Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Klimatyzacja pracuje ciągle pomimo włączonego ECON

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim B6 sprężarka klimatyzacji pracuje nawet pomimo włączonego ECON, a po wyłączeniu silnika słychać syczenie w przewodach klimatyzacji, jednakże nic nie wieje zimnym do środka. W dodatku czasem bywa, że rurki klimatyzacji i osuszacz są całe oszronione jak zamrażarka. Ktoś wie o co chodzi? 

Opublikowano

Jeżeli ciągle pracuje to jest możliwe że zawór sterujący wydatkiem kompresora szwankuje,że słychać rozprężanie czynnika po zganieszeniu silnika to norma. Szron na rurkach pod maską to problem z rozprężeniem czynnika,dysza rozprężna do sprawdzenia.

Opublikowano
  • Autor
8 godzin temu, pila24 napisał:

Jeżeli ciągle pracuje to jest możliwe że zawór sterujący wydatkiem kompresora szwankuje,że słychać rozprężanie czynnika po zganieszeniu silnika to norma. Szron na rurkach pod maską to problem z rozprężeniem czynnika,dysza rozprężna do sprawdzenia.

Generalnie wybadałem temat i problem z oszronionymi rurkami pojawia się tylko wtedy kiedy włączam tryb ECON, na włączonej sprężarce rurki są takie jakie być powinny, a w środku wieje szronem. Jeżeli tylko wyłącze klimatyzacje to rurki automatycznie stają sie białe. Wygląda mi to tak, jakby coś nie wyłączało sprężarki ?

Opublikowano
  • Autor

Aczkolwiek przychodzi mi do głowy jeszcze jedna rzecz. W moim B6 ze względu na rocznik (2001) były montowane sprężarki z klasycznym sprzęgłem "klikanym" na kole sprężarki. Ja natomiast w ostatnim czasie założyłem sprężarke nowszego typu z zaworem bypass, czy może mieć to jakieś znaczenie w tej sprawie? 

Opublikowano
3 minuty temu, pitib6 napisał:

Ja natomiast w ostatnim czasie założyłem sprężarke nowszego typu z zaworem bypass, czy może mieć to jakieś znaczenie w tej sprawie? 

A masz numer sprężarki która została zamontowana? Masz zapewne problem ze sterowaniem sprężarką,jakie masz błędy z klimatronika?

Edytowane przez pila24

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, pila24 napisał:

A masz numer sprężarki która została zamontowana? Masz zapewne problem ze sterowaniem sprężarką,jakie masz błędy z klimatronika?

Komputer diagnostyczny VSCAN (niczym innym nie dysponuje) nie pokazuje żadnych błędów. Nowa sprężarka to Denso 6SEU12C.

Opublikowano

6SEU12C ma sprzęgiełko zrywalne i zawór regulujący,kostki normalnie pasowały ze starej do nowej sprężarki? Bo w starej było sterowanie typu 1/0 ,w nowej jest wydatek regulowany natężeniem prądu na zaworze. Możliwe że po wciśnięciu econ teraz jest jakiś niski prąd który wcześniej monitorował obwód sprzęgła elektromagnetycznego a teraz po prostu wysterowuje zawór na jakąś wartość i ciśnienie w układzie nie jest właściwe. Dasz radę sprawdzić odczyty z bloków pomiarowych kilamtornika tym vscanem? Blok 1 i 2. Ciekaw jestem ciśnienia w układzie z włączonym i wyłączonym econ,oraz czy odczyta zapodany prąd sterujący. Jeżeli instalacja jest taka sama jak w młodszych rocznikach to wymiana panelu załatwiła by sprawę.

Opublikowano

Jeśli miałeś wcześniej tradycyjne sprzęgło, a dziwne bo wydawało mi się, że w b6 były tylko te ze sprzęgłem zrywalnym, to możesz mieć takie anomalie. 

Opublikowano
  • Autor

Obok kompresora klimatyzacji w mojej B6 znajduje sie przekaźnik 4 pinowy. Jeden kabel idzie z akumulatora do plusa jako zasilanie a reszta łączy sie jakoś z oryginalną instalacją klimatyzacji. Czy myślicie że ktoś mógł dołożyć ten przekaźnik do załączania tego sprzęgła elektromagnetycznego którego ponoć w oryginale nie było? Wydaje mi sie że kiedyś gdzieś czytałem o tych sprzęgłach elektromagnetycznych, ale moge sie mylić. 

edit: przekaźnik jest 5 pinowy, aczkolwiek środkowy pin jest nie podłączony.

Edytowane przez pitib6

Opublikowano
25 minut temu, przem8 napisał:

Jeśli miałeś wcześniej tradycyjne sprzęgło, a dziwne bo wydawało mi się, że w b6 były tylko te ze sprzęgłem zrywalnym, to możesz mieć takie anomalie. 

Pierwsze wypusty miały elektromagnetyczne sprzęgła,niestety nie mam schematu by porównać 

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, pila24 napisał:

6SEU12C ma sprzęgiełko zrywalne i zawór regulujący,kostki normalnie pasowały ze starej do nowej sprężarki? Bo w starej było sterowanie typu 1/0 ,w nowej jest wydatek regulowany natężeniem prądu na zaworze. Możliwe że po wciśnięciu econ teraz jest jakiś niski prąd który wcześniej monitorował obwód sprzęgła elektromagnetycznego a teraz po prostu wysterowuje zawór na jakąś wartość i ciśnienie w układzie nie jest właściwe. Dasz radę sprawdzić odczyty z bloków pomiarowych kilamtornika tym vscanem? Blok 1 i 2. Ciekaw jestem ciśnienia w układzie z włączonym i wyłączonym econ,oraz czy odczyta zapodany prąd sterujący. Jeżeli instalacja jest taka sama jak w młodszych rocznikach to wymiana panelu załatwiła by sprawę.

Kostki były takie same na 2 PINY, ale tak jak wyżej pisałem w instalacje jest tam wpięty jakiś przekaźnik, który nie wiem czy powinien sie tam znajdować.

Opublikowano
  • Autor

Chyba że oryginalnie w mojej była kiedyś sprężarka ze sprzęgłem zrywnym, ale ktoś udumał sobie założyć z elektromagnetycznym i dołożył przekaźnik do załączania tego sprzęgła ? Najbardziej teraz pomógł by mi jakiś schemat albo opis oryginalnej instalacji do sprężarki ze sprzęgłem zrywnym.

Opublikowano
3 minuty temu, pitib6 napisał:

Chyba że oryginalnie w mojej była kiedyś sprężarka ze sprzęgłem zrywnym, ale ktoś udumał sobie założyć z elektromagnetycznym i dołożył przekaźnik do załączania tego sprzęgła ? Najbardziej teraz pomógł by mi jakiś schemat albo opis oryginalnej instalacji do sprężarki ze sprzęgłem zrywnym.

Nie powinno być przekaznika,w sprężarkach takich jak Twoja obecna jest kostka 2 pin z sygnałem z panelu i masą Screenshot_20220731-211437_Drive.thumb.jpg.82b13237577fc5521bb4cd080b797361.jpg

jakby ktos mial schemat z elsy z modelu ze sprzęgłem elektromagnetycznym to można było by porównać różnice instalacji 

Edytowane przez pila24

Opublikowano
  • Autor
12 minut temu, pila24 napisał:

Nie powinno być przekaznika,w sprężarkach takich jak Twoja obecna jest kostka 2 pin z sygnałem z panelu i masą Screenshot_20220731-211437_Drive.thumb.jpg.82b13237577fc5521bb4cd080b797361.jpg

jakby ktos mial schemat z elsy z modelu ze sprzęgłem elektromagnetycznym to można było by porównać różnice instalacji 

W takim razie musze wydupczyć ten przekaźnik i polutować te kable jak bóg przykazał. 

Opublikowano
  • Autor

Temat rozwiązany, dzięki wielkie @pila24 :D Oczywiście rozwiązaniem problemu był ten przekaźnik, którego jakiś polski magik zamontował do tamtej starej sprężarki.

Opublikowano
4 godziny temu, pitib6 napisał:

Temat rozwiązany, dzięki wielkie @pila24 :D Oczywiście rozwiązaniem problemu był ten przekaźnik, którego jakiś polski magik zamontował do tamtej starej sprężarki.

I spoko,trzeba omijać magików ?