Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Układ chłodzenia + pytania odnośnie temperatur włącznie z temp oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pacjent A4 B5 2.8 193 km quattro 2.8 V6 30V tiptronic ALG PB+LPG 1998.

Wóz po przejechaniu jakichś 5-10 km nabiera temperatury 90° olej + 90° płyn chłodzący i nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby...

Kiedy samochód postoi z 5 minut niezapalony (po wcześniejszym osiągnięciu odpowiednich temperatur) to po ponownym jego zapaleniu i jeździe trzeba przebyć dystans około 5 km zanim wskazówki znów wskażą ponownie te 2x 90° (olej, płyn chłodzący). Gdy zaś po jakichś 2,5 godzinie postoju na zgaszonym silniku wyjadę nim i temperatury powinny być niskie to w ciągu 2 minut mam wymaganą temperaturę 2x 90°.

Od czego zacząć diagnostykę? Czujnik winowajcą czy licznik (wskazówki świrują)? Na pewno wyświetlacz mam do naprawy, pikseloza.

Dodatkowe informacje:W zbiorniku wyrównawczym nie ma ujścia nadmiaru płynu (będę musiał go wymienić).

Od siebie mogę jeszcze dodać, że mam w planie obadać temperaturę w tym samym czasie w komputerze do diagnostyki i na liczniku, żeby sprawdzić ew. różnice.

Dzięki za odpowiedzi na pierwszego posta ??

Edytowane przez FamilyAgression

Opublikowano
  • Autor

Wrzucam mały update, żeby pokazać, że ewidentnie coś jest nie tak.

Miałem odpowiednią temperaturę olej/płyn chłodzący, zgasiłem auto na 10 minut, efekt? Zaraz po zapaleniu olej miał dobrą temperaturę tj płyn najpierw złapał 90° po czym zaraz (minuta po ruszeniu w trasę) wskazówka spadła na 60°. Dopiero po przejechaniu 3 km wskazówka płynu powoli zaczęła iść do góry, aż w końcu doszła do tych upragnionych 90°.

Jakieś sugestie?

Opublikowano

Sprawdz odczyty czujnika g62 i g2 vagiem i sprawa będzie jasna. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem rozrząd, a z tym pompę wody, termostat, płyn chłodzący i nadal problem występuje.

Z VAG-iem jeszcze spróbuje, ale to będę musiał kogoś znaleźć z tym.Mój skaner diagnostyczny tj Skaner diagnostyczny VSCAN VAG MINI tego nie obsługuje.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Odświeżam.

A więc tak, sprawdzałem w menu klimatronika na kanałach 49 (płyn chłodzący) oraz 51 (temperatura silnika) i okazuje się, że temperatury licznik <-> klimatronik się pokrywają, czyli jeśli dzieje się to dziwne zjawisko znagłym spadaniem na liczniku temperatury płynu chłodzącego z 90* na 60* to to samo dzieje się na klimatroniku. Czyżby spróbować wymienić czujnik temperatury płynu chłodzącego?
Teraz w te ciepłe dni tj ~30* silnik potrafi nagrzać się do 100-105* i temperatura nie spada, a wiatrak się kręci. Może wiatrak kręci się na pierwszym z trzech stopni prędkości wychładzania silnika i to właśnie wiatrak jest wadliwy- jak to sprawdzić?

Opublikowano

Ogarnąć VCDS i sprawdzić odczyty czujnika od samego startu. czy temperatura tylko spada w dół, czy potrafi też wskoczyć na 120 stopni? Silniki licznika temperatury w B5 mają tendencję do usterek i trzeba je wymienić gdy cos takiego sie dzieje.

Opublikowano
  • Autor
12 godzin temu, Langista napisał:

Ogarnąć VCDS i sprawdzić odczyty czujnika od samego startu. czy temperatura tylko spada w dół, czy potrafi też wskoczyć na 120 stopni? Silniki licznika temperatury w B5 mają tendencję do usterek i trzeba je wymienić gdy cos takiego sie dzieje.

Na liczniku tylko spada w doł tak samo na klimatroniku. Spróbuje ogarnąć to VCDS i dam znać wkrótce.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Okazało się, że problemem był wadliwy czujnik temperatury płynu chłodzącego.