a orientujesz się może żeby wymienić kompresor to trzeba rozbierać cały przód czy jest jakieś inne dojście?

Opublikowano

w tych modelach sprężarka jak się zaciera to zrywa talerzyk i najczęściej układ nie zostaje zalany syfem,wystarczy wymienić lufkę (zaworek w rurce tłocznej ) przedmuchać azotem i po temacie ,do sprężarki jest kiepski dostęp od dołu ale jest

pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki wielkie za rade, teraz wiem jak z nim gadać, żeby nie naciągnał mnie na niepotrzebne koszty :good:

Opublikowano

Iceman ma pewnie rację, z tego co pamiętam to robi w tym temacie. Mi po prostu fachman powiedział że bezpieczniej zrobić z płukaniem.

Opublikowano

Iceman ma pewnie rację, z tego co pamiętam to robi w tym temacie. Mi po prostu fachman powiedział że bezpieczniej zrobić z płukaniem.

pewnie że lepiej wypłukać ale za 300 zł to na pewno nie wypukają tego ,bo środek do płukania instalacji klimy jest bardzo drogi a technologia płukania zajmuje kilka godzin

pozdrawiam

Opublikowano
pewnie że lepiej wypłukać ale za 300 zł to na pewno nie wypukają tego ,bo środek do płukania instalacji klimy jest bardzo drogi a technologia płukania zajmuje kilka godzin

No tak może być bo ja sie dowiedziałem to koleś nawet nie ma sprzetu do czyszczenia układu.

Opublikowano

niema ,bo urządzenie profesjonalne do płukania instalacji kosztuje kilka tysięcy a żeby wypłukać układ to należy instalacje porozkręcać i omijać ( sprężarkę ,lufkę , filtr ) więc jest co robić i jest to bardzo niewdzięczna robota a wykorzystuje się ja kilka razy w roku :wallbash:

pozdrowienia