Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Obroty - 2.0 alt a4b6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, mam pytanie. Otóż na jakich obrotach zmieniacie biegi w swoim alcie? Ja tak +/- koło 2000 ale mam wrażenie jakby czasem rzucało nim przez to i nie wiem czy nie powiniennem wyżej go ciągnąć

Opublikowano

Wiesz co ja co prawda nie znam tego silnika ale tyle to w tdi się biegi zmienia ale nie benzyna. Bo to męczarnia dla silnika a spalania mniejszego przez to nie uświadczysz :wink:

Edytowane przez Pieterb

Opublikowano
  • Autor

Kumam, dzięki :D czyli np na 3tys. jak bede zmienial to nic sie nie stanie? duzo razy slyszalem ze za duze obroty na 1 i 2 niezdrowe są dla silnika

Opublikowano

Przecież to nie diesel i duszenie silnika <2000obr. więcej szkodzi niż te brednie

14 minut temu, jaro232 napisał:

duzo razy slyszalem ze za duze obroty na 1 i 2 niezdrowe są dla silnika

Co nie zmienia faktu, że przy 2tys obr nie powinny występować żadne anomalie więc albo nieumiejętny z Ciebie kierowca albo coś niedomaga w aucie.

Btw. jakie to są za duże obroty wg Ciebie?

W benzynie optymalny zakres obrotów do zmiany biegów to 2,5-3tys obr. Poza tym trzeba korzystać z pełnej skali i systematycznie wyganiać pająki z wydechu.

Opublikowano
  • Autor
17 minut temu, przem8 napisał:

Przecież to nie diesel i duszenie silnika <2000obr. więcej szkodzi niż te brednie

Co nie zmienia faktu, że przy 2tys obr nie powinny występować żadne anomalie więc albo nieumiejętny z Ciebie kierowca albo coś niedomaga w aucie.

Btw. jakie to są za duże obroty wg Ciebie?

W benzynie optymalny zakres obrotów do zmiany biegów to 2,5-3tys obr. Poza tym trzeba korzystać z pełnej skali i systematycznie wyganiać pająki z wydechu.

W sensie przy tych 2 tys jak zmieniam to jakby słabo leciał, probowalem teraz na wyzszych to jest o wiele lepiej. A pytam o to dlatego, że nie wiem czy taka jazda na wyzszych obrotach(zmiana w okolicach 3tys) nie skutkuje niczym złym i czy nie będzie za dużego spalania. Jestem swiezym kierowcą i się zbytnio na tym nie znam. ;)

Opublikowano
2 minuty temu, jaro232 napisał:

że nie wiem czy taka jazda na wyzszych obrotach(zmiana w okolicach 3tys) nie skutkuje niczym złym

Boże...czego uczą teraz na tych kursach:facepalm: Jakbyś go jebał do odcinki non stop to tak ale 3tys to normalne oboty dla silnika benzynowego.

Jeszcze napisz, że za każdą zmianą biegów patrzysz na obroty i drążek zmiany biegów? Długa droga przed Tobą..

Opublikowano

Jak dobrze patrzę to Twój silnik ma 195 Nm przy 3300 obr./min czyli przy takich obrotach ma najlżej i najmniej pali czyli zmiana biegu poniżej 3000 obrotów nie ma żadnego sensu a w drugą stronę spokojnie do 4 tyś możesz kręcić i też spalać jakoś więcej nie będzie. Po za tym po to ktoś wymyślił odcięcie zapłonu przy czerwonym polu obrotomierza aby nie popsuć silnika jak się nie pilnuje obrotów ;)