Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AKN] Górna pokrywa zaworów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam wyciek oleju z gumek uszczelniających wtryski czy ktoś z klubowiczów może już miał doczynienia z kupnem do AKN górną lewą pokrywę zaworów chodzi mi o cenne. W serwisie można ją dostać za ok. 450 zł bez żadnych problemów może ktoś ma jakieś namiary żeby kupić tą pokrywę taniej.

Może są jakieś metody naprawy (wymiany) tych uszczelniaczy w pokrywie?

Z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano

Z tego co się orientuję ,o tych uszczelniaczy się nie wymienia,więc czeka cię chyba wymiana pokrywy zaworów :good:

Opublikowano

Może są jakieś metody naprawy (wymiany) tych uszczelniaczy w pokrywie?

Wybuduj dekiel, wyczyść bardzo starannie wtryskiwacz z rdzy i innych syfów, odtłuść porządnie gumki w pokrywach jak i same wtryskiwacze, poskładaj spowrotem - powinno trzymać.

Niektórzy - i to całkiem skutecznie - stosują niewielkie ilości silikonu ale zdarzało mi się już wymieniać hydropopychacze zapchane "tymże" silikonem ... .

Opublikowano

Ja jak dowiedziałem sie w serwisie ile muszę zabulic to mi lekko kopara opadła! Zakupiłem taką pokrywę z rozbitego anglika o przebiegu ok. 60kkm! sam ją zdejmowałem cena 20zł :polew:

Możesz spróbować w ten sposób,ale nigdy nie wiesz co trafisz.

Opublikowano
  • Autor
Wybuduj dekiel, wyczyść bardzo starannie wtryskiwacz z rdzy i innych syfów, odtłuść porządnie gumki w pokrywach jak i same wtryskiwacze, poskładaj spowrotem - powinno trzymać.

Niektórzy - i to całkiem skutecznie - stosują niewielkie ilości silikonu ale zdarzało mi się już wymieniać hydropopychacze zapchane "tymże" silikonem ... .

Spróbuje to rozebrać i oczyścić minimalnie posmaruje masą uszczelniającą firmy DIRKO jak kiedyś wyczytałem to na forum, że ta masa jest bardzo dobra. Pozdrawiam :>

Opublikowano

miałam to samo u siebie, szukalam samych "gumek" (one są przyklejone do pokrywy), nigdzie nie dało rady kupić, więc w ASO po zniżkach za nową pokrywe 390 zl + uszczelka, i teraz nic nie leci

samej pokrywy, w sensie nie w ASO tylko zamiennik, też nigdzie nie da rady dostać....

możesz spróbowac pomajstrować przy tym, u mnie próbowali, ale i tak leciało, ciśnienie było za duże

neistety 2,5 tak ma... że się lubi rozszczelniać :wallbash:

Opublikowano
  • Autor

Naprawa pokrywy została już zrobiona tylko trzeba pojeżdzić i zobaczyc czy nie będzie się lał olej. :)

Opublikowano

a co dokładnie Ci zrobili?? i ile zapłaciłeś za tą naprawę??

własnie się zastanawiam, czy opłaca się właśnie kleić itp. czy już zapłacić te 400 zł i mieć spokój na amen...

no właśnie, nie wiadomo czy już nie będzie się lało, jestem ciekawa :mysli: czy przepłaciłam hehehe

Opublikowano
  • Autor

Najlepiej to wymienić na nową pokrywę, ale wstrzymałem się troszkę z kupnem 400 zł to nie tak mało spróbowałem naprawy jak napisał wyżej kolega Piotruś :good:

Naprawy dokonałem sam koszt to tylko 30 zł kupno dobrego silikonu i troszkę swojej pracy ok. 3h , a teraz tylko czekać na efekty tej pracy jeśli będzie się dalej lało to zostaje mi kupno nowej pokrywy w ASO :wallbash:

Opublikowano

trzymam kciuki!! :good:

podejrzewam, że przez pewien czas będzie wszystko ok, a później może niestety znowu coś się dziać ...

taki urok 2,5 :D

ale wole miec 2,5 po chipie niż 1,9 bo to nie jedzie :polew: :polew: :polew: :polew:

pozdrawiam!!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

po przejechaniu ok. 1000 km jest wszystko dobrze pokrywa sucha jak pieprz :>

Opublikowano

to gratuluje :good: :good: :good:

czyli, że niepotrzebnie kupowałam nową, trza było zakleić :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Opublikowano
  • Autor

Alonko nowe to nowe wiadomo że będzie grało wszystko dłużej niż rzeczy klejone :>

Pozdrawiam

Opublikowano

Cześć

dostałem namiary od Piotrusia na ten wątek z klubu a6, przymierzam się do wymiany pokryw bo sama uszczelka i podkładki pod wtryskiwacze raczej nic nie da bo ślimaczy sie przy wtryskach z jednej i z drugiej strony. No chyba, że najpierw zrobić same uszczelki, ale nie wiem czy to coś da a jak wydam kasę i nic sie nie zmieni, czy nie jest to rozwiązanie czasowe problemu to może dołożyć i wymienić cale pokrywy ?

Byłem u mechanika on radzi wymienić całe pokrywy lecz to jest duży koszt, 1 pokrywa to 440 zl + robocizna i pewnie wyjdzie 1200 -1500 zl , wiec sam już sam nie wiem co robić...

będę wdzięczny za pomoc i doradzenie czy od razu kupić pokrywy czy tak jak piszecie spróbować najpierw z uszczelnieniem pierścieni wchodzących w miejsce gdzie wtryskiwacz łączy się z wężykiem przelewowym oraz pierścienie co są w miejscu gdzie wtryskiwacz wchodzi do pokrywy

Michal

Opublikowano

nie masz nikogo ze zniżką w ASO??

a może spróbujesz tak jak kolega konrdaw111 podkleić silikonem??

najlepiej oczywiście wymienic na nowe, ale co Ty masz za mechanika co z Ciebie tyle za robocizne weźmie??

przecież to prosta robota jest i szybka!!!

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Autor

misiula moja rada to kupienie podkładek pod wtryskiwacze koszt ok. 6 zł w serwisie i dobry sylikon najlepiej firmy DIRKO 30 zł, 500 ml benzyny ekstrakcyjnej i wolne popołudnie i będziesz miał to tanio zrobione. stare uszczelki pod dekle dobrze otłuścić, a gumki w pokrywie zrobić tak jak wyżej napisał Piotruś u minie po przejechaniu ponad 1000 km sucho nic nie leci, ale ten sposób czy jest długo trwały to się okaże możesz poczekać 6 miesięcy wtedy przejadę ok. 15 tyś km i odpowiem ci na to pytanie :>

[br]Dopisany: 18 Maj 2009, 16:28_________________________________________________Więc uszczelnienie silikonem połączeń połączeń pomiędzy wtryskiwaczem, a uszczelniaczami w pokrywie zaworów sprawdza się w 100 procentach :> Przejechałem jakieś 20 tyś km i zero wycieków :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

A ja miałam znowu wyciek z pokryw, po tym jak cudo mechanik się z nimi świetnie obchodził przy wymianie wałków, tym razem z

dwóch stron i postanowiłam zrobić opisywanym przez was sposobem, i u mnie się nie sprawdziło, musiałam znowu kupić nowe pokrywy... ze zniżką w ASO jakoś po 330 za szt. :hi: