Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Luz łożyska mechanizmu różnicowego prawa strona w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

jestem w trakcie wymiany łożysk mechanizmu różnicowego i mam problem jak  wyjąć bieżnię zewnętrzną łożyska stożkowego ,  za  mechanizmem różnicowym ,jest tam dosyć ciasno ,czy jest jakiś ściągacz  do. tego ?.Dołączam fotkę tej bieżni i w jakim stanie było łożysko kulkowe stożkowe od strony półosi prawej? .Łożysko wewnętrzne nie wygląda najgorzej ale wolałbym je też wymienićCB70AC38-D50A-4556-A6B0-D34DFC8353AC_1_201_a.thumb.jpeg.affb699d510a0e2daebf9e63724f9ff6.jpeg

5EC0F433-98E0-4C94-83BC-AE9CEC745606.jpeg

Edytowane przez bogpla

Rozwiązane przez bogpla

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

To prawdopodobnie info, którego szukasz :

WWW.KOLHOSNIKI.RU

Wersja online oprogramowania Elsa lub elsawin dla Audi, Skoda, Volkswagen, Seat. Wszystkie stare i świeże bazy w jednym Elsaweb.

Edytowane przez Tomnik

Opublikowano
  • Autor
  • Rozwiązanie

Podziękowania  dla Tomnika  za podpowiedż ,ten temat był mi znany ,ale mi chodziło o łożysko za mechanizmem różnicowym ,tym od wewnątrz.Potrzebny jest specjalistyczny ściągacz którego nikt w okolicy nia ma, albo nie chce wypożyczyć a autko stoi  na klockach w domu.Dla zainteresowanych  i zorientowanych w temacie ,rozwiązałem problem bez drogiego ściągacza i bez strat za 0 złotych. Zrobiłem 2 kliny z twardych śrub  8 około 3,5 cm i nakrętek na zasadzie podobnej do śruby rzymskiej,

i  rozpierałem je powoli po obwodzie pomiędzy bieżnią a  a obudową  skrzyni (półoś lewa musi być zdemontowana i lewe zawieszenie odsunięte)po uzyskaniu  luzu ok 2-3 mm między bieżnią a obudową skrzyni ,włożyłem 2 mm grubości podkładkę

o średnicy nieco mniejszej od bieżni łożyska i od strony lewej półosi  , przy pomocy 1,5 m pręta  fi 16 delikatnie wybijałem bieżnię , kompensując jednocześnie od prawej strony i pilnując podkładkę kawałkiem rurki.Sposób może i druciarsko-chałupniczy ale zadziałał więc po co przepłacać.Na zdjęciach widać mój ściągacz rozporowy i  podkładkę z rurką.

I jeszcze jedno, skrzynia biegów jest w aucie nie wymontowana. Trochę zabawy z tym było ale najważniejszy cel został osiągnięty.

IMG_0575 2.JPG

IMG_0574 2.JPG

IMG_0573 2.JPG

IMG_0555.JPG

IMG_0567.JPG

IMG_0558.JPG

IMG_0559 2.JPG

Opublikowano
  • Autor

znalazłem jeszcze coś takiego 

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam , wiem że temat dość dawny ale czy po wymianie łożysk itd luz został zniwelowany do zera ? U mnie podobnie jest przy ruszaniu góra dół , jedni mówią że to norma a jedni że nie. 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

pozostał minimalny luz góra dół ale o niebo mniejszy, w elsie piszą o podkładkach i pomiarach ,ale nie mam takiego sprzętu . drgania i szumy ustały  i narazie nic się nie dzieje a przejechałem już parę tyś km.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A miałeś jakiś objaw że wiedziałeś że łożyska są do wymiany? 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A gdzie kupiłeś łożyska, w ASO? 

Wszystkie części (jeśli dobrze dobrałem) kosztują ok 500zł,tj dwa łożyska (jedno kulowe, drugie walcowe), dwa simeringi, i uszczelka dekla. 

Jest jakaś alternatywa? Czy tylko ASO? 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

objawy to:bicie  jak przy żle wywarzonych kołach najbadziej przy 80-120 km/h dochodzące z pod auta i podczas przyspieszania ,a części kupowałem ze sklepów internetowych

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A jak wprasowałaś. bierznie wewnętrznego łożyska? Bo wszystko z aluminium nie widzi mi się stukanie młotkiem, może gniazdo pod bierznie zagrzać? 

Podpowiedz jak Ty to zrobiłeś. 

Edytowane przez harychorzow84

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

IMG_20250530_140738.thumb.jpg.cc84b40406e2784ff0b6b48a3467ba9c.jpg

Łożysko wymienione ale tylko te zewnętrze , wewnętrzne było w dobrym stanie więc zostawiłem,nastała błoga cisza w aucie.Na zdjęciu widać jak zniszczone było już łożysko kulowe.