Vexart Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca Witam chcę zmienić u siebie skrzynię biegów z 5 na 6 biegów. Tak by nie zmieniać dyferencjału z tyłu z przełożeń najlepiej wychodzi GVE i akurat niedaleko mnie jest taka na sprzedaż. Ale Wiem że będę musiał zmienić wał oraz wybierak. Co do wybieraków pytanie mam takie czy każdy 6 biegowy wybierak będzie pasował do każdej 6 biegowej czy mogą się różnić? To samo co do wału brać nie ważne jakie oznaczenie aby z 6 biegowej był??
FiFfson Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia Tutaj masz wszystko opisane, przełożenia muszą się zgadzać.
Vexart Opublikowano 16 Kwietnia Autor Opublikowano 16 Kwietnia W dniu 13.04.2024 o 17:34, FiFfson napisał(a): Tutaj masz wszystko opisane, przełożenia muszą się zgadzać. To widziałem dawno. Nie byłem pewien wybieraka i wału jaki wybrać. Ale jak się okazuje są 3 rodzeje wybierakow jeden pod skrzynie 5 biegów i dwa pod 6b musiałem dobrać pod skrzynie gve. A wał wybrałem ten który teoretycznie nie powinien pasować ale jak się okazuje pasował. Trzeba patrzeć tylko na długość.
Nieboszczyk Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia W dniu 17.04.2024 o 00:02, Vexart napisał(a): To widziałem dawno. Nie byłem pewien wybieraka i wału jaki wybrać. Ale jak się okazuje są 3 rodzeje wybierakow jeden pod skrzynie 5 biegów i dwa pod 6b musiałem dobrać pod skrzynie gve. A wał wybrałem ten który teoretycznie nie powinien pasować ale jak się okazuje pasował. Trzeba patrzeć tylko na długość. Podzielisz się jaki wał pasował? Sam chcę właśnie założyć GVE do AVJ z dyfrem ETT i nie wiem jakie numery wału dobrać (albo jaką długość). A jak masz jakieś numery wybieraka lub inne wskazówki co do jego wyboru to też się możesz podzielić, z góry dzięki!
Vexart Opublikowano 30 Sierpnia Autor Opublikowano 30 Sierpnia (edytowane) W dniu 21.08.2024 o 11:32, Nieboszczyk napisał(a): Podzielisz się jaki wał pasował? Sam chcę właśnie założyć GVE do AVJ z dyfrem ETT i nie wiem jakie numery wału dobrać (albo jaką długość). A jak masz jakieś numery wybieraka lub inne wskazówki co do jego wyboru to też się możesz podzielić, z góry dzięki! Do Skrzyni GVE trzeba wybierak z tej skrzyni bo różnią się wybieraki 6b oryginalnie z 6b 1.8t i 2.0tfsi 6b z czego wybierak 2.0tfsi jest lepszy konstrukcyjnie i ta kulka swożnia w nim nie rdzewieje a w 6b 1.8t rdzewiały i się blokowały, ciężko chodziły. Nr wybieraków sprzedający podają różnie trzeba szukać z 2.0tfsi 6b. Co do wału. To nie ma co patrzeć na oznaczenia które na pewno pasują tylko pytać sprzedawców jaką długość ma wał, Długość może być różna z racji że oba przeguby nie są stałe tylko się przesuwają. Zauważyłem że jest dużo wałów 8E0 521 101 P W dobrym stanie. Zapytałem o długość pasowała więc zamówiłem i wał pasuje bez problemu przejechałem już 5kkm i nic się nie dzieje, gdzie według nr nigdy nie występował chyba z tą skrzynią i dyfrem. Edytowane 30 Sierpnia przez Vexart
Rekomendowane odpowiedzi