Opublikowano 2 Marca 20242 l Witam, mam problem ze znalezieniem przyczyny pojawiającego się płynu/oleju w małej wtyczce ECU w audi a4 b6 1.8t bfb 2004r. W październiku oczyściłem mniejsza wtyczkę z płynu który się w niej znajdował oraz wymieniłem czujnik położenia wału(również w tej wtyczce była odrobina płynu) ale problem powrócił powodując błędy przepustnicy oraz pedału przyspieszenia. Patrząc od tyłu wtyczki najbardziej prawdopodobne jest iż płyn idzie po przewodzie zielono/szarym- pin 116. Schemat który znalazłem ale prawdopodobnie nie potrafię go poprawnie odczytać: https://mega.nz/file/ShxX0QIa#xFcRGWLSShqzy639TIk1583bvkHNDAmxHVFGLffrNbw Zdjęcie wtyczki oraz film: VID-20231030-WA0004.mp4
Opublikowano 2 Marca 20242 l Czy silnik był kiedyś wyciągany? Wygląda jakby albo ktoś kiedyś składał w pośpiechu mokrą wiązkę, albo woda stoi pod osłoną ECU i tam się dostaje.
Opublikowano 2 Marca 20242 l Autor Pod pokrywą ECU ani grama wilgoci, przewody suche. Jedynie pin 116 jest "zielony" patrząc od tyłu wtyczki dla tego padły na ten przewód moje podejrzenia. Płyn jest przezroczysty i lepki ale "słodki" jak płyn do układu chłodzenia
Opublikowano 3 Marca 20242 l Autor Prawdopodobnie udało mi się znaleźć przyczynę. A mianowicie czujnik F265 na termostacie jest uszkodzony i po przewodzie płyn wędrował aż do wtyczki ECU. Zostawiam tutaj link do schematu który okazał się pomocny. https://a4-klub.pl/applications/core/interface/file/attachment.php?id=135899
Opublikowano 8 Kwietnia 20242 l Witam ostatnio miałem ten sam przypadek i walczyłem 2 miesiące z tym po czym mechanik aż mi przepustnice wymienił , a to sterownik był walnięty właśnie przez płyn który pojawił się w kostce po za tym wszędzie sucho i tak samo jak u ciebie błędy przepustnicy były , elektryk mówi że w życiu czegoś takiego nie widział wyczyściliśmy wszystko założyliśmy nowy sterownik i po schemacie wymieniłem właśnie czujnik płynu chłodzącego lecz stary nie wyglądał żeby przepuszczał ale dla świętego spokoju to zrobiłem po kilku tysiącach jazdy auto zaczęło przerywać na przy 3-4 tys obrotach na LPG jak i na pb odkręciłem pokrywę sterownika i znów delikatnie mokro i pytanie do was czy oprócz czujnika płynu chłodzącego idzie jakiś kabel jescze do sterownika po którym mogła by przepuszczac jakaś ciecz ? Edytowane 8 Kwietnia 20242 l przez adzik721
Opublikowano 9 Kwietnia 20242 l Najprościej sprawdzić po tym który pin był mokry. Generalnie są 3 możliwości: - grzałka termostatu jak kolega wyżej - pin 116 - czujnik G62 na króćcu z tyłu silnika - pin 93 - czujnik G83 na powrocie z chłodnicy (na dolnym wężu) - piny 17 i 50
Opublikowano 9 Kwietnia 20242 l Zrobiłem zdjęcie i wszystko wskazuje na pin 116 , i to jest ten czujnik temperatury płynu chłodzącego na termostacie ? on został wymieniony z resztą w starym było sucho , dodaje zdjęcie również. Od czasu do czasu muszę tam zaglądać a co myślicie żeby posmarować kostkę smarem Dielektrycznym ? Edytowane 9 Kwietnia 20242 l przez adzik721
Opublikowano 9 Kwietnia 20242 l 12 godzin temu, Skowrix napisał(a): Najprościej sprawdzić po tym który pin był mokry. Generalnie są 3 możliwości: - grzałka termostatu jak kolega wyżej - pin 116 - czujnik G62 na króćcu z tyłu silnika - pin 93 - czujnik G83 na powrocie z chłodnicy (na dolnym wężu) - piny 17 i 50 Witam problem rozwiazany to czujnik f265 pin 116 jest walniety . Temat do zamknieca i dziekuje za pomoc Pozdrawiam Edytowane 9 Kwietnia 20242 l przez adzik721
Opublikowano 6 Maja 20242 l Hej Panowie, mam dokładnie tę samą sytuację płyn tego koloru przy sterowniku i błędy przepustnicy, dajcie proszę znać czy wystarczy wymiana czujnika czy uwalilo wam też ECU?