Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 B7 Avant] 2.0TDI 16v BLB by Twardyyy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wam, minął +/- rok od kiedy przesiadłem się z B5 na B7. B7 które wam prezentuje w dniu dzisiejszym (06.12.2021r.) jest jeszcze "bez szału" ale traktuje ten temat jako listę rzeczy które muszę wykonać by cieszyło mordę mi i nie tylko :D

ale od początku, nigdy nie chciałem mieć TDI'ka lecz trafiła się okazja nie do odrzucenia z ubezpieczalni i tak o to polubiłem klekot bocianów :grin: auto w zasadzie po za 4el szybami, zawieszeniem 1BE i składanymi lusterkami nie ma zupełnie nic. Na szczęście mam dość sporą wiedzę odnośnie mechaniki, elektryki i nie tylko więc przy mniejszym nakładzie pieniędzy zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

Lista rzeczy do których będę dążył:

- Pakiet światło - po części zrobione, gotowe podświetlenie w drzwiach, moduł komfortu i lamki podświetlenia nóg czekają na montaż;

- Licznik z kolor fisem i tarczami na wzór RS4-w trakcie składania

- Szyba pod czujnik deszczu i zmierzchu+lusterko forochrom;

- Sufit s-line - Zrobione;

- Dołożenie tempomatu - Zrobione;

- zewnętrzny pakiet s-line;

- kierownica z okrągłą poduszką z a4 b8;

- Pompa oleju 1.9TDI - Zrobione;

- FMIC + Turbo 2.0TDI CR 177KM + końcówki WZM i mapa-przejściowy soft na +/- 170km ze względu na dłuższą skrzynie q w stosunku do seryjnej; 

- Fotele full el grzane S-line z a6 c6;

- Swap hamulców na 320/288 - Zrobione;

- dołożyć servotronic;

- Wymiana lamp na BiX skrętny;

- Wymiana radia na RNS-E lub android ala RNS-E;

- Swap audio na BOSE;

- Dołożenie czujników parkowania tył(być może i przód, zależy jaki zderzak przedni się trafi);

- Przyciemnienie szyb; 

- Znalezienie logicznego koła na lato - aktualnie przejściowa 18stka już jest;

- Dołożenie Quattro - Zrobione;

- Dołożenie el regulacji kierownicy z A6 C6 lub A8 D3(jest dawca pod ręką akurat :przebiegly:);

- Poskładanie przodu jak należy(okazało się że górne mocowania błotników są lekko przekoszone i trzeba to wyrównać na ramię, dodatkowo trochę odwaliłem lipę bo pas przedni i zderzak to nowe zamienniki które nie trzymają wymiarów i i tak muszę je kupić jeszcze raz ale OEM);

- Swap silnika na 1.8T lub 2.7BiT(jeśli zajadę 2.0TDI :whistling:)

Każdy pomysł który mi wpadnie do głowy będzie na bieżąco dopisywany do listy :D

Pozdrawiam właścicieli audi :P

1638811492747.jpg

1638811492680.jpg

Edytowane przez Twardy98

Opublikowano

Nie prosciej bylo kupic od razu z tym co chcesz wsadzić?

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, matyss___ napisał:

kupiłem auto w cenie przedliftowego a4b5 1.9tdi to pierwszy powód dla którego inwestuje w to auto. kolejnym powodem jest kolor i stan oraz historia w aso kończąca się na roku 2020. Po przeliczeniu kosztów jakie poniosę by doposażyć auto i tak wyjdę na tym lepiej niż jak bym kupił gotowca do którego i tak bym musiał władować parę kafli na start.

Opublikowano

Powodzenia w modach i bezawaryjnosci. 

Opublikowano

z tym quattro to szukaj kompletu od jednego dawcy, inaczej będziesz miał problemy ze skompletowaniem wszystkiego w rozsądnych pieniądzach ( o ile dokładnie q w ogóle można nazwać finansowo rozsądnym)

Opublikowano
10 godzin temu, matyss___ napisał:

Nie prościej , uwierz, blb nie były zbyt mocno doposażane .

@Twardy98działaj w temacie bo sporo do zrobienia :)  Zauważyłeś jakieś zmiany w zachowaniu silnika po swapie na pompę z 1.9 ??  co do koła to zostaw na zime bo dobrze leży :D

Napisz coś więcej o tej elektrycznej regulacji kiery od a6 c6 ..

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, karol1981 napisał:

Nie prościej , uwierz, blb nie były zbyt mocno doposażane .

@Twardy98działaj w temacie bo sporo do zrobienia :)  Zauważyłeś jakieś zmiany w zachowaniu silnika po swapie na pompę z 1.9 ??  co do koła to zostaw na zime bo dobrze leży :D

Napisz coś więcej o tej elektrycznej regulacji kiery od a6 c6 ..

Dzięki :D

Silnikiem trochę bardziej telepie, w zasadzie nie odczuwam tego prawie wcale i trochę lepiej się wkręca na obroty, mój napęd łańcucha i walki wyglądały jak domki w czeczeni więc i tak nie miałem innego wyjścia :decayed:

Co do kierownicy to jest na razie wizja, myślę że bez większych przeróbek powinno podejść, lubię poprawiać fabrykę więc na pewno zrobię z tego jakaś fotorelacje jak już dojdzie do montażu :P

Edytowane przez Twardy98

Opublikowano
  • Autor
13 godzin temu, bobikos napisał:

z tym quattro to szukaj kompletu od jednego dawcy, inaczej będziesz miał problemy ze skompletowaniem wszystkiego w rozsądnych pieniądzach ( o ile dokładnie q w ogóle można nazwać finansowo rozsądnym)

Mam już większość gratów. Długo się przymierzałem, mam wszystko fajnie opisane (może stworzę temat odnośnie Q i skrzyń manuał do b7). Jak na razie wychodzi 2-2.5k za części. W między czasie rezam q w C6 2.0tdi i tam już jest większy custom.

Opublikowano

Siemano, też kiedyś jeździłem na OPR :D

Edytowane przez martinger416

Opublikowano

No to udanych modow..

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Raport na dzień 18 luty 2022

Czarny sufit skończony, jak na oklejanie pierwszy raz w życiu wyszło 7/10. Jest parę drobnostek które nie do końca mi pasują, wrócę do tego w przyszłości.

Tylna zawiecha zrzucona konserwacja tyłu zrobiona. Jutro wrzucam bak i wózek oraz wylatuje skrzynia. W zasadzie cały tył będzie nowy po za dolnymi wahaczami(3tys sztuka w ASO :decayed:). Od razu wleci nowy dwumas z kpl sprzęgłem z BRD. Ponoć wytrzyma coś tam więcej. Niżej zdj z konserwacji :wink:

IMG_20220218_195210.jpg

IMG_20220218_195157.jpg

Opublikowano

Pokaż ten sufit jak to wyszło :wink:

Cobra wleciała na konserwację? Bardzo dobra robota i sam musze się za to zabrać :good:

Opublikowano
  • Autor
20 godzin temu, BartoszSoldier napisał:

Pokaż ten sufit jak to wyszło :wink:

Cobra wleciała na konserwację? Bardzo dobra robota i sam musze się za to zabrać :good:

Sufit pokaże jak skończę quattro. Wyczyściłem cały spód, miejsca gdzie się pojawiła rdza wyczyściłem papierem, wymyłem całość zmywaczem silikonowym. Jako pierwszą warstwe wleciał neutralizator z Bolla, na to położyłem w najbardziej wrażliwe na kamienie miejsca APP U210 (kozacka konserwacja z masą poliuretanową), i całość oblecialem jeszcze raz APP B100. Ślady rdzy na wózku wyczyściłem psiknąłem neutralizatorem i malowałem farbą Urekor S czarna (kolor 1:1 jak Ori zabezpieczenie wózka).

Poniżej zdjęcie wózka po zabezpieczeniu i ciąg dalszy składania quattro :decayed:

received_5327587903919395.jpeg

IMG_20220219_202920.jpg

IMG_20220219_202929.jpg

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Swap hamulców na 320/288 gotowy. Wleciała od razu nowa pompa hamulcowa no i oczywiście cały kpl przód tył textar. na teraz mam tylko zdj z przygotowania zacisków do wrzucenia. Jak umyję auto to wrzucę zdj jak zaciski w tym kolorze siedzą na furmance :p

1662540962894.jpg

1662540962913.jpg

Opublikowano

Kolor to carbon z Foliatec'a?

Opublikowano
  • Autor
14 godzin temu, staniek napisał:

Kolor to carbon z Foliatec'a?

dokładnie tak. Ogólnie spoko kolor ale przez to że jest to metalik cienko się kładzie i musze poprawiać bo gdzie nie gdzie rdza wyszła lekko. Zwykłe kolory z foliateca (akrylowe bodajże) fajnie grubo wypełniają elementy :p

Opublikowano

Mi ten kolor się podoba, podpytuję bo też o nim myślałem ;)
Ale pójdę chyba odważniej i dam miami beach blue, ale to na przyszły sezon dopiero. Jeszcze się zobaczy.

Z większego hebla na pewno będziesz zadowolony :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 8.09.2022 o 16:38, staniek napisał(a):

Mi ten kolor się podoba, podpytuję bo też o nim myślałem ;)
Ale pójdę chyba odważniej i dam miami beach blue, ale to na przyszły sezon dopiero. Jeszcze się zobaczy.

Z większego hebla na pewno będziesz zadowolony :)

Miami blue Beach ziomkowi do C6 malowałem, jak znajdę zdjęcia to podeśle jak to wygląda ?