Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Podłączenie drugiego radia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko,

czy bez żadnych skomplikowanych operacji (własnymi siłami) da rade połączyć drugie radio (pioneer) w schowku pasażera (przdód) ??? Pierwsze to chorus 1

Opublikowano

dziwny pomysł to drugie radio ale ogólnie podłączenie radia nie jest skomplikowaną operacją, podpinasz zasialnie, masę, głośniki i działa, trzeba mieć tylko rozpiskę złącza przy radiu co gdzie podpiąć

No i jeśli podpinasz dwa radia do jednego zestawu głośników to chyba by się przydało zamontować diody na kablach które będą blokowały podawanie sygnału pomiędzy radiami żeby czegoś nie popalić w radiach

Opublikowano

Na diodzie stracisz trochę sygnału. Jak każde urządzenie występuje na nim strata. Ja proponuje założyć bardziej zaawansowany układ ale nie wiem czy sobie z nim poradzisz. Przecież chyba nie będziesz słuchał dwóch radii na raz, albo jedno albo drugie.

Do tego celu można wykorzystać przekaźnik i włączyć go w obwód zasilania tego drugiego (podłączasz pzekaźnik do wyjścia pierwszego radia ori, do wyjścia zasilania antenki albo wzmacniacza). Chodzi o to że jak jest załączone ori to nie można włączyć tego w schowku. W ten sposób nawet jak chodzi radio w schowku i włączysz ori to w schowku się automatem wyłączym. Jak coś to narysuje Ci schemat.

Opublikowano

baaardzo dobra myśl schemat dobra rzecz wziołbym kolege który troszke liznoł z elektryki żeby mi pomógł i wspólnymi siłami na pewno damy rade, a dokladnie chodzi mi oto ze ten chorusek baaardzo przypadl mi do gustu i prawde mowiwac wczoraj odebralem go do z naprawy bo jak kupiłem autko to radio już nie grało i jestem pod wrażeniem ;] bo na pionieerku grały mi tylko przody ;( i w ogóle :tongue4: na co dzień ma być chorusek ale jak mi sie zachce płytki posluchać albo jakieś "g" będzie w radiu lecieć to pionieerek sie przyda :) a powiedz mi przewody to sam ciągnać (rozdzielić z głównej kostki) czy da rade jakiś rozdzielacz zakupić ?? :kox:

Opublikowano

przyda Ci sie jakis pilot...

Opublikowano

zadne diody!

doczytac podstawy elektroniki i sami zrozumiecie dlaczego.

Ty się kolego nie wymądrzaj tylko napisz co wiesz bo krytykować to każdy potrafi. A diody tak tylko strzeliłem bo elektronikiem nie jestem i jako laikowi jest to jedyny znany mi element przepuszczający sygnał w jedną stronę i miało to raczej na celu nakierować dyskusję w odpowiednim kierunku :hi:

Opublikowano

Ok dzisiaj Ci go narysuje w wolnej chwili. Wieczorkiem już będzie w tym wątku.[br]Dopisany: 05 Maj 2009, 19:04_________________________________________________Proszę bardzo. Jak coś nie jasne to pytać.

schemat2radi.th.png

AA-To jest przeważnie niebieski kabelek wychodzący z radia. Po załączeniu radia na tym kabelku pojawia się potencjał +12V (automatyczna antena, zasilanie wzmacniacza). Przekaźniczek na 12V ze stykiem normalnie zwartym (przewaźnie w sprzedaży są to przekaźniki posiadające dwa styki jeden zwarty a drugi rozwarty).

Opublikowano

cobradd

Ty się kolego nie wymądrzaj tylko napisz co wiesz

trzeba zastosować przekaźniki - dokładnie 8 sztuk sterowanych dokładnie tak jak narysował to Mily.

Ale czy taka rzeźba naprawdę ma sens?

Pozdrawiam

Opublikowano

cobradd

Ty się kolego nie wymądrzaj tylko napisz co wiesz

trzeba zastosować przekaźniki - dokładnie 8 sztuk sterowanych dokładnie tak jak narysował to Mily.

Ale czy taka rzeźba naprawdę ma sens?

Pozdrawiam

Jak to 8?? Jeden na zasilaniu, tak jak narysowałem. Nie uda Ci się włączyć radia gdy jedno z nich jest włączone, a więc sygnał na głośniki nigdy nie pójdzie "podwójny"

Opublikowano

pomysł z zasilaniem jest dużo lepszy i prostszy w wykonaniu niż izolowanie wszystkich głośników, mily chyle głowe :good:

Opublikowano

pomysł z zasilaniem jest dużo lepszy i prostszy w wykonaniu niż izolowanie wszystkich głośników, mily chyle głowe :good:

Dzięki za miłe słowa, ważne żeby właściciel był zadowolony :)

Opublikowano

no i po co pisać jak należy to zrobić skoro nikt nie słucha.

zajrzyj do noty aplikacyjnej końcówki mocy i sprawdź jak wygląda wyjście wzmacniacza mocy w radyjku. Wzmacniacz w radyjku to także elementy RC na stałe włączone w tor sygnału. Choć o ile sam stopień mocy jest odłączalny w trybie STBY (nie dam za to głowy w tych konkretnych radiach) to ja osobiście nie ryzykowałbym. Tym bardziej ze przekaźniki są nawet cztero sekcyjne (np Relpol R2) wiec jak dobrze to wykombinować potrzeba ich tylko 2 sztuki.

Ale nic na silę...

Opublikowano

no i po co pisać jak należy to zrobić skoro nikt nie słucha.

zajrzyj do noty aplikacyjnej końcówki mocy i sprawdź jak wygląda wyjście wzmacniacza mocy w radyjku. Wzmacniacz w radyjku to także elementy RC na stałe włączone w tor sygnału. Choć o ile sam stopień mocy jest odłączalny w trybie STBY (nie dam za to głowy w tych konkretnych radiach) to ja osobiście nie ryzykowałbym. Tym bardziej ze przekaźniki są nawet cztero sekcyjne (np Relpol R2) wiec jak dobrze to wykombinować potrzeba ich tylko 2 sztuki.

Ale nic na silę...

Kurka ale o czym Ty mówisz?? Przecież głośników nie ruszamy (to po co cztery styki w 2 przekaźnikach). Sam piszesz że stopień mocy jest odłączany, nic sie nie stanie, tak mi się wydaje. A nawet jeżeli sygnał głośnikowy "wpadnie" do drugiego radyjka to raczej jest on za słaby żeby cokolwiek uszkodzić. Ale jak dla mnie to cały sygnał pójdzie na głośniki, wyłączone radio nic nie weźmie. Przecież głośnik to też mikrofon (w jakimś nie wielkim sensie, jak się rusza to wytwarza jakiś sygnał na wyłączonym radyjku do tegoż radia i nic się nie dzieje).

No ale ja tylko dałem pomysł i uważam będzie to działać. Może się mylę bo nigdy takiego układu nie zakładałem.

Opublikowano

czy wiesz co to stopien mocy (wtórnik) ze wzmacniaczu mocy (scalaku) w radiu samochodowym?

nie che tu nikogo edukować, informacji na temat budowy wzmacniaczy m.cz. jest naprawdę dużo w sieci.

Radio podłączone do zasilania (12 v z baterii) ma cały czas zasilanie na kostce wzmacniacza mocy. Odpowiedni pin steruję praca kostki wprowadza ja w tryb STBY. Nie powoduje to odłączenia napięcia tylko zabraniu prądu bazy (bramki) z tranzystorów pracujących jako stopnie mocy (stopień prądowy). głośnik jest podłączony z wyjściem wzmacniacza przez zestaw elementów RLC. podłączając do wyjścia radia inne wyjście innego radia sprawiasz ze sygnał użyteczny dociera do głośnika i do elementów filtru wyłączonego radia. Moze to odbijać się negatywnie na brzmieniu w skrajnych przypadkach prowadzić do uszkodzenia. Jak dotąd nie spotkałem się z podobnym pomysłem (zawsze istniał przełącznik mechaniczny wyjść wzmacniaczy) wiec są to rozważania RACZEJ teoretyczne, ale jak najbardziej prawdopodobne

Opublikowano

mily

w wolnym czasie zagadam do kumpla i jak on tez nie bedzie mial watpliwosci to biore sie za twoj schemat i napisze czy dziala ;]

Opublikowano

czy wiesz co to stopien mocy (wtórnik) ze wzmacniaczu mocy (scalaku) w radiu samochodowym?

nie che tu nikogo edukować, informacji na temat budowy wzmacniaczy m.cz. jest naprawdę dużo w sieci.

Radio podłączone do zasilania (12 v z baterii) ma cały czas zasilanie na kostce wzmacniacza mocy. Odpowiedni pin steruję praca kostki wprowadza ja w tryb STBY. Nie powoduje to odłączenia napięcia tylko zabraniu prądu bazy (bramki) z tranzystorów pracujących jako stopnie mocy (stopień prądowy). głośnik jest podłączony z wyjściem wzmacniacza przez zestaw elementów RLC. podłączając do wyjścia radia inne wyjście innego radia sprawiasz ze sygnał użyteczny dociera do głośnika i do elementów filtru wyłączonego radia. Moze to odbijać się negatywnie na brzmieniu w skrajnych przypadkach prowadzić do uszkodzenia. Jak dotąd nie spotkałem się z podobnym pomysłem (zawsze istniał przełącznik mechaniczny wyjść wzmacniaczy) wiec są to rozważania RACZEJ teoretyczne, ale jak najbardziej prawdopodobne

Moim zdaniem zasilanie na kostce wzmacniacza mocy jest odłączone (+12V które dochodzi do radia cały czas zasila tylko układy pamięciowe) ale może i masz rację. Kurde ale nie wydaje mi się żeby sygnał muzyczny był w stanie cokolwiek namieszać (np. podać prąd na bazę, by się załączył tranzystor)

To w sumie można odciąć całkowicie zasilanie radia, ale kurka wtedy uleci cała pamięć (equalizer, stacje radiowe), a odcinać głośniki to sporo roboty.[br]Dopisany: 06 Maj 2009, 15:53_________________________________________________Mi się wydaje że to się raczej nie uruchomi. No bo układy sterujące zasilane są z +12 baterii, a sygnał wysyłany na głośniki to chyba nie jest to samo napięcie (w sensie minus głośnika i minus radia to nie jest ten sam potencjał, bo jak by tak było to po cholerę ciągnąć minus z radia, przecież można by było z blachy auta). Wnioskuję z tego że skoro źródła energii są różne to one ze sobą nie będą współpracować.

No zresztą nie wiem mogę się mylić.

Opublikowano

właśnie wcześniej jak wyjąłem chorusa i zamontowałem pioneera to z wyjęciem kluczyka tracił całą pamięć ;]

Opublikowano

panowie, pomijając możliwość uszkodzenia któregokolwiek z radii to pisałem o spadku mocy (zasilasz obwody RLC wyłączonego radia) i degradacji brzmienia (ten sam powód). No ale nikogo nie przekonuje na siłę.

życzę powodzenia w modyfikacjach.