Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nieszczelna blenda?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Zauważyłem ostatnio jakiś wyciek z blendy podświetlenia rejestracji (brud / kurz). Umyłem dobrze samochód i znowu to samo. Wyczyściłem też klosze podświetlenia rejestracji i po kilku dniach już widać jak z powrotem ubrudził się prawy (cieknie też do niego do środka?). Dodam, że właśnie po umyciu na myjni pojawiły się te wycieki (trzymałem bezpieczny dystans dyszy).

Czy w takim przypadku powinienem wymienić całą blendę? Załączam zdjęcia z zaznaczoną strzałką skąd wycieka brud i widać od razu jak cieknie do wnętrza klosza żarówki rejestracji.

20220210_085933.jpg

20220210_085941.jpg

Opublikowano

Musisz wymienic całą blendę. Na jej obwodzie jest usczelka gumowa, której nie dokupisz osobno. Najwidoczniej ktoś już tam grzebał i być może przy demontażu uszczelka się rozszczelniła. Normalnie trzyma ona od początku do końca żywotu jeżeli nie było tam nic ruszane. W lampkach do  podświetlania tablicy widzę też rdzę w środku więc najprawdopodobniej tam także dostaje się woda. 

Opublikowano

A jak z lampkami podświetlenia rejestracji , dobrze świecą.? Ta na focie tez jest podlana więc styki ma zapewne zaśniedziałe? Jak swoje nówki ledy uszczelniłem dodatkowo silikonem .

Opublikowano
  • Autor

Prawa żarówka nie świeciła, bo właśnie styk był mocno zaśniedziały, ale przeczyściłem i właśnie wtedy wyczyściłem dokładnie klosze, a tu po kilku dniach znowu zaleciały brudem od środka i dodatkowo leci po całej klapie. Z tego co widzę w aso są po ~430zł całe blendy to zamówię i wymienię.

Opublikowano

Żarówki możesz zmienić na ledy i od razu zasmaruj wszystkie połaczenia obudowy bezbawrnym silikonem zostawiając tylko wąsy styków. Dookoła nich też przesmaruj.

Opublikowano

Problem leży w przedostawaniu się wody do pokrywy, a nie z niej...

Szybko pojawiające się rdzawe zabarwienie "szkiełek" lampek ośw. tab. rej. świadczyć może, o usterce mechanizmu wycieraczka/spryskiwacz. 

Przed zakupem blendy, zalecałbym demontaż plastikowej osłony pokrywy i inspekcję. Rdzawy ślad powinien doprowadzić Cię do celu :)  

Edytowane przez Tomnik