Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Spadek temperatury podczas jazdy autostradowej.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Audi A4 b5, 1.8T APU.

Wymieniona pompa wody, termostat, płyn chłodniczy do -35 stopni, wisko.

Samochód podczas jazdy w okresie chłodniejszym(jesień/zima) traci temperaturę. Bezproblemowo i szybko nagrzewa się do 90 stopni przy prędkościach do 110/120km/h. Powyżej tej prędkości(120km/h+) temperatura spada, z nawiewów zaczyna lecieć chłodne powietrze. Temperatura zewnętrzna +- 5 stopni.

Trasa 500km przy temperaturze zewnętrznej 10-15 stopni i prędkościach ~140km/h powodowała, że wskaźnik temperatury wskazywał ~65 stopni.

Wina nowego termostatu, który nie pracuje poprawnie? Może ktoś przerabiał ten temat? 

Przeglądałem część tematów, ale zwracają się one do niedogrzewania silnika, poprzez uszkodzony termostat. 

Opublikowano

U Ciebie jest jeszcze wiskoza? Jeśli tak to ją sprawdź.

Opublikowano
4 minuty temu, przem8 napisał:

U Ciebie jest jeszcze wiskoza? Jeśli tak to ją sprawdź.

Wisko jest nowe, opisane w "wymienione". Przy zimnym/delikatnie ciepłym silniku, można nim zakręcić ręka bez oporu. 

Opublikowano

Jeśli temp. z czujników g62 i g2 się pokrywają to wychodzi, że wadliwy termostat.

Opublikowano

UPG

Opublikowano
44 minuty temu, przem8 napisał:

Jeśli temp. z czujników g62 i g2 się pokrywają to wychodzi, że wadliwy termostat.

Nie mam niestety możliwości, by od ręki sprawdzić g62/g2, tańsza i szybsza opcja to po prostu wymiana czujnika i sprawdzenie czy jest zmiana.

34 minuty temu, Dev napisał:

UPG

Nie wykluczam, ale mógłbym prosić o rozwinięcie tematu? W sierpniu robiłem wyjazd do Polski, ok. 2500km, bez większych problemów ubytku płynów, wzrost temperatury ~100 stopni przy włączonej klimatyzacji kiedy stałem ponad 30 minut w korku. Temperatura wracał do ~90 stopni po wyłączeniu klimy. Obwiniłem termostat.

Rozebrany silnik do słupka po powrocie, przed rozebraniem sprawdzona kompresja, o ile dobrze pamiętam 12barów na każdy cylinder. Stare świece nie wykazywały aby któryś cylinder był zaolejony. Wymiana wszelakich uszczelniaczy(po za uszczelką głowicy), turbo, pompa wody, termostat, wisko, silnik przepłukany 2 razy olejem plus wymiana na docelowy olej. 

Kolejny wypad na Polske po "remoncie" tym razem około 4000km, delikatny ubytek oleju, brak ubytku płynu chłodniczego, żadnego wzrostu temperatury powyżej 90 stopni. 

z góry dzięki za rozwinięcie myśli :)

Opublikowano

Wypłucz jeszcze nagrzewnicę