Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B6 1.8T AVJ - Olej w dolocie, czy turbo w kłopocie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Jakiś czas temu zauważyłem spore zalanie olejem osłon pod silnikiem. 

20220913_103833.thumb.jpg.c65c31adc20261eefaef132e901750bf.jpg

20220913_103848.thumb.jpg.e521abbbdf1b8d35175dbbc8d7aa47a6.jpg

Po ich ściągnięciu okazało się, że olej wydostaje się z łączenia intercoolera z kolankiem dolotu. 

20220913_104856.thumb.jpg.c6e089d604c002b3a7520cb7cf94e466.jpg

I trochę od oleju było widać "mokro" w okolicy połączeń od turbo.

20220913_105156.thumb.jpg.c27d34b4e192738f7b2382af225b6277.jpg

No i teraz moje pytanie #1.czy taka ilość oleju w intercoolerze, dolocie i turbinie świadczy już, że turbo kwalifikuje się do wymiany? #2. I stan samej turbiny w środku jest jeszcze znośny czy raczej już padaka?

20220913_124835.thumb.jpg.279b0f65b8d0cade95aa77bf0a4ff810.jpg

20220913_124648.thumb.jpg.d24b98a5566051fba7c9b470caf33d37.jpg

20220913_124632.thumb.jpg.382515fffb550fc682ee2e4448915a8f.jpg

Po czyszczeniu dolotu szmatką, była mokra od oleju ale nie na tyle, żeby się z niej lało. Po zdjęciu kolanka przy intercoolerze wylało się z niego może około 25-45ml oleju.

#3. Czy to turbina puszcza, a może coś innego? #4. Możliwe jest, że ten olej wziął się tam przez zbyt wysoki stan oleju w misce? (Utrzymywałem stan na bagnecie w okolicy Max) 

Po wyczyszczeniu dolotu z oleju (wrzesień 2022) zostawiłem temat do obserwacji i utrzymuje, od tego momentu stan oleju między MIN a 1/2 miary na bagnecie. Zalania dzięki temu na osłonach od tamtego czasu nie widać, ale wydaje mi się jak by #5 gdzieś olej "blokował" się w silniku? Bo po trasie jak auto wstawiłem do garażu - to (po godzinie) stan oleju był poniżej minimum, więc dolałem około 200ml odczekałem 15min - i po sprawdzeniu było lekko powyżej minimum. Zostawiłem auto na całą noc i po jakiś 14h ponownie przyszedłem sprawdzić ten olej A tu 3/4 miary na bagnecie. I sytuacja ta powtarzała się już kilka razy nawet i bez dolewania świeżego oleju. Że po godzinie stania jest minimum A po całej nocy 1/2. (Ale też nie zawsze. Czasem jest połowa i na drugi dzień też jest połowa miary.) #6 Słyszał albo spotkał się ktoś, z podobną sytuacją? Dajcie znać.

Pozdrowienia dla wszystkich którzy przeczytali! ????

Rozwiązane przez damiandp007

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano
  • Autor

Szukając jakiś dodatkowych informacji w tym temacie trafiłem na całkiem ciekawy post na temat "puszczania" oleju przez turbo, ale nie związanymi z uszkodzeniem samej turbiny. A w nim między innymi:

Wycieki oleju z turbosprężarki to nie zawsze awaria.

Niektórzy mówią o zużywaniu oleju przez turbosprężarkę inni, że turbosprężarka bierze olej, jeszcze inni, że turbo „puszcza olej”, można też mówić o wyciekach oleju z turbosprężarki. Pojawiające się wycieki oleju nie są same w sobie przyczyną lecz symptomem wskazującym możliwość wystąpienia prawdziwej przyczyny. Najczęstszymi przyczynami wycieku oleju z turbosprężarki, ale nie związanymi z jej awarią, są:

Nie prawidłowo działający system odpowietrzania układu korbowego.

Przedmuchy silnika
Ogólnie wiadomo, że olej opuszcza turbosprężarkę grawitacyjnie spływając do miski olejowej. Dodatkowo ruch tłoków powoduje powstawanie podciśnienia które ułatwia jego spływ. Już niewielkie zwiększenie ciśnienia w skrzyni korbowej blokuje swobodny spływ oleju z turbosprężarki i jego wyciek szczególnie na stronę układu wydechowego naszego auta

Inne często banalne zjawiska blokujące swobodny spływ oleju z turbosprężarki.
Może to być zbyt wysoki poziom oleju w silniku, który blokuje jego swobodny spływ do miski olejowej. Niedrożny przewód spływu oleju, który może być zagięty lub zanieczyszczony przez stary spalony olej, zmniejszając jego przekrój.
Nie rzadko nieprawidłowo dobrana uszczelka jest przyczyną wycieku oleju z turbosprężarki . Za mała średnica uszczelki skutecznie blokuje spływ oleju doprowadzając do wycieku oleju zarówno na stronę spalin jak i kompresji.

Opublikowano

Po pierwsze ten olej na wężu ic pochodzi od wspomagania. 

Po drugie jak chcesz sprawdzić stan turbo to zdejmij z niej tipa i sprawdz luzy wirnika, a nie wklejasz zdjęcie muszli. 

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor
53 minuty temu, przem8 napisał(a):

Po pierwsze ten olej na wężu ic pochodzi od wspomagania. 

W środku też?

W dniu 9.02.2023 o 22:38, damiandp007 napisał(a):

Po zdjęciu kolanka przy intercoolerze wylało się z niego może około 25-45ml oleju.

Fakt nieszczelności wspomagania to inna kwestia, której nie poruszam w tym temacie. A na zdjęciu widać, że pod kolankiem od IC wisi czarna kropla a nie zielona.

A co do wirnika, to może i ma jakieś luzy(dopuszczalne lub nie / nie wiem) ale nic dziwnego skoro ma ponad 200k przebiegu. Tylko jak Ci je opisać? 0,01mm w lewo/prawo i 0,01mm w dół/góra?

Opublikowano

W dolocie i ic zawsze będzie trochę oleju. Skoro nie potrafisz określić czy luzy wirnika są w normie to oddaj to komuś innemu do sprawdzenia. Ja przez internet nie będę tego diagnozować. 

Opublikowano
  • Autor

Temat złożony jest z kilku zagwostek np. czy zalanie osłon mogło pojawić się przez:

#4. Możliwe jest, że ten olej wziął się tam przez zbyt wysoki stan oleju w misce? (Utrzymywałem stan na bagnecie w okolicy Max) 

Oraz czy jest taka możliwość aby olej: 

#5 gdzieś olej "blokował" się w silniku? / coś utrudniało lub spowalniało jego spływ do miski?

Może spotkał się ktoś z podobną sytuacją? 

Opublikowano
3 godziny temu, damiandp007 napisał(a):

Możliwe jest, że ten olej wziął się tam przez zbyt wysoki stan oleju w misce? (Utrzymywałem stan na bagnecie w okolicy Max) 

Jakim cudem? 

Opublikowano
  • Autor
14 godzin temu, damiandp007 napisał(a):

Inne często banalne zjawiska blokujące swobodny spływ oleju z turbosprężarki.
Może to być zbyt wysoki poziom oleju w silniku, który blokuje jego swobodny spływ do miski olejowej. Niedrożny przewód spływu oleju, który może być zagięty lub zanieczyszczony przez stary spalony olej, zmniejszając jego przekrój.

Znalazłem taki artykuł, jak szukałem jakiś informacji na ten temat. Ale czy to w tym przypadku możliwe? Dodatkowo to, że ten olej się gdzieś "blokuje" -wtedy o tym jeszcze nie wiedziałem i jak dolałem nowego do Max to może wtedy (jak już spłynął stary) to finalnie było go już ponad max... ?

Opublikowano
  • Autor

Może właśnie też dlatego, pojawił się ten wyciek...

Przed poprzednią wymianą oleju zastosowałem płukankę, a po wymianie dolałem CERATEC Liqui Moli. Ale wydaje mi się, że to nie miało żadnego wpływu na ten "wyciek/zalanie"

Edytowane przez damiandp007

• 3 lata później...
Opublikowano

Panowie jak najszybciej sprawdzić czy turbina nie puszcza oleju w dolot albo w wydech, bo u mnie była regenerowana rok temu jakieś 10 tys. zrobiłem i pojawił się ubytek oleju do 3 setek na 1000 km, a wcześniej nie brał prawie wogule i zastanawiam się czy czasami turbo nie puszcza bo odma czyszczona i niedawno wymieniana na OE auto nie dymi jedynie lekki nalot czarny jest na wydechu po agresywniejszej jeździe, i z uwagi na to iż mógłbym to jeszcze reklamować jak to na szybko sprawdzić? bo mam tłusty IC i rurkę od IC i z 10 ml oleju wyciekło ale do dolotu olej nie dochodzi jest tam sucho .Dzięki za info

Opublikowano
  • Autor
54 minuty temu, Miro_S76 napisał(a):

ubytek oleju do 3 setek na 1000 km,

To jest jeszcze ok, w 1.8t. Jak pojawiło by się 400ml lub więcej na 1000km to wtedy myślał bym nad czyszczeniem chemicznym nagaru na tłokach i pierścieniach. Chociaż wiadomo, że im szybciej zrobisz profilaktyczne czyszczenie chemiczne tłoków tym lepiej, a skoro piszesz, że:

Godzinę temu, Miro_S76 napisał(a):

mam tłusty IC i rurkę od IC i z 10 ml oleju wyciekło ale do dolotu olej nie dochodzi jest tam sucho

To turbo zostaw w spokoju, 10 ml na kolanku przed intercoolerem to bardzo dobry wynik.

Daj znać tylko jaki olej lejesz.

Opublikowano
Godzinę temu, damiandp007 napisał(a):

To jest jeszcze ok, w 1.8t. Jak pojawiło by się 400ml lub więcej na 1000km to wtedy myślał bym nad czyszczeniem chemicznym nagaru na tłokach i pierścieniach. Chociaż wiadomo, że im szybciej zrobisz profilaktyczne czyszczenie chemiczne tłoków tym lepiej, a skoro piszesz, że:

To turbo zostaw w spokoju, 10 ml na kolanku przed intercoolerem to bardzo dobry wynik.

Daj znać tylko jaki olej lejesz.

dobry xado luxury 5w40 a wcześniej lałem ravenol vst oba wysoka półka robiłem mrok temu czyszczenie komory spalania preparatem forte valve ceanerem... i dużo pomogło ale może profilaktycznie zrobię jeszcze raz przy następnej wymianie oleju bo mi jeszcze 1/3 puszki została

Opublikowano
  • Autor

Jak ci się udało objechać 4 tłoki jedną puszką i że ci jej jeszcze zostało? Ja VALVE-CLEANER na tłokach zostawiam na 24 - 48h co kilka godzin ruszając kołem żeby tłoki zapracowały, jak widzę że mało jest już FORTE to dolewam. Bo najlepszy efekt uzyskasz jak nie dopuścisz do wyschnięcia / odparowania preparatu, wtedy po minimum 24h odsysam pozostały na tłokach VALVE-CLEANER i odpalam auto z zalaną już Płukanką do oleju.

Opublikowano
2 godziny temu, damiandp007 napisał(a):

Jak ci się udało objechać 4 tłoki jedną puszką i że ci jej jeszcze zostało? Ja VALVE-CLEANER na tłokach zostawiam na 24 - 48h co kilka godzin ruszając kołem żeby tłoki zapracowały, jak widzę że mało jest już FORTE to dolewam. Bo najlepszy efekt uzyskasz jak nie dopuścisz do wyschnięcia / odparowania preparatu, wtedy po minimum 24h odsysam pozostały na tłokach VALVE-CLEANER i odpalam auto z zalaną już Płukanką do oleju.

też tak robiłem tylko może mniejszą ilością ale zabieg się udał moze go jeszcze powtórzę za jakiś czas a tak na marginesie pomogło?

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Miro_S76 napisał(a):

a tak na marginesie pomogło

No pomogło pomogło i to jak😁 Z ponad LITRA oliwy na 1000km do teraz ~150ml / 1k-km. Co prawda w dwóch sesjach, bo właśnie w pierwszym roku zje***em to, że pozwoliłem mu wyschnąć bez dolewania świeżego, (może nie ja zje... tylko po prostu brakło specyfiku, mi jedna puszka nie wystarczyła) i przez to nagar, który się już rozpuścił zdążył z powrotem zaschnąć przed wydmuchaniem kompresorem. I w pierwszym roku efekt był, ale nie taki jaki oczekiwałem, i po przejechaniu 8k km, wysoki pobór oleju zaczął wracać. W drugim roku kupiłem dwie puszki i zalewałem tłoki dużo dłużej i kontrolowałem, żeby tłoki były cały czas mokre. Od tego czasu minął już prawie rok, a oliwy ubywa tyle co nic👍

Opublikowano
11 godzin temu, damiandp007 napisał(a):

No pomogło pomogło i to jak😁 Z ponad LITRA oliwy na 1000km do teraz ~150ml / 1k-km. Co prawda w dwóch sesjach, bo właśnie w pierwszym roku zje***em to, że pozwoliłem mu wyschnąć bez dolewania świeżego, (może nie ja zje... tylko po prostu brakło specyfiku, mi jedna puszka nie wystarczyła) i przez to nagar, który się już rozpuścił zdążył z powrotem zaschnąć przed wydmuchaniem kompresorem. I w pierwszym roku efekt był, ale nie taki jaki oczekiwałem, i po przejechaniu 8k km, wysoki pobór oleju zaczął wracać. W drugim roku kupiłem dwie puszki i zalewałem tłoki dużo dłużej i kontrolowałem, żeby tłoki były cały czas mokre. Od tego czasu minął już prawie rok, a oliwy ubywa tyle co nic👍

no to u mnie podobnie teraz bierze ok 100 do 200 ml na 1 tys I nie wiem ale powinien jednak jeszcze mniej brac, niektórzy piszą ze wogule nie dolewają nie zabardzo mi sie w to chce wierzyć ale moze i tak jest jest. u mnie było cały czas mokro w cylindrach jak po dobie zajrzałem to jeszcze musiałem odesssac troche i przedmuchac rozrusznikiem, bo bałem sie ze kompresorem wciągnę przez zawory jakiś syf ale i tak chwilę kręcił jakby kompresji nie było a za chwilęodpalił i zadymienie jak z czołgu efekt jak najbardziej pozytywny spalanie oleju znacząco spadło pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
  • Rozwiązanie
5 godzin temu, Miro_S76 napisał(a):

niektórzy piszą ze wogule nie dolewają nie zabardzo mi sie w to chce wierzyć

Jak bym się uparł to też nie musiał bym nic dolewać między wymianami, bo wymieniam co 8k / rok oliwę😉 ale ostatni miesiąc musiał bym jeździć na stanie w okolicy minimum.

5 godzin temu, Miro_S76 napisał(a):

chwilę kręcił jakby kompresji nie było a za chwilęodpalił

To akurat normalne, po procedurze FORTE.

Ten ravenol lałeś z norą VW 502.00?

Opublikowano
30 minut temu, damiandp007 napisał(a):

Jak bym się uparł to też nie musiał bym nic dolewać między wymianami, bo wymieniam co 8k / rok oliwę😉 ale ostatni miesiąc musiał bym jeździć na stanie w okolicy minimum.

To akurat normalne, po procedurze FORTE.

Ten ravenol lałeś z norą VW 502.00?

tak 5w40 vst turbo bardzo dobry olej PAO ale xado jeszcze lepszy PAO plus Estry i rewitalizant