Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Silnik 1.8T BFB w A4 B7 nie nagrzewa się po wymianie termostatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Auto po wymianie termostatu (wywalało błąd i spadała temperatura podczas jazdy), niestety dalej nie trzyma temperatury. Sprawdziłem bloki pomiarowe 1 oraz 17 (silnik i zest. wskaźników) i na zimnym silniku wartości były zbliżone. Na nagrzanym aucie blat pokazywał 90stopni, blok 1 98stopni a blok 17 93stopnie.  Chciałem zbić temperature i obserwowałem bloki. Włączyłem nagrzewanie i wartości zaczęły spadać. Blok 1 zatrzymał się na 89stopniach, a blok 17 spadł do 83stopni. Wskazówka na blacie nie drgnęła. Czy to jest oznaka walniętego czujnika G2/G62? Czy może wadliwy termostat? Dodam, że podczas rozgrzewania auta do temp. roboczej słychać było przelewanie się wody. Potrzymałem jakiś czas na 2 tyś. obrotów i przelewanie ustąpiło.
Termostat wymieniony na ori.
Będę wdzięczny za info.

Rozwiązane przez Skowrix

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

Wskazówka na blacie będzie trzymac 90, a temp silnika może się wachać nawet do 110. To jest norma. 

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Rob@k napisał(a):

Wskazówka na blacie będzie trzymac 90, a temp silnika może się wachać nawet do 110. To jest norma. 

Dzięki za info,

Wiesz może gdzie szukać dalej przyczyny? Podczas jazdy wskazówka waha się między 70 a 90 stopni. Włączę klime to wskazówka ma „ciężej” się podnieść. 

Opublikowano

Termostat to ASO brałeś? 

Opublikowano
  • Autor

Oddałem do mechanika z poleceniem żeby wymienić na ori. Potwierdził mi numery części które miałem z carprog i mówił że wstawił identyczną część. 
Raczej mają dojścia z jakiś hurtowni, z aso bezpośrednio raczej nie zamawiał. 

Opublikowano

Sprawdź czy mechanik zamontował Ci oryginalny termostat, miałem termostat z zamiennika i też się różne dziwne historie działy. Zamontowałem oryginalny tak jak koledzy z forum doradzali i wszystko jest ok od tego momentu.

Opublikowano
  • Autor

@FiFfson Dzięki za podpowiedź, sprawdziłem, jest oryginał.

W międzyczasie ogarniałem też błąd 18080 - sterowanie wentylatorem chłodnicy. Okazało się że wtyczka była niedosunięta. Poprawiłem, przejechałem się, sprawdziłem vcdsem sprawność wentylatora- działa 1 i 2 bieg. 

Czy to mogło mieć wpływ na działanie termostatu? Fakt może głupie pytanie, ale zaraz po tym przejechałem się z włączoną klima i wskazówka stoi deba nawet milimetr nie ruszy ani w jedną ani w druga. Zawsze zwłaszcza przy włączonej klimie i podobnej temperaturze na zewnątrz wskazówka schodziła w okolice 70C i podnosiła się jak stałem na światłach/w korku. 

A może układ się odpowietrzył po czasie? Termostat wymieniany no z półtora tygodnia temu, w tym czasie były dojazdy do pracy (5km) i kilka dłuższych po 200km. Co myślicie? 

IMG_2444.jpeg

Opublikowano
  • Rozwiązanie

W termostacie jest grzałka którą steruje ECU więc teoretycznie może on mieć zabezpieczenie że w przypadku błędu wentylatorów wymusza otwarcie termostatu wcześniej aby nie przegrzać silnika. Odepnij wtyczkę od wentylatorów i zobacz czy objawy wrócą.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 8.04.2024 o 09:05, Skowrix napisał(a):

W termostacie jest grzałka którą steruje ECU więc teoretycznie może on mieć zabezpieczenie że w przypadku błędu wentylatorów wymusza otwarcie termostatu wcześniej aby nie przegrzać silnika. Odepnij wtyczkę od wentylatorów i zobacz czy objawy wrócą.

Chyba masz racje, właśnie skończyłem pomiar:

Wtyczka podpięta- wskazówka na 90C po przejechaniu 2,7km

Wtyczka odpięta- wskazówka na niecałych 70C po przejechaniu 2,7km. Przejechałem jeszcze około 5km, wskazówka nie drgnęła. 

Warunki podobne- 15 lub 18 stopni C na zewnątrz, prędkość również niezbyt duża w obu przypadkach. Klima wyłączona.

Dodatkowo przy odpiętej wtyczce słychać było niemiłosierne przelewanie wody zaraz po ruszeniu wozem- to chyba właśnie te awaryjne otwarcie termostatu. Bo po co termostat ma się otwierać (a po odgłosach myślę że otworzył się na max) zaraz po odpaleniu auta. 

Dla reszty: błąd 18080 mocno współpracuje z jakimkolwiek niepożądanym działaniem układu chłodzenia silnika :) u mnie było trochę szczęścia bo to tylko niedopięta wtyczka, ale może komuś się przyda taki przypadek :) 

Pieknie dziękuję za pomoc. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, mógłbyś podpowiedzieć, gdzie owa wtyczka się znajduje? Mam niemalże identyczne objawy z wahaniem temperatury i nic nie pomaga. Wymieniłem termostat (nawet dwa razy), czujnik temperatury cieczy, odpowietrzylem układ i nagrzewnice i nie pomogło.