mastus Opublikowano 8 Maja 2023 Opublikowano 8 Maja 2023 Witam, Jestem tutaj zupełnie nowy, po kilku próbach przeszukania forum, nie udało mi się znaleźć zadowalającego tematu ( lub źle to robię ) . Sprawa dotyczy wymiany całego układu paliwowego tj. wszystkie przewody ( odpowietrzające, paliwowe, od podciśnienia itd. bez filtra oraz pompy ) . Zmagam się z problemem buczącego filtra lub pompy ( pompa nowa, filtr nowy ). Buczenie nie ustało po wymianie wcześniej wymienionych części. Mechanik podsunął mi pomysł, abym wymienił wszystkie przewody paliwowe oraz wszystkie zaworki które znajdują się po drodze przewodów oraz filtr węglowy. Moje pytanie brzmi gdzie i jak tego szukać ( filtr węglowy już mam ), ponieważ chciałem sprawdzić pod maską numery części tych zaworków które są widoczne pod maską, aczkolwiek na żadnym nie są widoczne żadne numery części.
przem8 Opublikowano 8 Maja 2023 Opublikowano 8 Maja 2023 Zakładałeś oryginalny filtr? Jest coś takiego jak ETKA online. Tam sobie sprawdź co chcesz ale wg mnie głupota to zmieniac, a jak ten mechanik ma takie wspaniałe pomysły to niech robi na swój koszt, a zapłacisz jak przyniesie to efekt.
mastus Opublikowano 8 Maja 2023 Autor Opublikowano 8 Maja 2023 (edytowane) 20 minut temu, przem8 napisał(a): Zakładałeś oryginalny filtr? Jest coś takiego jak ETKA online. Tam sobie sprawdź co chcesz ale wg mnie głupota to zmieniac, a jak ten mechanik ma takie wspaniałe pomysły to niech robi na swój koszt, a zapłacisz jak przyniesie to efekt. Oryginalny. Chciałbym to również wymienić sam dla siebie. Co to jest ETKA online ? Edytowane 8 Maja 2023 przez mastus zapomniałem o coś zapytać
lucasek Opublikowano 8 Maja 2023 Opublikowano 8 Maja 2023 Tutaj link do ETKI: IFI System Message IFINTERFACE.COM natomiast tutaj znajdziesz opis jak korzystać:
przem8 Opublikowano 9 Maja 2023 Opublikowano 9 Maja 2023 To już lepiej przerobić układ paliwowy na standardowy z regulatorem cisnienia przy listwie paliwowej.
mastus Opublikowano 9 Maja 2023 Autor Opublikowano 9 Maja 2023 (edytowane) 2 godziny temu, przem8 napisał(a): To już lepiej przerobić układ paliwowy na standardowy z regulatorem cisnienia przy listwie paliwowej. Co musiałbym zakupić ? Jestem zupełnie zielony w tym temacie . PS. Zapomniałem zupełnie dodać w pierwszym poście, że gdy zaczyna się buczenie moc spada diametralnie a spalanie wzrasta. Edytowane 9 Maja 2023 przez mastus
mastus Opublikowano 10 Maja 2023 Autor Opublikowano 10 Maja 2023 Dziś wieczorem zauważyłem, że podczas gdy zaczyna buczeć ( z przerwami lub jednostajnie ) przygasają światła.. jak przestanie buczeć świecą normalnie.
Marcelix Opublikowano 13 Maja 2023 Opublikowano 13 Maja 2023 Skoro jest tak jaj opisujesz, to obstawiałbym, że problem jest z pompą. Należałoby ją sprawdzić i zweryfikować jej stan.
mastus Opublikowano 13 Maja 2023 Autor Opublikowano 13 Maja 2023 6 minut temu, Marcelix napisał(a): Skoro jest tak jaj opisujesz, to obstawiałbym, że problem jest z pompą. Należałoby ją sprawdzić i zweryfikować jej stan. W środę jadę na diagnostykę komputerową ( badanie parametrów itp. ). Jeśli uda mi się rozwiązać problem, to opiszę wszystko tutaj.
mastus Opublikowano 17 Maja 2023 Autor Opublikowano 17 Maja 2023 (edytowane) Witam ponownie. Diagnoza wygląda następująco : 1. Sonda lambda 2 2. Czujnik temperatury płynu przy chłodnicy 4. Nieszczelność przy kolektorze ssącym 5. Podciśnienia nieszczelność 6. Regulator napięcia wariuje (elektryk) prawdopodobnie alternator 7. Filtr węglowy par paliwa do wymiany 8. Pompa paliwa do wyciagnięcia do sprawdzenia prawdopodobnie kończy się lub stawia za duży opór 9. Króciec wody za silnikiem do wymiany 10. Elektryk musi sprawdzić na pobór prądu Co do sondy lambda, czy może to być przez wycięty środkowy tłumik? Katalizator jest i końcowe tłumiki Ulter Sport. Co do nieszczelności, jak to ugryźć, od czego zacząć? Podciśnienia wiem, że na metry, ile mm? Edytowane 17 Maja 2023 przez mastus
Rekomendowane odpowiedzi