Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z kluczykiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam problem z kluczykiem w audi a4 b9 2016. Niestety jest to mój jedyny kluczyk. 

Padła elektronika odpowiedzialna za uruchamianie samochodu i nie pomaga nawet umieszczenie kluczyka w miejscu awaryjnego uruchomienia w podłokietniku. Działa tylko otwieranie z pilota. 

Byłem u lokalnego dorabiacza kluczy i stwierdził, że kluczyk nie wysyła sygnału i padła elektronika. 

Dzwoniłem w kilka miejsc w których mówili, że mogą wyciągnąć moduł i dodać kluczyk nawet bez uruchamiania zapłonu, ale zaczęły się niestety problemy kiedy mówiłem jaki to rocznik i wysłałem zdjęcie kluczyka. 

Pytanie na ile to jest brak wiedzy/oprogramowania, a na ile faktycznie jeszcze niezbadane technologie audi przez nieautoryzowane serwisy. Nie takie przecież fury znikają i jakoś sobie z tym radzą. 

Czy ktoś z was ma doświadczenia w temacie i może powiedzieć, czy jest to do zrobienia faktycznie tylko w serwisie? 

IMG_20230307_101824_803.jpg

Edytowane przez Trocho
Litrówka

Rozwiązane przez Trocho

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

Dorabianie kluczyka tylko w ASO. Jeżeli moduł komfortu się pożegnał, to też tylko w ASO, bo zintegrowane jest w nim zezwolenie startu/immo. 

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi :)

Zastanawia mnie tylko, bo można taki klucz normalnie kupić na allegro i to raczej nie jest oferta dla autoryzowanych serwisów.

ALLEGRO.PL

Dzwoniłem do serwisu i zamawiają taki klucz prekodowany z Niemiec. Problem tylko, bo mają awarie i nie mogą zamówić + mam do tego blisko 100 km do serwisu, a muszą mieć auto u siebie. Miałem nadzieję, że uniknę lawety :D

Edytowane przez Trocho

Opublikowano

Kluczyk kupić nie problem. Tu chodzi o przyuczenie, które niestety tylko w ASO mogą wykonać.

Opublikowano

A wydaje mi się że gość który mi sciągał ochronę komponentu mógł by zaprogramować kluczyk. Z resztą omawiałem z kimś kiedyś wymianę BCM2 który to zawiera w sobie klucze i podobno da się to zrobić poza ASO. Popytaj ludzi którzy ściągają CP (component protection). Znajdziesz na portalach z ogłoszeniami.

Edytowane przez wuPiotrek

Opublikowano

Poza ASO da się zrobić tylko w warsztatach mających dostęp online do serwerów w Ingolstadt oraz posiadających uprawnienia GeKo. Takich wolnych warsztatów jest niewiele w PL.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Dużo osób ogłasza się na portalach aukcyjnych odnośnie zdjęcia CP, 'posiadają' dostępy do serwerów online. Patrzyłem teraz że mają też w ofercie dopisywanie kluczy. 

Opublikowano
54 minuty temu, wuPiotrek napisał(a):

Dużo osób ogłasza się na portalach aukcyjnych odnośnie zdjęcia CP, 'posiadają' dostępy do serwerów online. Patrzyłem teraz że mają też w ofercie dopisywanie kluczy. 

Możliwe, że jest ich coraz więcej. 2-3 lata temu liczba takich usługodawców była mała.

Opublikowano
  • Autor
7 hours ago, wuPiotrek said:

Dzięki za info. 

Znalazłem takie ogłoszenia i dodają tylko prekodowane kluczyki z ASO. Niektórzy to obchodzą, ale zdążają się awarie/uszkodzenia (dowiedziałem się z jednego ogłoszenia) albo problemy kiedy trzeba coś dokodować kluczykiem albo zdjąć CP. 

Jutro zamawiam w ASO. Powiedzieli 1k za kluczyk plus 150 dodanie. Dam znać jak poszło. 

Dzięki za pomoc. 

Opublikowano

kluczyk proponuje koledze dorobić tylko w aso, miałem przypadki odmowy zdjecia komponentu z przyczyny kluczyka, ktory byl dorobiony sposobem .

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 8.03.2023 o 21:08, Trocho napisał(a):

Dzięki za info. 

Znalazłem takie ogłoszenia i dodają tylko prekodowane kluczyki z ASO. Niektórzy to obchodzą, ale zdążają się awarie/uszkodzenia (dowiedziałem się z jednego ogłoszenia) albo problemy kiedy trzeba coś dokodować kluczykiem albo zdjąć CP. 

Jutro zamawiam w ASO. Powiedzieli 1k za kluczyk plus 150 dodanie. Dam znać jak poszło. 

Dzięki za pomoc. 

I jak poszło z tym kluczykiem?? I gdzie zamiawiałeś,  bo u mnie w Krakowie za cala operacjaę zawołali około 1800 za kluczu plus kodowanie 600zł

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
  • Rozwiązanie

Tylko ASO. 3800 wszystko wyszło (dwa kluczyki + jeden grot + kodowanie). Sprawdź też czy ubezpieczenie AC nie obejmuje zniszczenia/zgubienia kluczyka. Ja skorzystałem z AC - laweta, samochód zastępczy + koszty dorobienia kluczyków pokryło ubezpieczenie bez utraty zniżek.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dorobimy takie piloty. Pilot w ASO - 1200zł sama elektronika TKE + 350zł dopisanie online. Auta z USA / EU bez różnicy. Protokołu nie trzeba jeśli zna się odpowiedni klucz SVM. 

Pilot zamawia właściciel po okazaniu dowodu rejestracyjnego oraz dokumentu tożsamości.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 17.06.2023 o 18:36, kms48w napisał(a):

Dorobimy takie piloty. Pilot w ASO - 1200zł sama elektronika TKE + 350zł dopisanie online. Auta z USA / EU bez różnicy. Protokołu nie trzeba jeśli zna się odpowiedni klucz SVM. 

Pilot zamawia właściciel po okazaniu dowodu rejestracyjnego oraz dokumentu tożsamości.

U Nas- to znaczy gdzie. Proszę o jakieś namiary. Dziękuję.

Edytowane przez kiwip