Grzegorz76 Opublikowano 3 Maja 2009 Opublikowano 3 Maja 2009 Witam. Noszę się z zamiarem kupna radyjka CB. Troszkę się rozejrzałem i większość forumowiczów poleca radyjko Uniden 520 XL, podobno dobrze się mieści w półeczkę po lewej stronie. Pytanie jest takie, czy mogę skorzystać ze starej instalacji telefonicznej do zamontowania anteny tzn skorzystać z przewodu, który idzie od okolicy hamulca ręcznego, gdzie fabrycznie montowany był zestaw telefoniczny do "gniazda antenowego" na lewym błotniku? Chciałbym antenę zamocować tam na stałe, jakąś odkręcaną. Jaką antenę polecacie (odkręcaną) do tego radyjka no i oczywiście czy przewód od inst telefonicznej nadaje się do inst CB? Pozdrawiam
truckmaniac Opublikowano 3 Maja 2009 Opublikowano 3 Maja 2009 Nie widziałem kabla z inst. telefonu, aczkolwiek na 90% wydaje mi sie to niemozliwe. Wrzuć może jakieś foto kabla i spisz jakie sa na nim oznaczenia.
Grzegorz76 Opublikowano 3 Maja 2009 Autor Opublikowano 3 Maja 2009 To jest taki gruby ekranowany przewód który się przykręca do obudowy w której siedzi telefon. Sama końcówka jest bardzo podobna do tej przy CB. Jutro się do tego dokopię to zrobię zdjęcie.
mily Opublikowano 3 Maja 2009 Opublikowano 3 Maja 2009 Nie możesz wykorzystać tego kabla. Do CB potrzebny jest kabel 50ohm, mało tego częstotliwość tel to jest 900 MHz, a w CB masz 20-30 MHz.
scuzz Opublikowano 3 Maja 2009 Opublikowano 3 Maja 2009 Nie możesz wykorzystać tego kabla. Do CB potrzebny jest kabel 50ohm, mało tego częstotliwość tel to jest 900 MHz, a w CB masz 20-30 MHz. Koncentryki stosowane w GSM mają 50Ohm. Częstotliwość nie ma tutaj nic do rzeczy, przewód jako tor transmisyjny posiada impedancje 50Ohm równą impedancji wejsciowej radia. Więc dla anteny jest praktycznie nie "widoczny". A to ze częstotliwość tel jest na 900Mhz a cb 27Mhz to nie ma znaczenia, liczy się tylko dobra antena. Jeśli więc przewód od gsm który masz w aucie to 50ohm koncentryk to myślę że możesz spróbować to podłączyć.
mily Opublikowano 4 Maja 2009 Opublikowano 4 Maja 2009 Nie możesz wykorzystać tego kabla. Do CB potrzebny jest kabel 50ohm, mało tego częstotliwość tel to jest 900 MHz, a w CB masz 20-30 MHz. Koncentryki stosowane w GSM mają 50Ohm. Częstotliwość nie ma tutaj nic do rzeczy, przewód jako tor transmisyjny posiada impedancje 50Ohm równą impedancji wejsciowej radia. Więc dla anteny jest praktycznie nie "widoczny". A to ze częstotliwość tel jest na 900Mhz a cb 27Mhz to nie ma znaczenia, liczy się tylko dobra antena. Jeśli więc przewód od gsm który masz w aucie to 50ohm koncentryk to myślę że możesz spróbować to podłączyć. Jak to częstotliwość nie ma znaczenia, otóż ma i to bardzo duże. Inna budowa kabla jest gdy kabel ma niższą częstotliwośc a inna gdy ma mała (porównaj ekrany i odstępy między przewodem sygnałowym a ekranem. Inne pole magnetyczne Ci się wytwarza gdy masz dużą częstotliwośc a gdy małą.
scuzz Opublikowano 10 Maja 2009 Opublikowano 10 Maja 2009 Nie możesz wykorzystać tego kabla. Do CB potrzebny jest kabel 50ohm, mało tego częstotliwość tel to jest 900 MHz, a w CB masz 20-30 MHz. Koncentryki stosowane w GSM mają 50Ohm. Częstotliwość nie ma tutaj nic do rzeczy, przewód jako tor transmisyjny posiada impedancje 50Ohm równą impedancji wejsciowej radia. Więc dla anteny jest praktycznie nie "widoczny". A to ze częstotliwość tel jest na 900Mhz a cb 27Mhz to nie ma znaczenia, liczy się tylko dobra antena. Jeśli więc przewód od gsm który masz w aucie to 50ohm koncentryk to myślę że możesz spróbować to podłączyć. Jak to częstotliwość nie ma znaczenia, otóż ma i to bardzo duże. Inna budowa kabla jest gdy kabel ma niższą częstotliwośc a inna gdy ma mała (porównaj ekrany i odstępy między przewodem sygnałowym a ekranem. Inne pole magnetyczne Ci się wytwarza gdy masz dużą częstotliwośc a gdy małą. Tak kolego i wszystko się zbiega do tego że przy wyższych częstotliwościach masz większe tłumienie w torze transmisyjnym a przy mniejszych częstotliwościach masz niższe tłumienia. A przy długościach 4m czy 5m jak masz w samochodzie to tłumienie praktycznie nie występuje.
mily Opublikowano 10 Maja 2009 Opublikowano 10 Maja 2009 No kolega twierdzi że można zastosować ten kabel, ale ja mam wątpliwości. Ale może warto spróbować, jak zadziała to się myliłem. Będę mądrzejszy na przyszłość
Grzegorz76 Opublikowano 10 Maja 2009 Autor Opublikowano 10 Maja 2009 Więc spróbuję go zastosować z tym, że jak stwierdzić czy wszystko będzie ok czy jednak nie? Dzięki za konstruktywną różnicę zdań
mily Opublikowano 11 Maja 2009 Opublikowano 11 Maja 2009 Jak zamontujesz to należało by podjechać do kogos kto ma mierniczek mocy i SWR. Jeżeli moc jest ok 4W a SWR blisko 1 to jest wszystko ok. Za taką usługę ja kasuje 10 zł, nie wiem jak w Twojej okolicy.
Rekomendowane odpowiedzi