Jump to content
IGNORED

Dylemat przed zakupowy -co wybrać?

Recommended Posts

Posted

Stoje obecnie przed dylematem co wybrać, oba auta sa w podobnej cenie a sa to:

- A6 C7 2,0 TDI 177 multitronic 250tyś serwisowana 2 właściciel od nowości z mega wyposażeniem m.in nokowizjer, line-assist, czytanie znaków  itp

- Golf 7 polift 2,0 TDI DSG 195tyś z Polskiego salonu  tez z ciekawym wyposażeniem  

I teraz mam dylemat auto ma służyć na dojazdy do pracy 120km dziennie czyli wygodne ekonomiczne i mało awaryjne

Co byscie wybrali, w Audi ta skrzynia nie jest najtrafnieszym wyborem ale z tego co czytałem to jest poprawiona i nie przysparza juz takich problemów jak te wczesniejsze.

Posted

120 km dziennie przy ok. 250 dniach pracy w roku to ok. 30 kkm + 5 kkm prywatnie i już masz 35 kkm rocznie. 

Za 3 lata masz 105 kkm, czyli kupując z takimi wysokimi przebiegami masz w A6 355 kkm i w Golfie 300 kkm.

Jak dla mnie żadne z podanych.

Posted

Auto ma byc na jakies 3 lata i przebieg 300tyś to dla mnie  żaden problem poprzedni Touran miał ponad 310tys jak sprzedawałem a A4 ma prawie 300tys, i silnik jak skrzynia czy zawieszenie bez zarzutu. chodzi mi bardziej o doradzenie które auto byście wybrali a nie to jaki przebieg będzie za te 3-4 lata. Bo jest Golf 7 tez z 2019 roku z podobnym wyposażeniem ( biledy, klimatronik, nawigacja virtual cokpit)  ale silnik 1,6 TDI 115KM z przebiegiem 148tyś . Chociaz A6 to moje marzenie od dłuższego czasu i ma naprawde rewelacyjne wyposażenie

Posted

Podając przebieg nie miałem na myśli liczby, tylko zużycie i ewentualną usterkowość z jego wzrostem. Fizyki nie oszukasz, nic nie jest wieczne i czym większy przebieg tym większe zużycie.

Posted

Ja to rozumiem i zdaje sobie sprawe że przy takich przebiegach czy to multitronic czy dsg beda potrzebowały byc może jakiegoś wkładu choc znam auta z dsg gdzie maja 400tys i skrzynia nie ruszana, koszty regeneracji jednej i drugiej sa na podobnym poziomie, ale bardziej chodzi mi o podejście lepiej wziąc młodszy rocznikowo choć o klase gorszy czy wziąc A6 rocznikowo starszy. 

Posted

Trudno porównywać te dwa pojazdy ze sobą, gdyż są różnej klasy. Pod względem wyposażenia, wykonania i komfortu A6 jest dużo lepsze. Jeżeli Ci na tych wymienionych walorach nie zależy to wybrałbym rocznikowo młodsze auto. Z którego roku jest ta A6?

Posted

A6 to rocznik 2014 a Golf 2019 

Posted

Od 10/2014 wychodziły polifty. Ten A6 to już polift czy jeszcze przedlift?

Posted

Dałeś dwa różne auta do porównania w sumie.

Choć według mnie koszta utrzymania będą na podobnym poziomie, ani w jednym ani w drugim nie będzie tanio, bo o ile Golf jest tańszy w utrzymaniu to jest nowszy i ewentualne części będą pewnie w podobnych cenach albo i wyższych niż w C7.

Jak C7 będzie dbane to 400-500 tys. robisz na lajcie.

C7 jest super wyciszone i komfortowe na trasy. Niezbyt się jednak nadaje do jazdy miejskiej i jak za dużo musisz parkować w mieście.

Posted

auto służyć będzie na dojazdy do pracy dziennie 120km bez krecenia się po mieście A6 to jeszcze przedlift

Posted

jeżdżę C7, miałem Golfa 7 GTI i nie ma nawet co porównywać, wolę używane A6 niż nowego Golfa

Posted
3 godziny temu, marcin_o23 napisał(a):

jeżdżę C7, miałem Golfa 7 GTI i nie ma nawet co porównywać, wolę używane A6 niż nowego Golfa

A z jaką skrzynia masz I jaki przebieg. 

Posted

s-tronic, ja mam od nowości auto, obecnie 100tys nalotu, awarii przez 5 lat brak