Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[2.0 TDI BPW] Problem z osiągnięciem prawidłowej temperatury cieczy chłodzącej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam problem z osiągnięciem prawidłowej temperatury cieczy chłodzącej w A4 B7 2.0 TDI BPW. Temperatura, jaką osiąga płyn to 58-60 stopni i ani stopnia więcej, po włączeniu ogrzewania spada o kilka stopni (temperatura sprawdzona przy pomocy VCDS-a, wskazówka na desce rozdzielczej pokazuje to samo). Górny wąż od chłodnicy jest gorący, dolny - całkowicie zimny, zimny jest również wąż lecący do termostatu. Wymieniłem dwa razy termostat (jeden Mahle, drugi OEM o nr 044121113), ale na obu sytuacja identyczna. Nie ma żadnych problemów z ogrzewaniem wnętrza, czy bulgotaniem w zbiorniczku wyrównawczym. Mogę przejechać kilkadziesiąt kilometrów w szybkim tempie po autostradzie, a temperatura stoi w miejscu.

Co jeszcze można w tej sytuacji sprawdzić?

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Czy po nocy stania, przed odpaleniem auta, temperatura wody i temperatura otoczenia jest taka sama? Sprawdź vcdsem, to pokaże czy czujnik dobrze mierzy temperaturę. 

Opublikowano
  • Autor

20 godzin temu, H4mm3R napisał(a):

Czy po nocy stania, przed odpaleniem auta, temperatura wody i temperatura otoczenia jest taka sama? Sprawdź vcdsem, to pokaże czy czujnik dobrze mierzy temperaturę. 

Cześć, dziś rano sprawdziłem wartości temperatur:
- temperatura otoczenia: 0 stopni Celsjusza,
- temperatura płynu według VCDS z bloku Silnik/Bloki pomiarowe/Grupa 007 - 0 stopni Celsjusza,
- temperatura płynu według VCDS z bloku Zestaw wskaźników/Bloki pomiarowe/Grupa 003 - 0 stopni Celsjusza.

Po przejechaniu 80 kilometrów ponowny pomiar:
- temperatura otoczenia: 7 stopni Celsjusza,
- temperatura płynu według VCDS z bloku Silnik/Bloki pomiarowe/Grupa 007 - 64,8  stopni Celsjusza,
- temperatura płynu według VCDS z bloku Zestaw wskaźników/Bloki pomiarowe/Grupa 003 - 65 stopni Celsjusza.

Opublikowano
2 godziny temu, piotrek-tje napisał(a):

Cześć, dziś rano sprawdziłem wartości temperatur:
- temperatura otoczenia: 0 stopni Celsjusza,
- temperatura płynu według VCDS z bloku Silnik/Bloki pomiarowe/Grupa 007 - 0 stopni Celsjusza,
- temperatura płynu według VCDS z bloku Zestaw wskaźników/Bloki pomiarowe/Grupa 003 - 0 stopni Celsjusza.

Po przejechaniu 80 kilometrów ponowny pomiar:
- temperatura otoczenia: 7 stopni Celsjusza,
- temperatura płynu według VCDS z bloku Silnik/Bloki pomiarowe/Grupa 007 - 64,8  stopni Celsjusza,
- temperatura płynu według VCDS z bloku Zestaw wskaźników/Bloki pomiarowe/Grupa 003 - 65 stopni Celsjusza.

Jeszcze do tego pewnie dolny wąż zchłodnicy na termostay zimny....Niee uwierzę 

Opublikowano
  • Autor
48 minut temu, OLIVER napisał(a):

Jeszcze do tego pewnie dolny wąż zchłodnicy na termostay zimny....Niee uwierzę 

Mnie też ciężko w to uwierzyć, ale żeby nie być gołosłownym to nagram jutro filmik z pomiarem pirometrem dla rozwiania wątpliwości.

Opublikowano

Zrób coś innego. Odpal logi z bloków, w których widać temperaturę z każdego z czujników temperatury, w tym oleju. Albo termostat otwarty na stałe, albo wentylator ciągle chłodzi i jest do wymiany (z tego co wiem są w całości ze sterownikiem).

Opublikowano
  • Autor
23 godziny temu, Langista napisał(a):

Zrób coś innego. Odpal logi z bloków, w których widać temperaturę z każdego z czujników temperatury, w tym oleju. Albo termostat otwarty na stałe, albo wentylator ciągle chłodzi i jest do wymiany (z tego co wiem są w całości ze sterownikiem).

W pliku wrzuciłem kawałek loga z dzisiejszej jazdy.
Nie za bardzo potrafię robić łączone logi z różnych bloków, ale jeśli będzie potrzeba to postaram się wykonać je w najbliższym czasie.

Przy ciągle otwartym termostacie wąż od niego byłby choć trochę ciepły, a jest całkiem zimny, wentylator nie pracuje.
Na zdjęciach pomiar pirometrem po przejechaniu 20 kilometrów:

Dolny wąż.jpg

Górny wąż chłodnicy.jpg

Po przejechaniu 20 km.jpg

Wąż termostatu.jpg

Log Audi A4 B7.txt

Opublikowano

To nie jest log. Wchodzisz w sterownik silnika, bloki pomiarowe i masz tam opcje wykonania logów, możesz z 3 różnych grup zalogować, wybierz sobie taki kanał, w którym będziesz miał temperaturę silnika, temperaturę wody.

https://www.ross-tech.com/vag-com/m_blocks/

Chyba jest też blok, który ma stopień otwarcia termostatu.

Opublikowano

Standardowo pewnie termostat :)
Pamiętaj też, że 2.0TDI rozgrzewa się wolniej niż inne warianty napędu.

Opublikowano
  • Autor

Podsyłam loga do wglądu :)

LOG-01-019-061-071-291.CSV

Edit:

Nikt nie ma pomysłu? :/

Edytowane przez piotrek-tje

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem czujnik temperatury płynu chłodzącego (dwupinowy, nr 06A919501A) - wskazówka w pionie.

Pozdrawiam.