stenek121 Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Opublikowano 8 Kwietnia 2022 (edytowane) Witam, Od około tygodnia jestem posiadaczem A4 B7 1.8 turbo quattro (jeszcze czysta benzyna). I teraz ciekawostka... Buda od 2.0 tfsi (2 boczne intercoolery i takie tam), a silnik i cały osprzęt od 1.8T AWT z passata czyli 150km. Dzisiaj przy mocniejszym dodaniu gazu samochód (rozgrzany) przestał reagować na pedał gazu i na obrotach jałowych mocno falował (aż szarpał), po zgaszeniu i próbie odpalenia gasł po czym odpalił i dalej szarpał. Komputer pokazał błędy: - 17951 Czujnik napędu przepustnicy (G187); - 17580 Czujnik kąta 2 napędu przepustnicy (G188) - 17972 Jednostka sterująca przepustnicą (J338) - 17705 Spadek ciśnienia pomiędzy turbo a przepustnicą (P1297) Po usunięciu błędów problem zniknął i znowu pięknie chodzi. Mam 3 pytania: 1. Co może być przyczyną tych błędów? Wyczyściłem i zabezpieczyłem wszystko preparatem do styków elektrycznych przepustnicy. 2. Dotyczy dołączonego zdjęcia. co to za przewód który jest na końcu zaślepiony. Gdzie ma być pokierowany? 3. Czy to normalne że od 2 dni (wcześniej albo nie słyszałem albo tego nie było) po "agresywniejszej" zmianie biegów z wyższych obrotów słyszę... takie spuszczanie ciśnienia z turbiny? Dźwięk podobny do np. dźwięku ze starych gier NFS czy coś takiego. Nie wiem czy to ma znaczenie jakiekolwiek ale z tłumików też w nocy widać i słuchać takie nie duże strzały. Silnik nie był przeze mnie modowany w jakikolwiek sposób. Wiem że nie piszę wszystkiego w jakiś profesjonalny sposób, ale nie jestem w tym zaawansowany, a po przesiadce z A4 B5 1.8t AEB z 1995 roku czujniki, kontrolki i komputer to dla mnie nowość Edytowane 8 Kwietnia 2022 przez stenek121
Banan Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Opublikowano 8 Kwietnia 2022 ten przewód w AWT jest podpięty do regulatora ciśnienia na listwie - w B6 go nie ma dlatego został zaślepiony 1
Rekomendowane odpowiedzi