Opublikowano 8 Marca 20233 l Witam posiadam od ponad roku wspaniały samochód jakim jest audi a4 b5 silnik to 1.6 o oznaczeniu AHL jakieś 2 miesiące temu silnik zaczął falować na obrotach, na zimnym silniku przy dodaniu gazu obroty silnika spadają tak ze samochód prawie gaśnie a przy jeździe a mianowicie gdy przycisnę gaz i chce np kogoś wyprzedzić zaczyna szarpać silnikiem i nie chce zbytnio jechać vag pokazał błąd sondy lambda więc zakupiłem nową lecz nie z bosha tylko zamiennik i problem nie ustał błąd w ciąż wyskakuje na vagu świece zostały juz wymienione. Nie wiem za mam się zabrać a chciałbym doprowadzić ten silnik do stanu w którym nie będę się bał wyprzedzić innego pojazdu z obawą że zacznie szarpać i nie wyrobie się schować PS: samochód nie posiada instalacji gazowej
Opublikowano 9 Marca 20233 l Wymieniłeś sondę lambda na tani zamiennik i dziwisz się że nie działa. Albo Bosch albo nic, taka brutalna rzeczywistość. Co do reszty, szukaj nieszczelności w układzie podciśnienia, bo to on najprędzej jest winowajcą takiej pracy silnika.
Opublikowano 9 Marca 20233 l Pytanie jeszcze co to za błąd był bo nie każdy błąd zaraz oznacza jej uszkodzenie. A może problem w instalacji pomijam już fakt tanich zamienników.
Opublikowano 9 Marca 20233 l Można jeszcze wykręcić świece i na każdej z cewek sprawdzać jaką dają iskrę. W poniedziałek miałem auto, w którym znajomy rok temu wymieniał świece na oryginały (ford). Równo po roku wszystkie z dnia na dzień szlag trafił, iskra zamiast na elektrodę, szła w środek świecy. Do sprawdzenia również cewki lub kable zapłonowe, ale wypadanie zapłonu można sprawdzić w vcds w blokach pomiarowych. Jakie paliwo tankujesz? Nie stało się to zaraz po zatankowaniu? Edytowane 9 Marca 20233 l przez Langista
Opublikowano 9 Marca 20233 l Autor Nie pamietam juz jaki błąd dokładnie był aczkolwiek fakt zamienik nie zastąpi w 100% orginalu ale za ten zamiennik i tak dałem sporo, podciśnienia wszystkie są ok. Moja teza jest taka ze ten zamiennik który kupiłem działałby ale od nowości jest uszkodzony ale to moje zdanie i mogę się mylić
Opublikowano 9 Marca 20233 l Autor Paliwo zawsze z BP wiec jakościowo dobre paliwo a objawy nie nie pojawiły się po zatankowaniu a świece to raczej nie możliwe ponieważ wymieniłem je jakoś i sierpniu a jeżeli chodzi o błędy to wywala tylko i wyłącznie jeden błąd związany z sonda Edytowane 9 Marca 20233 l przez witojn
Opublikowano 9 Marca 20233 l Niestety czujniki do audi tylko Ori lub OEM, reszta jest niepewna i kupuje się je na własne ryzyko. Bardzo jednak możliwe, że stara sonda była sprawna a błąd powstał z powodu złego spalania. Jak nie masz dostępu do programu vcds, wykręć świece i sprawdzaj po kolei jakie dają iskry.
Opublikowano 9 Marca 20233 l Autor Pojadę dzis do kuzyna na diagnostykę i zobacze wtedy co tam wyjdzie ze się nie zdziwię jak nadal tylko błąd sondy
Opublikowano 12 Marca 20233 l Kable zapłonowe jak dla mnie napewno do wymiany, pisałeś że świece wymieniałeś o przewodach nie wspominałeś nic to myślę że już mija ich żywot. Przy obecnych warunkach pogodowych, i dużej wilgoci najbardziej to się objawia właśnie