handzia72 Opublikowano 5 Maja 2009 Opublikowano 5 Maja 2009 W najbliższym czasie czeka mnie wymiana fotelika. Mój Maluch już nie mieści się w pierwszym (0-13kg). Czytałam wątki odnośnie fotelików, ale zastanawiam się nad montażem ISOFIX-u. Wiem, że można kupić w ASO sam system. Czy ktoś montował ISOFIX dodatkowo? Czy to ma w ogóle sens?
GRazny Opublikowano 5 Maja 2009 Opublikowano 5 Maja 2009 ISOFIX ma sens... niestety też go nie mam... chodzi opóźnienia w przypadku uderzenia - na pasach są dużo większe - niestety raczej się tego nie montuje... a nawet jak ktoś to zrobi to w takie spawanie bym raczej mocno wątpił... dochodzi jeszcze sprawa nieprawidłowego montażu fotelików co jest nagminne... w isofix-ie masz zamontowane albo nie... więcej tu http://www.roemer.pl/ISOFIX.htm
handzia72 Opublikowano 5 Maja 2009 Autor Opublikowano 5 Maja 2009 Zależy mi głównie na bezpieczeństwie. Podobno ten system jest przykręcany do podłogi a nie spawany. Może ktoś jednak montował i wie więcej? np. czy nie ma problemu z tapicerką po montażu.
domjenick Opublikowano 5 Maja 2009 Opublikowano 5 Maja 2009 ja woze swoich maluchow w normalnych fotelikach,twarza do kierunku jazdy,moje sa tak zbudowane,ze pas trzeba przelozyc w srodek konstrukcji fotelika,zawsze sprawdzam,czy pasy sa napiete,po uprzednim wyjeciu fotelika z auta i ponownym jego zamontowaniu,zawsze mozesz podjechac gdzies do jakiegos mechanika,czy ASO,zeby zwiekszyli naciag pasow na tyle,ale ja bym zwrocil uwage na pasy na samym foteliku-dobieraj takie,zeby maluch nie mogl sie z nich wyplatac,ale tez takie,zeby go nie denerwowaly podczas jazdy...wyplatanie mam na mysli wysuniecie raczek z szelek na barkach,wszakze pozostaja paski na biodrach,ale nie wiadomo ,co mogloby sie stac podczas wypadku,fotelik powinien "otulac" malucha tak,zeby jego konstrukcja przejela duza czesc uderzenia,szczegolnie w okolicach glowy i klatki piersiowej,a takze zeby mial regulacje przesuwania,w razie kidy maluch spi,zeby mu glowa nie opadala do przodu-mozna sobie wyobrazic,co moze sie stac w takim przypadku,podczas uderzenia bokiem... ....najlepiej pojsc do sklepu z maluchem i posadzic go do fotela i poczekac chwile,posluchac co ma sprzedawca do powiedzenia-w tym czasie obserwowac brzdaca,co wykombinuje-na pewno bedzie ciekawski,zapytaj sie sprzedawcy,czy mozesz wlozyc fotel do auta-sprawdzisz ,czy maluch siegnie do klamki drzwi,czy otworzy sobie okno,nie siegnie do zapiecia pasa bezpieczenstwa(przecierz to tylko jeden ruch palcem!) itp na rynku jest wiele fotelikow,odpowiadajacym standartom i wymogom,wiec musisz sprawdzac kilka i wybrac najlepszy dla was
Wąski Opublikowano 6 Maja 2009 Opublikowano 6 Maja 2009 Polecam ten fotelik ok900 zł http://www.motogazeta.mojeauto.pl/Aktualnosci/Polski_fotelik_robi_furore,a,137977.html
piotrcar Opublikowano 6 Maja 2009 Opublikowano 6 Maja 2009 Polecam ten fotelik ok900 zł http://www.motogazeta.mojeauto.pl/Aktualnosci/Polski_fotelik_robi_furore,a,137977.html mialem kiedys fotelik z tej firmy i jak dla mnie to badziewie,tak ze nie polecam tego i jeszcze za taka cene.
Rekomendowane odpowiedzi