Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż kamery cofania w A4 B9 sedan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Załączam skan. Mam dzisiaj auto do podziałania, kolego @Muskel1 jakbyś miał sekunde rzucić okiem, bo mi się pomysły kończą czy kamera jest uszkodzona czy ja coś źle robie czego nie wykluczam .. 

Log-WAUZZZF42LA029846-201523km.txt

Opublikowano

1. Uzupełnij proszę poprawnie profil.
2. Kamera nie jest do tego pojazdu, a dokładnie wersja SW.

Opublikowano

Profil ogarnięty :) 

Co do sw kamery to miała błąd braku nastaw podstawowych (nowa kamera z chin) i wyczytałem że trzeba wgrać jej soft przez vcp.

Problemem było to że nie było tej audi pod numerem części tylko : octavia, passat, a3, q5 i coś jeszcze ale nie a4 .. wgrany jest albo passat albo octavia żeby ustawić avant.

Mam vcp pod ręka i mogę zmienić ale nie bardzo wiem który wgrać żeby to miało ręce i nogi

Opublikowano

Nastawy podstawowe to nie wgrywanie, a klibracja kamery za pomocą plansz i odpowiedniej procedury. 

Musisz wgrać soft do kamery 4M0... do A4.

Opublikowano

na 4M0 do a4 nic o kamerze nie wyrzuca w bazie vcp... bcm lampy itp. są ale kamery brak.

No widzisz a ja myślałem że do przedniej tylko plansza, a tył nie potrzebuje bo się na chwile załączała tylko nie miała pasów. A w vcds jak wszedłem w nastawy podstawowe to błąd bez opisu i trochę pobłądziłem.

Opublikowano

Bo tam nie ma flasha. Musisz wgrać FL_4M0980556A

Opublikowano

FL_4M0980556A_0250 taki namierzyłem. Zaraz postaram się wrzucić i dam znać. 

Ale jak dobrze rozumiem po wrzuceniu flash-a i tak bez planszy do kalibracji nie spodziewać się cudów?

Vasa mam ale musiał bym plansze ogarnąć :)

Opublikowano

Oprócz flasha musisz wgrać zestaw danych do kamery pod platformę MLB, bo aktualnie masz zainstalowany do MQB. Bez planszy kalibracji nie przeprowadzisz.

Kamera po ofpowiedniej parametryzacji i kodowaniu powinna działać. Brak klalibracji nie przeszkadza.

Opublikowano

W vcp widzę tylko to jak wpisuje mlb - A6FL_imageProcessor_Camera_4h0907217F . Ale to a6 i pod przednia kamerę więc pewnie nie to.

Wrzucam skan po flashowaniu.

Ogólnie w tym temacie jestem zielony więc sory za trucie ale myślę że jesteś osobą która jest wstanie mi pomóc :)

Log-WAUZZZF42LA029846-203364km.txt

Opublikowano

To jest odpowiedni zestaw danych

8WD909460H

Opublikowano

Zabij mnie nie wiem gdzie szukać .. w plikach vcp nie wyskakuje nic, google na szybko tez nic nie wypluło..

Bo chodzi teraz o plik do parametryzacji kamery tak ? Jedyne po 4M0980556A mam pod A5 , Q5 i touareg 3 ale nie wiem czy o to Ci chodziło 

Opublikowano
12 minut temu, skrzypa napisał(a):

Bo chodzi teraz o plik do parametryzacji kamery tak ?

Tak.

13 minut temu, skrzypa napisał(a):

Jedyne po 4M0980556A mam pod A5 , Q5 i touareg 3

Bo najwidoczniej nie ma do A4 w menadżerze.

Musisz zapytać supportu czy mają, lub wgraj na próbę do A5.

Opublikowano

Wrzuciłem A5 Sportback (do wyboru było też coupe) . Błąd Brak produkcyjnego programowania końcowego zniknął, zostały nastawy i kodowanie. 

Kodowanie wrzuciłem jakieś z neta od Q7 to kamera ruszyła linie skrętne są, ale czy to normalne że czujniki pikają przez chwile i zaraz się wyciszają a na ekranie nie pokazuje nic poza obrazem ?

Najgorsze że w vcds nie ma danych w pomocniku kodowania, w vcp są opisy ale jest tego full 

Opublikowano

Tak jak wyżej napisałem, bez kalibracji błąd nastaw podstawowych pozostanie. 

Kamerę należy zakodować poprawnie pod dany pojazd i wyposażenie. 

Opublikowano

W kwestii kodowania wszystko z palca, czy jest jakiś prostszy sposób w stylu pomocników kodowania takich jak do abs są. Ale błąd nastaw w niczym nie będzie przeszkadzał raczej. Jedyne o czym myślałem to żeby czujniki na ekranie po prawo pokazywały bo teraz jest tylko obrys samochodu i znak kamery z tyłu 

Opublikowano

Z tego co na szybko zobaczyłem w kodowaniu ze scanu, który wrzuciłeś, nie masz tam w ogóle zakodowanych czujników.

1. Dokładałeś je, czy są fabrycznie?

2. Ile masz czujników? 4, 8 czy 12?

3. Zmieniałeś coś w kodowaniach sterownika 09?

Opublikowano

Module 09 Central Electrics

Select Coding

Go to Byte 35 and check Bit 4

Exit and Do it!

Update 17.05.2021: For those who have an SOS button, the coding is different. On module 09 Central Electrics Byte 35 is missing so go to Byte 38, at Bit 2-3 select 04 camera variant_rvc, installed. See the image below.

MUNTEANUBOGDAN.COM

I installed the original backup camera on my A4 B9 with only 96$ and made a tutorial for those who want to do this retrofit. Enjoy!

Zgodnie z tym poradnikiem robiłem. Czujniki przód tył po 4 szt. Z tym że w poradniku były opisy w kodowaniu a u mnie nie ma pliku pod ten moduł i po prostu zaznaczyłem bit 4 bodajże. 

Opublikowano

Czy masz fabrycznie czujniki, czy dokładane?

Opublikowano

Fabryczne 

Opublikowano

Wykonaj i wrzuć aktualny auto-scan.  Rzucę później okiem.