sharku111 Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Opublikowano 27 Kwietnia 2022 (edytowane) Witajcie. Już od jakiegoś czasu przy zapłonie pojawiało mi się info, że nie działa lewy przedni kierunek. Gdy jednak go włączę to wszystko działa a komunikat znika. Podczas jazdy się to nie ponawia. Od dawna to lekceważyłem i jeździłem z tym ponad rok, bo najpierw było to sporadyczne a potem coraz częstsze. Potem przez ok. tydzień było tak, że kierunkowskaz już nie odpalał, ale stuknięcie/walnięcie w reflektor go naprawiało. Aż w końcu przestał działać zupełnie. Rozbebeszyłem nadkole i wyjąłem zbiornik płynu (czynności serwisowe w B7 do wymiany kierunkowskazu ?) aby obejrzeć żarówkę i okazało się, że przepalona. Obejrzałem oprawkę żarówki, wygląda jak nowa z ASO, styki niezaśniedziałe, wszystko git. Wstawiłem nową i problem zniknął. Teraz, po trzech tygodniach, znów wywaliło mi info, że nie świeci ale po uruchomieniu kierunkowskaz odpala. Mieliście podobny problem? Na pewno nie będę drugi raz się tyle użerał, żeby wymieniać przepaloną żarówkę, ale pierwotna przyczyna tych problemów leży chyba gdzie indziej? Edytowane 27 Kwietnia 2022 przez sharku111
Langista Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Opublikowano 27 Kwietnia 2022 W samej lampie też styki należy przeszlifować lekko papierem ściernym. Miałem też problem z kierunkiem i zmieniałem żarówki 4 razy w ciągu 3 miesięcy a odkąd przeszlifowałem styki w lampie tak jeżdżę już 2 lata.
sharku111 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Tak też podejrzewałem, że to jest przyczyna. W B7 chyba nie da się tak łatwo wyjąć lampy jak w B6 więc zdjęcie zderzaka pozostaje. Dzięki za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi