Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wzrosła temperatura pod czerwone

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dziś wracam z roboty pojechałem do miasta stoję w korkach i na klimatyzacji patrzę dziwnie bez gazu "szarpało tak co chwilę obrotami" troszkę więcej i mniej falowało za chwilę patrzę zaczęła mi rosnąć temperatura coraz bardziej aż na 3/4 ponad 90 i wyrzuciło kontrolkę ostrzegawcza a więc się przestraszyłem ogrzewanie na hi zjechałem na parking maska do góry sprawdzam i wentylator 0 rekacji.. no dobra miałem blisko załatwiłem coś wróciłem trochę ostyg i myślę spróbuję wracać do domu na prędkości temp trzymał te 90 jest okej, dojechałem i czekam w domu na postoju czy będzie to samo patrzę zaczyna troszkę rosnąć maskę i wentylator działa i opadła i SB mieszał i temp okej trzymał a więc nw co mu odbiło w tamtym roku było cały czas okej a dziś troszkę cieplej i coś zaczęło szwankować

I teraz skoro dałem na ogrzewanie  dawało ciepłym czyli termostat się nie zaciął ale może bezpiecznik myślałem jednak teraz no nw chyba że coś innego mogło by być jeszcze? Aha i w domu tak dziwnie już nie poszarpywalo mi tym silnikiem

Sorki za litanie ale w miarę wam opisałem sytuację

Opublikowano

Może początek końca pompy wody

Opublikowano

Lub sterownik wentylatora. Ile na rozrządzie już przejechane?

Opublikowano
  • Autor

Właśnie panowie rozrząd był wymieniany i co tam na nim jest jakieś 20k km będzie, zarówno jak i pompa wody była zmieniana

Sprawdzałem bezpiecznik nr 4 jest okej

Druga sprawa byłem w sklepie i wentylator się kręci no nie on powinien SB mieszać cały czas i tak jest obecnie więc nw czemu się zwiesil mi wcześniej

Edytowane przez FabianB

Opublikowano

Jakiej firmy pompa? Nie wywala płynu? Może masz spaliny w układzie.

Opublikowano
  • Autor

Powiem ci firmy ci nie powiem bo to mi na warsztacie wymieniali, nie wywala płynu.  Płyn się nie podnosi trzyma poziom na gorącym podobnie, no spaliny czy bym miał w układzie jak to sprawdzić że głowica i robi kompresje ciśnienie? Raczej głowica jest okej uszczelka i pęknięta też nie jest, mi tak pierwszy raz wzrosła temperatura i nigdy nie był przegrzany bo zawsze 90* było trzymane nie więcej na zegarze, podobnie w tamtym roku temper około 40* na zew upał korki i było wtedy okej, bo dziś to nie było dużo :)
Nie wiem sam, pojeżdżę będę obserwował czy dalej to będzie się mi powtarzać

Opublikowano

Możliwości są tylko dwie : sterownik wentylatora lub pompa wody. Gdyby to był termostat to ciągle by się gotował. Zaraz po skoku temperatury jak otwarłes maskę, gotowało się w zbiorniczku? Może tylko czujnik walnięty i oszukuje.

Edytowane przez Langista

Opublikowano
  • Autor

Termostat też tak podejrzewałem że odpada. Właśnie patrzyłem na płyn czy się podniósł ale mieścił się w rancie tak podobnie jak na zimnym mam wlane może tam 2/3mm ale to wiadomo na gorącym ja przejechałem 20km i wbiłem się w miasto i zaczęło coś szwankować i nic mi tam nie wrzało bynajmniej nie zwróciłem tak uwagi żeby faktycznie coś tam się działo bo było by widać, tylko ten wentylator nie działał, no ale w domu już normalnie no i płyn chłodniczy też był lekko rok temu wymieniany

Opublikowano

Przy takiej temperaturze musiało by coś zawrzeć i wywalić trochę płynu, sprawdź w blokach pomiarowych (130 -134, nie pamiętam które dokładnie) na zimnym silniku przed odpaleniem i w trakcie rozgrzewania, najlepiej zrób loga podczas jazdy, będzie wiadomo, który czujnik daje ciała.

Opublikowano
  • Autor

No czaję wiesz bo do czerwonego to jeszcze mi nie doszło na  wskaźniku i ja jak rosło to od razu na ogrzewanie i  3/4 było na zegarze temperatury przyjmując że 1/2 połowa (3 kreska) to te przyjmowane 90* stopni czyli 4 kreska gdzieś tak więcej nie urosło bo ogrzewaniem dusiłem i nie czekałem co będzie dalej wolałem nie ryzykować bo by mi coś mogło ustąpić, pewnie na pewno :) ...  a 5 kreska to te pole czerwone 

Edit dzisiaj wszystko Narazie działa płyn rano na zimnym sprawdzałem i poziom się nie zmienił na trasie te 90° stopni trzyma próbowałem na postoju wywołać tę samą sytuację ale jest okej wentylator miesza i trzyma temperaturę 90° idealnie. A narazie będzie widać poczekamy na cieplejsze dni jeśli wtedy coś będzie się działo nadal to trzeba będzie majsterkować ?

Edytowane przez FabianB