Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rozładowywanie akumulatora i napięcie podczas jazdy w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zobacz tutaj. Wczoraj doładowałem akumulator. Dzisiaj na naładowanym aku i pracującym silniku. Napięcie na klemach pod maską 12.61 V, na ładowarce USB 12.4 V. Różnica nie musi koniecznie oznaczać straty napięcia a może wynikać z niskiej dokładności wskaźnika na ładowarce USB.

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Zobacz tutaj. Wczoraj doładowałem akumulator. Dzisiaj na naładowanym aku i pracującym silniku. Napięcie na klemach pod maską 12.61 V, na ładowarce USB 12.4 V. Różnica nie musi koniecznie oznaczać straty napięcia a może wynikać z niskiej dokładności wskaźnika na ładowarce USB.

Dzięki za info

Opublikowano

Witam wczoraj podczas jazdy zapaliła mi się kontrolka akumulatora na czerwono pytanie moje jak mogę za pomocą vcds sprawdzic ładowanie alternator ? Który to kanał? 

Opublikowano

Miernik do ręki i sprawdzaj pod maską.

Opublikowano
5 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Miernik do ręki i sprawdzaj pod maską.

Akurat nie mam właśnie o to chodzi a jestem po za miastem mam vcds że sobą da się jakoś sprawdzic ? 

Opublikowano

W sterowniku 19 w rozszerzonych blokach pomiarowych. 

Opublikowano

Czyli mam wejść w silnik bloki pomiarowe i kanał 19?

Edytowane przez Kamil4b7

Opublikowano

Nie. W sterownik 19 (Gateway) w rozszerzone bloki pomiarowe, gdyż jak w każdym sterowniku na protokole UDS, wartości sprawdzamy w rozszerzonych blokach pomiarowych.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam wszystkich,

chciałbym kontynuować wątek - proszę o poradę doświadczonych kolegów.

3 tygodnie temu przyszły mrozy ok. -10 stopni, rano samochód nie odpalił. Postanowiłem wymienić akumulator - założony został AGM wraz z kodowaniem przez sprzedawce akumulatorów. Kilka dni później po postoju (na mrozie) akumulator rozładowany do takiego poziomu, że nie działał centralny zamek. Odpalony na kable rozruchowe - sam się naładował, przez następne kilka dni nie było problemu. Po około dwóch tygodniach samochód stał nieodpalany przez 4 dni na lekkim mrozie. Powtórka - rozładowany do poziomu braku reakcji na pilota. Odpaliłem ponownie auto kablami rozruchowymi, przejechałem jednym ciągiem 100 km prosto do firmy, która sprzedała akumulator. Pracownik firmy, zrobił oględziny akumulatora, był ciepły w dotyku - zaproponował, że wymieni mi na taki sam nowy z półki bezkosztowo. Tak się stało. Od tego czasu zacząłem mierzyć napięcie na klemach akumulatora. Oto dane z dzisiaj:
Rano przed odpaleniem 11,7 V; po odpaleniu 14,7V. Dojeżdżam do pracy 100 km w jedną strone - po trasie i na pracującym wciąż silniku 15,1V, po zgaszeniu 12,8V.
Po pracy czyli po 8 godzinach - przed odpaleniem 12,3 V, po odpaleniu 14,8 V. Przejechałem 20 km autostradą i zatrzymałem się na MOP, napięcie przy pracującym silniku 15,1 V. Po przejechaniu reszty trasy do domu, pod domem na pracującym silniku 15,05 V.

Przeczytałem już wszystkie tematy na forum związane z moim modelem. Czuje, że coś jest nie tak - martwi mnie niskie napiecie już po jednym dniu stania (11,7 V). Proszę o wasze przemyślenia.

Edytowane przez MIGAL_PL

Opublikowano

Musisz sprawdzić czy coś go

nie rozładowuję (kradnie prądu)

Opublikowano

Okej, rozważmy jak zrobić test nadmiernego poboru prądu na postoju w moim egzemplarzu. Pierwszą przeszkodą jest klapa podnoszona elektrycznie - czy jak ją otworze i tak pozostawie, po czym przystąpie do testu poboru prądu multimetrem to dobry pomysł? Hipotetycznie wyglądało by to tak - klapa uniesiona na stałe, oświetlenie w bagażniku zgaśnie z czasem i auto przejdzie w stan uśpienia? Wszystko działo by się z multimetrem wpiętym w obwód (przy odłączonej klemie).

Opublikowano
15 minut temu, MIGAL_PL napisał(a):

klapa uniesiona na stałe, oświetlenie w bagażniku zgaśnie z czasem i auto przejdzie w stan uśpienia?

No przecież możesz zaryglować zamek śrubokrętem przy otwartej klapie.

Opublikowano

@Muskel1 dobry pomysł. Czy możecie podpowiedzieć jakie wartości można uznać za prawidłowe (stan uśpiony) - mam na myśli [mA]. Czy wyposażenie samochodu ma na to wpływ - klamki dotykowe, czujnik pod zderzakiem itp.?

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie, klapa jest z dociągiem - nie ma to wpływu na "ręczne ryglowanie"?

Opublikowano
40 minut temu, MIGAL_PL napisał(a):

mam na myśli [mA

Nie powinno pobierać więcej niż 50 mA.

28 minut temu, MIGAL_PL napisał(a):

klapa jest z dociągiem - nie ma to wpływu na "ręczne ryglowanie"?

Nie ma.