Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Profilaktyka układ smarowania i paliwowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy dobrym pomysłem jest lanie jakiegoś ceramizera do silnika lub czegos co jest wskazane , co moze pomoc utrzymać silnik lub nie pogorszyć jego stanu.

Czy lać jakieś dodatki czyszczące do paliwa. 

Kiedyś oglądałem kanał EKG na YT i ten facet mówił " lac" dla profilaktyki 

Jeśli tak to co słowacki , często,  rzadko 

Miłego

Rozwiązane przez Ivanek

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano
  • Rozwiązanie

Skoro oglądasz EKG auto dyżur to co tu więcej wyjaśniać? On o tym godzinami opowiada więc tu nie ma co się rozpisywać.
Ja wlewam ropę do silnika, płuczę 15-20 minut, zrzucam, przelewam czystym olejem, zakręcam spust, zalewam oliwę do tego ceramizer, wtryski na krótko z puszki czyszczenie i baja.
Według mnie nie ma sensu wlewać co każdą wymianę ceramizera. No i istotne by zmieniać co ~10k km / rok. 

Opublikowano

jak widać w moim profilu posiadam sinik specjalnej troski... nie leje żadnych afrodyzjaków. dbam jedynie o terminową wymianę olejów i filtrów, nie pałuje na zimnym, po pałowaniu daje jednostce popracować chwilę na jałowych i żadnych problemów...

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, Ivanek napisał(a):

Skoro oglądasz EKG auto dyżur to co tu więcej wyjaśniać? On o tym godzinami opowiada więc tu nie ma co się rozpisywać.
Ja wlewam ropę do silnika, płuczę 15-20 minut, zrzucam, przelewam czystym olejem, zakręcam spust, zalewam oliwę do tego ceramizer, wtryski na krótko z puszki czyszczenie i baja.
Według mnie nie ma sensu wlewać co każdą wymianę ceramizera. No i istotne by zmieniać co ~10k km / rok. 

Swego czasu robiłem tak jak ty piszesz z olejem  tyle że ja zmieniałem z 2,5 godziny .

Tzn wlana plukanka. Auto pracowało z max 15 min . Zlałem załkowicie aż przestawało kapać. Po tym czasie wlałem z 500ml oleju ( tego samego co lałem finalnie ) przeleciało co miało i wtedy zakręcałem koreczek nowy filtr i olej . .

Odnośnie ceramizerow czy innych wiesz jak jest....  milion opini i na końcu masz wątpliwości.  Jeśli to silnikowi nie zaszkodzi mogę lac ten ceramizer . 

Jeśli tak co polecasz . 

Opublikowano

Można wszystko lać bez opamiętania tylko po co ??

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, jacek 3773 napisał(a):

Można wszystko lać bez opamiętania tylko po co ??

Cześć Jacek.  Wydałoby się ze gos z EKG to jakiś fachowiec , więc sugerowałem się tym co mowi . Jeśli sądzisz inaczej ok. Chciałem tylko napisać ze nie problem dla mnie zakupić to i lać . No nic dziękuję Wszystkim 

Opublikowano
2 minuty temu, neo82 napisał(a):

Cześć Jacek.  Wydałoby się ze gos z EKG to jakiś fachowiec , więc sugerowałem się tym co mowi . Jeśli sądzisz inaczej ok. Chciałem tylko napisać ze nie problem dla mnie zakupić to i lać . No nic dziękuję Wszystkim 

lej terminowo dobry olej zmieniaj filtry i będzie na prawdę ok...

Opublikowano
  • Autor
7 minut temu, sahipp napisał(a):

Zawsze używałem motul

Czy millers nadal  jest dobrym olejem ? 

Jestem zwolennikiem raczej częstszych wynian oleju myślę że max ale to max 10 tys km

Poza tym czy po samym nr VIN jestem w stanie wywnioskować czy moja ślicznotka ma dpf ? 

Opublikowano

fachowiec fachowcem ale przeciez jak każdy w necie reklamuje swoje ''puszeczki' ze specyfikami, pomyśl dobrze czy warto się w to bawić jak mowisz ze nie stosowałeś tego i nie masz zadnych problemów z silnikiem 

Opublikowano
7 minut temu, neo82 napisał(a):

Poza tym czy po samym nr VIN jestem w stanie wywnioskować czy moja ślicznotka ma dpf ? 

wrzuć tutaj na rozkodowanie VIN i będziesz miał jasną odpowiedź

Opublikowano
16 minut temu, neo82 napisał(a):

Zawsze używałem motul

również zalewam motula, do 2.5tdi v6 leje 5w40 natomiast posiadam jeszcze 2.0tdi CR tam leje 5w30 w interwale 10 do max 12tyś w zależności jak wyjdzie ?

Edytowane przez sahipp

Opublikowano
  • Autor
13 minut temu, Archiwum napisał(a):

fachowiec fachowcem ale przeciez jak każdy w necie reklamuje swoje ''puszeczki' ze specyfikami, pomyśl dobrze czy warto się w to bawić jak mowisz ze nie stosowałeś tego i nie masz zadnych problemów z silnikiem 

Dziękuję. Dlatego jestem na tym forum.

Kiedyś miałem vectra B  i też chłopaki mi dobrze doradzali . 

Moją b7 kupiłem wczoraj . Dlatego chcę dopytać odnośnie oleju . Jutro zakup . Czekam tylko na rozkodowanie VIN. Wtedy będę wiedział jaki olej jest dedykowany tzn z jaką normą. 

Dzięki 

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, Archiwum napisał(a):

wrzuć tutaj na rozkodowanie VIN i będziesz miał jasną odpowiedź

Rozumiem że dpf jest 

pdf (11).pdf https://a4-klub.pl/topic/444535-dekoder-vin-audi-grupy-vag-oraz-innych-marek-dane-techniczne-oraz-wyposażenie/?do=findComment&comment=5756318

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, sahipp napisał(a):

Czyli co norma dla mojego silnika BRF  to  ? 

Opublikowano

możesz np lać to : 5W30 z normą 507 00