Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ciężko wchodzi R 1 i 2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Audi a4 b6 1.9 TDI 130km avf skrzynia 6 biegów. Nie cały miesiąc temu go kupiłem i mam problem z wbijaniem biegów. Przeważnie ciężko wchodzi wsteczny jedynka i dwójka, muszę to robić powoli aby w miarę komfortowo się jeździło a jak szybko chce zmienić bieg to słychać tak jakby cichy zgrzyt z resztą biegów jest dużo lepiej ale i tak nie jest tak jak powinno. Kupiłem zestaw naprawczy wybieraka ( ta kulkę z tulejka) bo były duże luzy ale i tak to zbytnio nie dało. Regulowalem też te 2 śruby gdzie odległość musi być 8.5cm i ta druga gdzie się przesuwa lewarek , przesunąłem go troszkę w prawo bo jak był na środku to nie wchodził wsteczny tylko ciągle jedynka. Jest jeszcze drugi zestaw naprawczy z taką czerwona guma, metalową podkładka i raka jakby kulką i go montuje się gdzieś przy skrzyni ale tego nie zmienialem. Czy kto kolwiek miał taki problem i go rozwiazał? Dodam że sprawdzałem w dwóch b6 i tam leciutko biegi wchodzą.

Opublikowano

Koszt tego zestawu przy skrzyni nieduży,możesz spróbować wymienić, ale obawiam się,że to skrzynia do roboty. Sprzęło jak pracuje?

Opublikowano

Niestety jest to popularny problem w  naszych b6/b7 I sam się z nim męczę od dłuższego czasu... wykonałem wszystko to co opisałeś I niestety bez rezultatu. Dodatkowo wymieniłem olej w skrzyni oraz sprzęgło. Zastanawiam się nad wysprzęglikiem jeszcze i wymiana płynu w nim.