Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wibracje Audi a4b7 3.0d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć szukam pomocy z pewnym problemem który występuje w moim samochodzie , chodzi mi o wibracje samochodu które pojawiają się najbardziej przy prędkości 140 km/h na kołach zimowych  przy 150 km/h na letnich są one tez wyczuwalne lekko przy trochę niższych jak i większych prędkościach ale najbardziej w tym przedziale. auto oddałem to mechanika zostało wymienione:

całe zawieszenie przód + Amortyzatory, 2 zaciski klocki , przegub wału wewnętrzny , z tyłu 2 sprężyny , lecz to nie dało żadnego efektu, mechanicy nie maja pojęcia co może być,  mówią ze wszystko jest ok i się poddają, może mieliście podobna sytuacje gdzie szukać problemu , kola wywarzane po kilka razy i w każdym zakładzie były lekkie braki ale nic to nie zmieniło.

audi a4b7 3.0d 233km avant 2006r

Opublikowano

Pierścienie centrujące są dobre? Nie wchodzą za głęboko w felgę? Te wszystkie części były zużyte, czy mechanik znalazł bardzo dojną krowę?

Opublikowano
  • Autor

pierścienie ok wszystko wschodzi, na zimowych wchodzi bez pierścieni,

Części podobno zużyte były , i już nie ma co wymienić a problem jest dalej

Opublikowano

Czytałem tu na forum kiedyś temat i problemem okazały się wtryski ale za nic nie mogę znaleźć tego tematu.

Opublikowano
  • Autor

wtryski były sprawdzane podobno 2 lekko leją ale nie dużo

Opublikowano
  • Autor

dodam ze jak przyśpieszam płynnie od 100 do 200 jest to mniej wyczuwalne , dopiero jak zwolnię do 130-150 czuć ta wibracje 

Opublikowano
4 godziny temu, L0TEN napisał(a):

może mieliście podobna sytuacje gdzie szukać problemu

Miałem. W moim przypadku pomogło wyważenie na maszynie Hunter z tzw. testem drogowym.

Na marginesie - nie wymieniałem żadnych części w zawieszeniu.

Edytowane przez Tomnik

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, Tomnik napisał(a):

Miałem. W moim przypadku pomogło wyważenie na maszynie Hunter z tzw. testem drogowym.

Na marginesie - nie wymieniałem żadnych części w zawieszeniu.

a czy problem miałeś na 1 zestawie kół czy 2

Opublikowano

Na dwóch kompletach ale z innym natężeniem wibracji. 

Wibracje pojawiały się około 120-130 km/h, po przekroczeniu słabły. Za chwilę powracały z dużym natężeniem. 

Nie wymieniałem części zawieszenia, ponieważ takie dziwne pojawianie się wibracji nie pochodzi od niego. Już miałem dla testu wymienić półoś/półosie ale postanowiłem jeszcze skorzystać z Huntera (o którym przeczytałem w sieci dużo pozytywnych opinii w temacie wibracji) i to był strzał w 10.

Wydałeś już sporą sumę. Wydanie następnych około 100zł aby się przekonać nie jest chyba dużym wydatkiem. Nie namawiam, sugeruję ;)

Proponuję w warsztacie z Hunterem zadać pytanie, czy jest on (hunter) dobrze skalibrowany. Wiadomo, nie zaprzeczą ale nie zaszkodzi... 

Edytowane przez Tomnik

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, Tomnik napisał(a):

Na dwóch kompletach ale z innym natężeniem wibracji. 

Wibracje pojawiały się około 120-130 km/h, po przekroczeniu słabły. Za chwilę powracały z dużym natężeniem. 

Nie wymieniałem części zawieszenia, ponieważ takie dziwne pojawianie się wibracji nie pochodzi od niego. Już miałem dla testu wymienić półoś/półosie ale postanowiłem jeszcze skorzystać z Huntera (o którym przeczytałem w sieci dużo pozytywnych opinii w temacie wibracji) i to był strzał w 10.

Wydałeś już sporą sumę. Wydanie następnych około 100zł aby się przekonać nie jest chyba dużym wydatkiem. Nie namawiam, sugeruję ;)

no pewnie ze tak dzięki za podpowiedz na pewno znajdę taki zakład w pobliżu i podjadę. :)

Opublikowano

Dodam jeszcze, że po wyważeniu jednego kompletu, będąc w pełni zadowolonym, po kilku miesiącach przed zmianą zima/lato, skorzystałem z Huntera ponownie (oczywiście). Efekt się powtórzył - drugi komplet, wibracje pożegnałem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam byłem , lecz jednak nie pomogło nic tak jak było dalej jest , czy macie jakieś inne rady ? Co to może być? 

Opublikowano
W dniu 21.11.2022 o 09:58, L0TEN napisał(a):

Witam byłem , lecz jednak nie pomogło nic tak jak było dalej jest , czy macie jakieś inne rady ? Co to może być? 

Jakiej firmy masz opony ?