Jump to content
IGNORED

Klimatyzacja nie chłodzi, ECON się włącza

Recommended Posts

Posted

Witam. Na wstępie przepraszam jeśli powielam temat, ale przejrzałem kilka pierwszych stron i nic co by mi pomogło nie znalazłem, albo już jest tak że mną źle że nie łącze faktów 😁

W skrócie, ECON się załącza, w środku słychać przy włączeniu jakby otwierała się jakaś klapa, przewody od klimy które wchodzą w ścianę grodziową...cienki po włączeniu klimy robi się zimny, ten drugi lekko ciepły, błędów w czasie diagnostyki brak, a klima nie chłodzi 🫤

Podobno jakiś czas temu poprzedni właściciel zakładał nową sprężarkę, ale czy po jej założeniu wszystko było okej to nie wiem. 

Ktoś podpowie co warto na początek sprawdzić? 🫤

Posted
30 minut temu, bartek4334 napisał(a):

Ktoś podpowie co warto na początek sprawdzić?

Ilość czynnika w układzie. Jeśli econ świeci się na stałe to z reguly jest brak czynnika w układzie albo uszkodzony czujnik ciśnienia.

Posted
21 minut temu, przem8 napisał(a):

Ilość czynnika w układzie. Jeśli econ świeci się na stałe to z reguly jest brak czynnika w układzie albo uszkodzony czujnik ciśnienia.

ECON normalnie działa czyli wyłączona świeci, włączona to nie świeci.

Posted

Mało czynnika w układzie. Pewnie jest gdzieś nieszczelność.

Posted

Siemka wszystkim. Mam podobny kłopot. ECON po włączeniu klimy (kontrolka się nie świeci) na początku pracuje normalnie, a potem się wyłącza i włącza jak mu się podoba. Im dłużej pracuje tym chętniej się wyłącza. Tydzień temu wymieniłem chłodnicę i filtr wewnętrzny, klima nabita. Rozumiem, że zacząć od szukania dalszych wycieków...?

Posted

Moze masz problem z czujnikiem ciśnienia. Podstawa to poprawna diagnostyka.