Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Lampy tył - przyporządkowanie koloru przewodów z kostki w lampie do danego oświetlenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

prośba do osoby/osób, które mają wiedzę który kolor przewodu w lampie jest przypisany do konkretnej żarówki/oświetlenia i mogłyby tu podzielić się swoją wiedzą, za odpowiedz z góry dzięki.

Audi B7 sedan.

Dla ułatwienia i przejrzystości spisałem kolory przewodów w kostkach w moich lampach i jest tak:

Lewa lampa:

pin 1 - czerwono-biały

pin 2 - fioletowo-czarny

pin 3 - pusty

pin 4 - brązowy

pin 5 - zielono-niebieski

pin 6 - niebiesko- różowy lub czerwony

Prawa lampa:

pin 1 - żółto - zielony

pin 2 - czerwono- niebieski

pin 3 - pusty

pin 4 - brązowy

pin 5 - czerwono - czarny

pin 6 - fioletowo-czerwony

Lampy w klapie bagażnika:

obie lampy po dwa takie same kable - fioletowo - biały i brązowy.

Dzięki za pomoc.

Opublikowano

Lewa lampa:

pin 1 - czerwono-biały- Stop

pin 2 - szaro-czarny- pozycyjne

pin 3 - pusty

pin 4 - brązowy-masa

pin 5 - zielono-niebieski- kierunkowskaz

pin 6 - niebiesko-czerwony- wsteczny

Prawa lampa:

pin 1 - żółto - zielony- kierunkowskaz prawy

pin 2 - czerwono- niebieski- wsteczny

pin 3 - pusty

pin 4 - brązowy- masa

pin 5 - czerwono - czarny- stop

pin 6 - szaro-czerwony- pozycyjne

Lampy w klapie bagażnika:

Obie lampy po dwa takie same kable - szaro - biały i brązowy.- światło przeciwmgielne.

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję Ci bardzo.

Co do tego światła przeciwmgielnego to żeby się podpiąć ( mam tu na myśli podpięcie wiązki haka) to muszę ciągnąć jakoś kabel do klapy czy jest może gdzieś przy lampie w błotniku kabel od przeciwmgielnych i który? Myślę,że szaro-biały ,bo brązowy w lampach w błotniku jest masą.... Orientujesz się może jeszcze w tej kwestii?

Edytowane przez AndrzejK.

Opublikowano

W zewnętrznych lampach nie ma tego przewodu. Idzie z mce na tył pojazdu. Pod zawiasami z karoserii do klapy bagażnika. 

Podpinając się w taki sposób, bezpośrednio pod przewody lamp bez modułu haka, mogą wystąpić problemy z wywalaniem komunikatów spalonych żarówek. Rezystancja danego oświetlenia zwiększy się, co mce może  interpretować jako spaloną żarówkę. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Aha, czyli można ten kabel  z klapy ( szaro-biały, dobrze myślę?) znalezć w wyjściu z karoserii/błotnika idący do klapy?

Wiązkę haka zakładam z modułem 13 pinową (potrzebuję m.in światło wsteczne w platformie rowerowej), a moduł to wiadomo żeby jakichś akcji na desce nie było no i żarówki jednowłóknowe, które robią podwójną robotę pozycyjne/stop też powodowałyby cyrki bez modułu.

Opublikowano

W prawej lampie jest to szaro-fioletowy, w lewej jest to szaro-biały. Przewody idą do klapy chyba obok lewego zawiasu. 

20220529_164508.jpg

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze raz dziękuję, bardzo mi pomogłeś.

Jakbym miał jeszcze jakąś wątpliwość to napiszę tutaj do Ciebie.

Opublikowano

:hi:Powodzenia :wink:

Opublikowano
  • Autor

Witaj ponownie,

jeszcze jedno pytanko do Ciebie, dotyczące tym razem modułu czujników parkowania.

Mam taki moduł jak w załączniku, czy na podstawie tej fotki byłbyś w stanie mi określić który/jaki kolor , w której kostce z tych dwóch jest podpięty przewód masowy?

20220528_151423.jpg

20220528_151539.jpg

Opublikowano

Numer części wskazuje na to, że jest to sterownik 4ro kanałowy, czyli tylko na tył. W takim wypadku masa znajduje się w brązowej 16to pinowej kostce, na pinie nr. 8 (brązowy przewód).

Opublikowano
  • Autor

Tak, dokładnie mam czujniki tylko na tył.

W tej brązowej kostce przy module jest aż 16 przewodów, nie przypuszczałbym.

Bardzo dziękuję.

Opublikowano

:hi:Kostka jest 16to pinowa ale nie wszystkie piny są osadzone jeżeli dobrze pamiętam.

Opublikowano
  • Autor

Będę ją "rozklejał" do dobrania się do kabla masowego ( podpięcie pod moduł haka w celu uśpienia czujników parkowania po podpięciu przyczepy/platformy) to z ciekawości zerknę ile mam obsadzonych pinów, ale najważniejsze,że dzięki Tobie mam namierzony ten kabel o który pytałem.

Opublikowano
  • Autor

Witaj,

jeszcze mam jedno pytanie do Ciebie w temacie wiązki tylnej.

Chodzi mi dokładnie o połączenie świateł pozycyjnych do lamp.

Na mój rozum jeżeli pozycja zarówno w lewej lampie jak i prawej oraz w tej z klapy bagażnika ma doprowadzony kabel w każdej z lamp innego koloru to wydaje mi się, że jest to światło pozycyjne do każdej z lamp poprowadzone niezależnie  ( nie ma np. takiej sytuacji, że światło pozycyjne w tej lampie w klapie bagażnika jest połączone jednym kablem ze światłem przeciwmgielnym?)

Pytam dlatego, bo jeżeli pozycja i przeciwmgielne lampy w klapie bagażnika są niezależnie od siebie połączone  to jest inne podpięcie kabla z wiązki haka do przeciwmgielnych, a jak pozycyjne i przeciwmgłowe jest na wspólnym kablu to znów inaczej się kabel od haka podpina....

Co sądzisz o tym moim wywodzie, mógłbyś ocenić/sprawdzić jak to faktycznie tam wygląda?

Dzięki.

Opublikowano

Na schemacie widać, że każda żarówka z osobna idzie na jeden  własny pin w MCE. Nie widzę tam połâczeń równoległych.

Opublikowano
  • Autor

Aha, czyli ten mój tok rozumowania był dobry, że jak każdy kabel jest innego koloru to każde światło ma osobne niezależne zasilanie i to przeciwmgielne też jest samodzielnie (bez połączenia z pozycyjnym) zasilane, a więc nie muszę nic kombinować, tylko kabel z wiązki haka do przeciwmgielnych podpiąć do kabla szaro-białego z lampy przeciwmgielnej (klapa bagażnika) i będzie prawidłowo.

Chyba dobra puenta?

I po raz kolejny dziękuję Ci za pomoc.

Opublikowano

Są osobno zasilane. Będziesz musiał do każdego z osobna podciągnąć przewody. :hi:

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem.

Podpinam się do lampy przeciwmgielnej lewej w klapie.

Z wiązki haka do przeciwmgielnego wychodzi mi jeden przewód i mam zamiar go podpiąć do tego szaro-białego w lewej lampie przeciwmgielnej (jest tam jeszcze brązowy, ale to masa, więc mnie chyba nie interesuje).

Tak jest/będzie dobrze?

Opublikowano

Dokładnie tak. Wpinasz się do tego biało-szarego.

Opublikowano
  • Autor

Chyba wiem już wszystko, bardzo mi pomogłeś.

Dzięki i pozdrawiam.