Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Olej w wydechu. Audi a6c6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki problem z Audi A6C6. No więc mam taki problem ze w wydechu zbiera się olej co powoduje plamy pod silnikiem. No więc tak jakoś 3 miesiące temu było robione uszczelnianie silnika oringi na wale, na pokrywach zaworu itd. Była też regenerowana turbina. No i tak na początku myślałem że to wina regeneracji turbiny że turbina bierze olej itd. Oddałem turbine ponownie na sprawdzenie - gwarancje. No i tak w warsztacie co regenerowali turbine powiedzieli ze wszystko jest z nią w porządku. Myślę dobra, zobacze czy dalej olej będzie wyciekał. Dzisiaj postawiłem auto na parkingu po jeździe i dalej jest plama. Ktoś może z was miał podobny problem? Co to może być? Odma? Dodamy tylko ze EGR nie mam, mam zaślepiony i wyłączony. To odma może być wadliwa? Auto to Audi a6c6 3.0TDI BMK. Odma jeszcze nie była ruszana, a samochod jest z 2005roku.

Opublikowano

Stary olej z wydechu wycieka jeszcze. Zrób trasę 1kkm i potem sprawdź.

Opublikowano
  • Autor

Możliwe że tak. Podobno mechanik wszystko czyścił.  No ale nie wiem czy czyscil tylko z zewnatrz samochod czy tez uklad wydechowy (watpie w to) Olej nie pluje z wydechu tylko jest on pod samochodem. Dokładnie pod osłona silnika.  Dodaje filmik jak to było. 

Opublikowano

Trzeba by zdjąć pokrywę i sprawdzić czy są nowe wycieki.

Opublikowano
  • Autor

Jutro umawiam się na wymianę odmy. Myślę że to jest to jak turbina 2 razy była sprawdzana... 

Opublikowano
6 godzin temu, Soolider123 napisał(a):

ze w wydechu zbiera się olej co powoduje plamy pod silnikiem

6 godzin temu, Soolider123 napisał(a):

Olej nie pluje z wydechu tylko jest on pod samochodem

Zdecyduj się, gdzie masz ten olej. 

Napiszę - olej znajduje się w DOLOCIE, a nie w układzie wydechowym. To złącze, które luzujesz na jakościowo niskim, po za skalą, materiale video znajduje się (domyślam się) z przodu (tak ?) auta na przewodach dolotu. Jest to :

-jego pozostałość po poprzedniej niesprawnej turbosprężarce

- lub, jeśli jest to prawdą, co opowiada Ci mechanik, o czyszczeniu, olej przedostający się teraz, przy nowej(zregenerowanej) turbinie 

Przeczyść  intercoolery, najniższe przewody dolotu i obserwuj na wiadomą okoliczność. 

Edytowane przez Tomnik

Opublikowano
  • Autor
12 minut temu, Tomnik napisał(a):

Zdecyduj się, gdzie masz ten olej. 

Napiszę - olej znajduje się w DOLOCIE, a nie w układzie wydechowym. To złącze, które luzujesz na jakościowo niskim, po za skalą, materiale video znajduje się (domyślam się) z przodu (tak ?) auta na przewodach dolotu. Jest to :

-jego pozostałość po poprzedniej niesprawnej turbosprężarce

- lub, jeśli jest to prawdą, co opowiada Ci mechanik, o czyszczeniu, olej przedostający się teraz, przy nowej(zregenerowanej) turbinie 

Przeczyść  intercoolery, najniższe przewody dolotu i obserwuj na wiadomą okoliczność. 

Filmik dostałem od mechanika sms'em ja tego nie nagrywałem. Olej tak znajduje się w dolocie. To co na filmiku to olej przed sprawdzeniem drugi raz turbiny. Bo pierwsza regeneracja byla 3 miesiace temu (12miesiecy gwarancji) Mechanik powiedzial ze coś poszło  nie tak z wcześniejszą regeneracja i żebym oddał z powrotem do sprawdzenia. No i tak oddałem tą turbine i serwis powiedzial ze turbina jest w jak najlepszym porządku ze to wina odmy, egr a nie turbiny. W wtorek odebrałem turbine zawiozłem do montażu w czwartek samochod odebrałem, a dzisiaj niedziela i jest plamka pod autem. 

Edytowane przez Soolider123

Opublikowano

Nie znam za bardzo układu w BMK ale jak wiesz dokąd idzie odma śledząc ją od pokrywy zaworów, to sprawdź jak w środku wyglądają jej przewody. Taka ilość oleju w dolocie w przeciągu 3 miesięcy dla mnie jest niemożliwa poprzez zepsutą odmę. Turbo śmietnik najprawdopodobniej, niech zmieni zakałd co ją regenerował bo partolą robotę.

Opublikowano
  • Autor

Sprostowanie. Samochod trafił do innego warsztatu. Bo jak leciało tak leci z dolotu. Mechanik z innego warsztatu stwierdził że turbosprezarka jest źle zregenerowana wysłał mi filmik jak turbosprezarka się już zaciera. Turbosprezarka pojechała w piatek do innej firmy która regeneruje " KRYMAR w Białymstoku" na sprawdzenie i ponowna regeneracje. Mam dostać opis co w danej turbosprężarce było źle i mam jechać do firmy o zwrot kosztów. Dodam tylko ze profilaktycznie zostanie wymieniona odma jak już turbosprezarka jest wyciągnięta...

Opublikowano

Odmę wypadało zrobić już na samym początku.. , co do zwrotu hajsu za poprzednie regenerację, to wszystko w rękach kolejnego serwisu, który udowodni, że powodem zatarcia były zbyt duże lub zbyt małe luzy nominalne. Olej w dolocie nie mógł spowodować zatarcia się sprężarki.

Opublikowano
  • Autor
18 minut temu, Langista napisał(a):

Odmę wypadało zrobić już na samym początku.. , co do zwrotu hajsu za poprzednie regenerację, to wszystko w rękach kolejnego serwisu, który udowodni, że powodem zatarcia były zbyt duże lub zbyt małe luzy nominalne. Olej w dolocie nie mógł spowodować zatarcia się sprężarki.

Okaże się, w poniedziałek - wtorek co było z nią nie tak. Mam dostać opis co w danej turbosprężarce było nie tak, oraz co zostało zrobione. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

No więc tak, turbosprezarka została w innej firmie zregenerowana, dolot wyczyszczony odma wymieniona a dalej są plamki pod samochodem. Nie wiem co juz o tym myśleć. Ktoś może pomoże co dalej sprawdzać?